Destici'den Erdoğan ile görüşme sonrası açıklama

Güncelleme Tarihi:

Desticiden Erdoğan ile görüşme sonrası açıklama
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2014 16:51

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, "BBP'nin oyu ve oyunun üzerindeki sempati alanı, cumhurbaşkanını belirleyecektir. Biz, bunun da bilincindeyiz, idrakindeyiz. O anlamda öyle bir noktaya geldik ki yüzde 2'nin yüzde 49'dan büyük olduğu bir sürece geldik. Onun farkındayız, idrakindeyiz, ona göre doğru bir karar vereceğiz" dedi.

Haberin Devamı

Destici, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, ziyaretinden dolayı Erdoğan'a teşekkür etti. Türkiye'nin çok önemli bir süreçten geçtiğini belirten Destici, Türk-İslam coğrafyasında yaşayanların geleceğini etkileyecek süreçlerin başlangıcında bulunulduğunu söyledi.


"Bizim iki saate yakın görüşmemizin belki de 5 dakikası cumhurbaşkanlığı ile ilgili oldu" diyen Destici, görüşmede Muhsin Yazıcoğlu'nun vefatının da gündeme geldiğini, konuya ilişkin beklentilerini ifade ettiklerini söyledi. Destici, "Orada devletin onuru karlar altında kalmıştı. Hala o karların altından çıkarılamadı. Dolayısıyla da artık bunun o karların altından çıkarılması ve hukuk içerisinde bu konunun tüm şüpheler giderilecek şekilde aydınlatılması gerekildiğini, bu süreçte yaşanan tüm zaafiyetleri biz kendisine net bir şekilde ifade ettik, beklentilerimizi söyledik, taleplerimizi ilettik" diye konuştu.

Haberin Devamı


"Millet, partili cumhurbaşkanı istemiyor, millet tarafsız cumhurbaşkanı istiyor"


Musul'un işgal edilmesi ile Kerkür ve Telafer'de yaşananlara ilişkin elde ettikleri bilgileri ve beklentilerini Başbakan Erdoğan'a aktardıklarını anlatan Destici, Başbakan Erdoğan'ın da konuyla ilgili bilgi verdiğini ifade etti. Destici, şöyle devam etti:


"Adına çözüm süreci denilen, bizim müzakere ve pazarlık süreci olarak adlandırdığımız süreçte gelinen nokta, yol kesmeler, bayrak indirmeler ve fiili olarak bir takım alanlar oluşturmalar, bunları da kendileri ile konuştuk. Biz, Türkiye için çok açık ve net bir tehlike görüyoruz. O da bu toplumsal uzlaşmanın ve toplumsal barışın bozulması, giderek bir kutuplaşma ve ayrışmanın meydana gelmesi... Dolayısıyla buradan duyduğumuz endişeyi de kendisine çok açık ve net şekilde ifade ettik. Toplum artık bu kadar ayrışmayı, kutuplaşmayı, kamplaşmayı kaldıramıyor. Bizim endişemiz şudur ki bu bir çatışmaya dönerse Allah muhafaza etsin, bu ülkemiz için bir felaket olacağı gibi bütün Türk-İslam coğrafyası, Türk dünyası için de bir felaket olur. Onun için de bu cumhurbaşkanlığı sürecinin daha dikkatli geçirilmesini ve kim aday olursa olsun kamplaşma yaşanmadan, kutuplaşma yaşanmadan gerçekten milletin beklentilerine cevap verecek bir cumhurbaşkanı olması gerektiğini ifade ettik. Yapılan anketlerde bunu net görüyoruz. Millet, partili cumhurbaşkanı istemiyor, millet tarafsız cumhurbaşkanı istiyor. Herkesi kucaklayacak, herkese adil ve eşit davranabilecek ve kuvvetler ayrılığı prensibini tam olarak işletecek, orada hakemlik yapacak, parlamenter sistemin içerisinde kalacak. Biz, istişarelerimizi de anlattık. Kendileri de bize bu konudaki düşüncelerini söylediler."

