Dev deprem dalgası köyleri yıktı, geçti

Güncelleme Tarihi:

Dev deprem dalgası köyleri yıktı, geçti
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 1998 00:00

Haberin Devamı

Papua Yeni Gine'de şiddetli deprem sonrasında oluşan dev dalgalar sahildeki 7 köyü yuttu. 1000'e yakın kişinin öldüğü felakette kayıpların 2000'i bulabileceği belirtildi.

Dalganın boyu 10 metre

Gine'nin kuzeybatısındaki cennet köşelerini büyük bir mezarlığa dönüştüren korkunç olay geçen cuma gecesi yaşandı. Aitape kentinin 30 km açığında Pasifik Okyanusu zemininde meydana gelen Richter ölçeğine göre 7 şiddetindeki sarsıntının ardından, ‘tsunami’ diye anılan dev deprem dalgası oluştu. Yüksekliği 10 metreyi bulan dev dalga, tıpkı sudan bir duvar gibi sahili ezip geçti.

‘Halk 2000 kayıp var’ diyor

Evleri, ağaçları söküp atan dev dalga, önüne kattığı herşeyi sahil şeridinin paralelindeki Sissano Lagün'üne sürükledi. Şimdiye kadar lagünden 700 cesetin çıkarıldı. Büyük bir çöplüğe dönüşen gölette yüzlerce cesedin daha bulunduğu belirtildi. Olayda başkent Port Moresby'nin 850 kilometre kuzeybatısında Pasifik Okyanusu ile lagün arasındaki şeritte yer alan 7 köy yerle bir oldu. Yerel yetkililere göre 2000 kişi kayıp, 6 bin kişi evsiz kaldı, binlerce kişi ise yaralı.

Ölenler çocuk ve yaşlılar

Kriz masası başkanı Dickson Dalle, zayıf ve güçsüz oldukları için faciadan ölenlerin çoğunun çocuk ve yaşlılar olduğunu açıkladı. Tropik güneş yüzünden cesetler derhal çürümeye başlarken, Aitape'deki Katolik misyonunda görevli bir rahibe, ‘Köpekler cesetleri yemeye başladı, gerçekten durum çok kötü’ dedi. Rahibe kum ve çamurun altında halen ölüm-kalım savaşı veren insanların kollarını uzatarak yardım istediklerini söyledi.

Derin Darbe filmindeki gibi

Paua Yeni Gine'deki dev dalgalar, sinemalarda da gösterilen ‘‘Deep İmpact-Derin Darbe’’ filmini hatırlattı. Filmde, dünyaya düşen bir göktaşının yol açtığı yüzlerce metre yükseklikteki dalgalar kentleri yokediyordu.

Ölüm tarlası köyler

Batı Sepik eyaletinin kuzey sahilini vuran dev deprem dalgaları, Sissano Lagünü ile Pasifik Okyanusu arasındaki 30 kilometrelik bir kuşağı silip süpürdü. Şiddetli sarsıntı sonrasında korkuyla kendilerini evden dışarı atan Gineliler bu kez dev dalgalara kapılarak can verdi. İçeri doğru kaçan Gineliler canlarını kurtarırken, genelde çocuk ve ihtiyarlar yaşamlarını yitirdi. Köy meydanları cesetlerle doldu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!