Dev dalga uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Dev dalga uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 1998 00:00

Haberin Devamı

Strasbourg'daki Dünya Fizik Enstitüsü, Papua Yeni Gine'de 8 bin kişinin ölümüne yol açan dev dalgaların Türk sahillerinde de meydana gelebileceği uyarısında bulundu.

Pasifik Okyanusu'ndaki Papua Yeni Gine Adası'nda sekiz bin kişinin ölümüne neden olan deniz depreminin yol açtığı dev dalgaların Akdeniz'de de meydana gelebileceği ortaya çıktı. Enstitüsü tarafından yapılan açıklamada, Akdeniz'de özellikle Türkiye, Yunanistan, Arnavutluk, Hırvatistan, İtalya ve Fransa kıyılarının deprem kuşağında olmaları nedeniyle dev dalga tehlikesiyle karşı karşıya bulundukları bildirildi.

Depremler etkili

Dev dalgalara yol açan en büyük etkenlerin deprem, volkan patlaması ve su altındaki toprak kaymaları olduğu belirtildi. Yetkililere göre Papua Yeni Gine’yi vuran on metre yüksekliğindeki dev dalgalardan önce, adanın kuzeyine 40 km mesafede 7,1 şiddetinde bir deprem oldu. Depremin Pasifik havzasında iki metrelik bir çöküntü yarattığı, bunun da ‘Tsunami' denilen dev dalgalara yol açtığı kaydedildi.

Lizbon faciası

Fransız yetkililer Avrupa sahillerinin de Tsunami tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu belirterek, 1755 yılında Portekiz'in başkenti Lizbon'da 30 bin kişinin öldüğü faciayı hatırlattılar. En tehlikeli deprem kuşaklarından biri olarak bilinen Akdeniz havzasında özellikle Türkiye, Yunanistan ve İtalya kıyılarının bir Tsunami faciasından en çok zarar görebilecek bölgeler olacakları açıklandı.

10 metrelik dalga, 8 bin kişiyi öldürdü

Tsunami dalgaları, birkaç ay önce California kıyılarını vuran dev dalgaların tam iki misli. Pasifik'teki fırtına yüzünden beş metreye ulaşan dev dalgalar büyük panik yaratırken, 10 metreye ulaşan Tsunami dalgaları, Papua Yeni Gine'de yedi köyün yerle bir olmasına ve 8 bin kişinin ölümüne yol açtı. Dev dalgaların benzerinin Akdeniz'de meydana gelmesi bülük bir faciaya neden olabilecek.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!