Devlet Çatlı'yı kullanıp, acımasızca ortada bıraktı

Güncelleme Tarihi:

Devlet Çatlıyı kullanıp, acımasızca ortada bıraktı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 1998 00:00

Haberin Devamı

Kutlu Savaş, 12 Eylül yönetimi tarafından ASALA'ya karşı dış operasyonlarda kullanılan Abdullah Çatlı'nın, daha sonra devlet tarafından ‘‘acımasızca’’ ortada bırakılmasını eleştiriyor. Savaş, eğer hak etmişse ‘‘Çatlı'ya yeni bir profil, yeni bir hüviyet ve yerüstünde yaşama fırsatı’’ verilebileceğini kaydediyor.

Susurluk Raporu'nda Abdullah Çatlı'nın 12 Eylül askeri rejimi ile ilişkilerini ve bu dönemde MİT tarafından yurtdışında ASALA'ya karşı kullanılmasını konu alan bölümü büyük ölçüde sansürlenmiş bulunuyor. Yaklaşık 5 sayfalık bu bölüm, kamuoyuna açıklanmadı.

Bu çerçevede Çatlı'nın 12 Eylül'den sonra karıştığı cinayetler, 7 TİP'linin 1978'de öldürülmesine azmettirdiği için mahkeme tarafından sanık olarak aranması, uyuşturucu suçları nedeniyle Interpol'ün kırmızı listesinde bulunması gibi noktalar, bu gizlilik perdesinin ardında kalıyor.

Kutlu Savaş, Çatlı'nın işlediği suçlardan çok, devletin bir suçluyu kullanıp, ardından kendisini ‘‘acımasızca ortada bırakması’’ sorunu üzerinde yoğunlaşıyor ve devleti açık bir şekilde suçluyor.

Savaş'a göre, devletin ‘‘buradaki acımasızlığı, gerçekten üzerinde durulması gereken bir husus.’’

Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı, bu bölümde, ‘‘Çatlı'ya pekala yeni bir profil, yeni bir hüviyet ve yerüstünde yaşama fırsatı -eğer hak etmişse- verilebilir veya -hak etmemişse- verilmez, yargıya teslim edilebilirdi. Bunların hiçbiri yapılmamıştır’’ diyor.

ÇATLI'NIN RESMİNDE ANKARA'NIN SİLUETİ

Çatlı'nın 1991'de Türkiye'ye girişinden sonraki bölüm, raporda şöyle anlatılıyor:

‘‘Çatlı, Ankara'ya geldiğinde eski-yeni bakanlarla, milletvekilleriyle beraber olabiliyor, Meclis kulisinde çay içip restoranda yemek yiyebiliyordu.

Susurluk olayının pek çok görüntüsünde Abdullah Çatlı vardır. Ama Çatlı'nın net resminin zemini, Ankara'nın silueti ile tamamlanmaktadır.

Hatta Abdullah Çatlı'nın kullandığı 12 ayrı hüviyet, pasaport, muhtemelen sürücü belgesi vs.'nin nasıl elde edildiği de ortaya çıkarılmalı, Çatlı'nın hangi tarihten itibaren, kimlerin emrinde hangi işlerde bulunduğu tesbit edilmelidir.

Böylece kamuoyunun Çatlı hakkında objektif bir karara varması ve devlet kurumlarının hata ve sevaplarıyla -caydırıcı olmaksızın- yıkanıp aklanması sağlanmalıdır.’’






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!