Haberin Devamı


"Biz, bir sinyal aldık ama bunu paylaşmamızın doğru olmayacağını düşünüyorum"


Açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Destici, Başbakan Erdoğan'ın partisinin cumhurbaşkanı adayının kim olacağına dair bir bilgi verip vermediğine ilişkin bir soru üzerine, "Benim bunu söylemem doğru olmaz. Kendileri bu açıklamayı yapmadan, bizim kalkıp da bunu açıklamamızın doğru olmayacağını düşünüyorum. Evet biz, bir sinyal aldık ama bunu paylaşmamızın doğru olmayacağını düşünüyorum" dedi.


Destici, "Hükümetin Yazıcoğlu'nun ölümüyle ilgili yeni bir inisiyatif alacağına inanıyor musunuz?" sorusunu yanıtlarken, "Almak zorundalar çünkü artık bizim, tabanımızın, kamuoyunun bu konuda tahammül sınırları zorlanmaya başladı" dedi.

Haberin Devamı


Destici, "Aday olması durumunda desteğiniz Başbakan Erdoğan'dan mı yana olacak yoksa Ekmeleddin İhsanoğlu'ndan yana mı olacak?" sorusuna şu yanıtı verdi:


"Bu konuda henüz verilmiş bir kararımız yok. Yarın saat 09.00'da da Ekmeleddin İhsanoğlu partimizi ziyaret edecek. Kendisiyle de görüştükten sonra. Biz, kurullarımızın tamamıyla istişarelerimizi yaptık, adayla görüşmemiştik. Onlarla da görüştükten sonra yarın tekrar istişare kurullarımızı son bir kere daha toplayıp hem Sayın Başbakan ile görüşmemizi aktarıp, oradan aldığımız izlenimleri hem Ekmeleddin İhsanoğlu'yla yaptığımız görüşme neticesinde aldığımız izlenimleri değerlendireceğiz."


Birinci önceliklerinin seçilecek cumhurbaşkanının Muhsin Yazıcıoğlu'nun şehadet sürecinin arkasında durulması olduğunu dile getiren Destici, çözüm süreci ile ilgili net soruları olduğunu ve bunlara net cevaplar istediklerini bildirdi. "Seçilecek cumhurbaşkanı, af yetkisini kullanıp Apo'yu affedecek mi, affetmeyecek mi? Genel af çıkaracak mı, çıkarmayacak mı? Özerkliğe evet diyecek mi, demeyecek mi? Biz, bunu net olarak soruyoruz, cevapları da alıyoruz" diyen Destici, Irak bölünecekse Türkmen bölgesi oluşmasına "evet" diyecek adayın öncelikli olacağını vurguladı.

Haberin Devamı


Cumhurbaşkanının kuvvetler ayrılığı prensibini tam olarak işletmesi, tarafsız olması, halkın kahır ekseriyetini kucaklaması, hukukun tam olarak işlemesini sağlaması, anayasa değişmeden anayasal çerçevede kalması gerektiğini ifade ettiklerini aktaran Destici, şunları kaydetti:


"Arkadaşlarımızla konuşacağız, sonra karar açıklayacağız. Bizim acelemiz yok BBP olarak çünkü bizim aday çıkarma gibi bir yetkimiz yok, 20 milletvekilimiz yok, yüzde 10 oyumuz yok, dolayısıyla da biz çıkan adaylara bakıp onlarla görüşmeden sonra kararımızı açıklayacağız. Biz, şunun bilincindeyiz, ilk defa halk seçiyor. Biz, bunu başından beri savunduk. BBP'nin oyu ve oyunun üzerindeki sempati alanı, cumhurbaşkanını belirleyecektir. Biz, bunun da bilincindeyiz, idrakindeyiz. O anlamda öyle bir noktaya geldik ki yüzde 2'nin yüzde 49'dan büyük olduğu bir sürece geldik. Onun farkındayız, idrakindeyiz, ona göre doğru bir karar vereceğiz."



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!