Devlet kadınları aydınlatacak

Güncelleme Tarihi:

Devlet kadınları aydınlatacak
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 31, 2012 11:32

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nca hazırlanan Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Ulusal Eylem Planı kapsamında kent içi ulaşımda bazı iyileştirmeler yapılacak. Buna göre, hem durak sıklıkları artırılacak hem de ulaşım araçlarının güzergahları oturma alanlarının tamamını kapsayacak şekilde iyileştirilecek.

Bakan Fatma Şahin tarafından onaylanarak yürürlüğe giren planla kadınların güçlendirilmesi ve kadınlara koruyucu hizmet sunulması da amaçlanıyor.

Kısa (2012–2013), orta (2012–2014) ve uzun vade (2012–2015 ve sonrası) olmak üzere üç uygulama dönemini kapsayan planla, ÅŸiddete uÄŸrayan ya da uÄŸrama tehlikesi bulunan kadınlara, varsa çocuklarına yönelik ulaşılabilir koruyucu hizmetlerin daha etkili verilmesi ve yaygınlaÅŸtırılmasıyla bu kiÅŸilerin sosyoekonomik olarak güçlendirilmesi saÄŸlanacak.Â

Kadının güçlendirilmesi ve koruyucu hizmet sunumuna ilişkin kısa, orta ve uzun vadede yapılması amaçlanan etkinliklere yer verilen eylem planına göre, kısa vadede kadına yönelik şiddetle mücadelede Alo 183 hattının kurumsal kapasitesinin güçlendirilmesi ve şiddetle ilgili işlevlerinin tanıtılması amaçlanıyor.

Orta vadede yapılacaklar arasında ise şiddete uğrayan ya da uğrama tehlikesi bulunan kadınlara koruma, barınma, tedavi, meslek edindirme, güçlendirme, yasal haklar, çocuk ve yaşlı bakımı ile rehabilitasyon gibi hizmetlerin daha etkili verilmesi, yaygınlaştırılması ve ihtiyaca göre güncellenmesi amacıyla gerekli altyapı ve personel temini yer alıyor.

Şiddet mağduru kadınların çocuklarına MEB bursu

Yine aynı uygulama döneminde kadın konukevinde kalanların çocuklarının, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okul öncesi eğitim kurumlarından ücretsiz yararlanmalarının sağlanması planlanırken, MEB burslarından şiddet mağduru ve konukevlerinde kalan kadınların çocuklarının öncelikli yararlandırılması için özel düzenleme yapılması hedefleniyor. Şiddet mağduru ve konukevlerinde kalan kadınlardan ekonomik zorluk içindekilerin istihdam garantili meslek edindirme kurslarından öncelikli yararlanmalarının sağlanması plandaki diğer bir unsur olurken, söz konusu kadınlar kendi işlerini kurabilmeleri için eğitim, danışmanlık ve finans hizmetleriyle de desteklenecek.

Ekonomik yoksunluk içindeki şiddet mağdurları ile sığınma evlerinde kalan kadınlara mikrokredi uygulamalarında kontenjan ayrılması amaçlanırken, bu kadınları ücretsiz adli yardım ve destek alma haklarının teminat altına alınması hizmetlerinin tüm ülke genelinde yaygınlaştırılması hedefleniyor.

Konukevleri, aile danışma merkezleri ile toplum merkezlerinin sayılarının artırılması ve kadına yönelik şiddetle mücadeleyi içerecek şekilde kurumsal kapasitelerinin güçlendirilmesi planlanırken, şiddet mağduru kadınların sosyal yaşama katılımlarının sağlanması amacıyla gerçekleştirilecek projelere öncelik tanınacak.

Şiddet gören ve fuhuş mağduru kadınlara ihtisaslaşmış konukevleri

Uzun vadede ise konukevlerinin özürlü kadınların erişebilirliğine uygun şeklide düzenlenmesi planlanıyor. Şiddet görmüş, madde bağımlısı, insan ticareti ve fuhuş mağduru kadınlarla rehabilitasyon ve güçlendirme sürecinde farklı hizmet modeline ihtiyaç duyan kadınlar için ayrı, ihtisaslaşmış konukevleri açılması hedefleniyor.
Belediyelerin kadın konukevleri açması planlanırken sivil toplum kuruluşlarının bağımsız konukevi ve kadın danışma merkezi açma ve işletme girişimlerine de destek olmaları isteniyor. Ekonomik zorluk içindeki şiddet mağduru kadınlar ile konukevlerinde kalan kadınların çocuklarının kamuya ait ve özel kreş, gündüz bakım evleri ve çocuk kulüplerinden faydalandırılmasına öncelik verilmesi ve bu gruba özel yeterli kontenjan ayrılması amaçlanırken yine uzun vadede kent planlamasında da bazı iyileştirmelere gidilmesi hedefleniyor.

Buna göre ulaşım hizmetlerinin kadınların tüm ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde düzenlenmesi, durak sıklıklarının artırılması, güzergahların oturma alanlarının tamamını kapsaması gibi iyileştirmeler isteniyor. Ayrıca uzun sokak ve parkların iyi aydınlatılmasıyla acil telefon hatlarına erişilebilirliğin artırılması da yapılması gerekenler arasında yer alıyor.

Kent planlamasını ilgilendiren bu konularla ilgili İçişleri Bakanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!