Derviş’e MİT’ten ‘yeşil sermaye’ raporu

Güncelleme Tarihi:

Derviş’e MİT’ten ‘yeşil sermaye’ raporu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2001 14:44

Derviş, Kombassan ve İhlas Gazetecilik'in teşvik isteği üzerine MİT’ten bilgi istedi. Gelen yanıtta, Petlas'ın büyük ortağı Kombassan'ın Milli Görüş yanlısı kişiler, İhlas Gazetecilik'in ise Nakşibendi kökenli Işıkçı kesimin kontrolünde olduğu bildirildi. Bunun üzerine teşvik almak isteyen firmalar için güvenlik soruşturması yapılması kararlaştırıldı.

YEŞİL SERMAYE
Haberin Devamı

Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, istihbarat birimlerine "Gizli" damgalı resmi bir yazı gönderdi. Derviş yazıda, "Yeşil Sermaye" olarak adlandırılan kuruluşların sürekli olarak Hazine'den teşvik istediklerini, bu teşviğin verilmesi konusunda ise açıklık bulunmadığını bildirdi.

İHLAS GAZETECİLİK A.Ş.

Derviş istihbarat birimlerine gönderdiği yazısında, Başbakanlık'tan daha önce İhlas Gazetecilik A.Ş.'nin durumuyla ilgili de bilgi istendiğini şöyle anlattı:

"Diğer taraftan, İhlas Gazetecilik A.Ş.'nin gazete basımı yatırımı konusunda yapacağı yatırımıyla ilgili olarak yatırım teşvik belgesinin düzenlemesi konusundaki Hazine Müsteşarlığına vaki talebiyle alakalı olarak Başbakanlık makamından 29 Mayıs 2001 tarihli yazımızla İhlas Holding A.Ş. ile bu Holdingin ortakları ve iştiraklerinin yapacağı yatırımları için teşvik belgesinin düzenlenmesine ilişkin olarak uygulamaya esas olmak üzere görüşlerinin bildirilmesi istenmişti."

Haberin Devamı

Kemal Derviş, Başbakanlık Müsteşarlığı'ndan İhlas'la ilgili başvuruya 11 Haziran 2001'de yanıt geldiğini bildirdi. Başbakanlık teşvik istemlerinin daha önce yürürlüğe konulan Bakanlar Kurulu Kararnameleri ve Hazine Müsteşarlığı tebliğleri doğrultusunda Hazine Müsteşarlığınca sonuçlandırılmasının uygun olacağı biçiminde bir yanıt verdi.

MHP DE MÜDAHİL OLDU

Derviş, resmi mektubunda MHP'nin "Petlas'ın sorunları" adlı bir rapor hazırlayarak olaya müdahil olduğunu da duyurdu. Buna göre, Başbakanlık Müsteşarlığı, MHP Kırşehir Milletvekili Devlet Bakanı Ramazan Mirzaoğlu'nun Kırşehir'de kurulu Petlas'ın sorunları konusundaki yazısının bir kopyasını, Derviş'in sorumluluğundaki Hazine Müsteşarlığı'na gönderdi. Kemal Derviş, Başbakanlığın bu yazıda da Petlas'la ilgili bir teşvik belgesinin düzenlenip düzenlenmeyeceği konusunda herhangi bir görüş bildirilmediğini duyurdu.

DERVİŞ: ÖLÇÜTLER BELİRLENSİN

Devlet Bakanı Derviş istihbarat birimlerine gönderdiği "Gizli" damgalı mektubunun son bölümünde ise şu bilgileri verdi:

"Gerek Petlas Lastik San. A.Ş., gerekse İhlas Gazetecilik A.Ş. ile benzer durumdaki diğer firmaların yapacakları yatırımları ile alakalı olarak teşvik belgesi düzenlenmesi talepleri Devletimizin diğer kurumlarını da ilgilendirdiğinden konuya ilişkin olarak Başbakanlık Müsteşarının Başkanlığında ilgili kurum yetkililerinin de katılması suretiyle bir toplantı yapılmasının faydalı olacağı Başbakanlık Makamına 29 Haziran 2001 tarih ve 54607 sayılı yazımızla önerilmiştir."

Haberin Devamı

YEŞİL SERMAYE ZİRVESİ

Sözü edilen çağrı üzerine 6 Temmuz 2001 tarihinde Başbakanlık, Adalet Bakanlığı, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Hazine Müsteşarlığı yetkililerinin katılımıyla bir toplantı yapıldı.

ÖNCE İSTİHBARAT SONRA HAZİNE

Toplantının sonrasında Başbakanlık Müsteşarlığı, bir yazıyla uygulanması gereken yöntemi duyurdu. Başbakanlık Müsteşarlığı'nın 20 Temmuz 2001 tarihli yazısında söz konusu firmaların yatırım ve teşvik belgesi düzenlenmesi konusundaki talepleriyle ilgili olarak askeri ve sivil güvenlik ve istihbarat kuruluşlarından konuya ilişkin "Bilgi ve belge" alınmasından sonra Hazine Müsteşarlığınca değerlendirilmesinin uygun olacağı belirtildi.

Haberin Devamı

Derviş istihbarat birimlerine yazısını "Bu bağlamda, Petlas Lastik San.A.Ş. ile İhlas Gazetecilik A.Ş.'nin yapacakları yatırımları konusunda yatırım teşvik belgesi düzenlenip düzenlenemeyeceğine esas teşkil etmek üzere konuya ilişkin görüşünüzün bildirilmesini arz ederim" cümlesiyle bitirdi.

ŞİRKETLER TARİKAT KONTROLÜNDE

İstihbarat birimleri Derviş imzalı resmi başvuruyu hemen yanıtladılar. Gelen yanıtta, yatırım teşvik belgesi verilmesi konusunda bilgi isteminde bulunulan kuruluşlar hakkında inceleme yapıldığı, Petlas Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş.'nin büyük ortağı Kombassan Holding'in "Milli Görüş" yanlısı şahıslarca faaliyete geçirildiği; İhlas Gazetecilik A.Ş.'nin ise, Nakşibendi Tarikatı kökenli Işıkçı kesimin kontrolünde olduğu biçiminde bilgiler bulunduğu ifade edildi.

Haberin Devamı

ECEVİT HACIBEKTAŞ GEZİSİNDE ÖĞRENDİ

Tüm bu yazışmalardan sonra Petlas ve İhlas Gazetecilik'in kaderi, Hazine'nin elinde bulunuyor. Petlas işçilerinin durumu, Başbakan Bülent Ecevit'in Hacıbektaş ilçesi gezisi sırasında bir kez daha sergilendi. Birkaç işçi, Ecevit Özkent Dinlenme Tesislerinde sevgi gösterileriyle karşılanırken "Açız, çocuklarımıza ayakkabı alamıyoruz" diye yakınmada bulundu. Petlas'ın karşılaştığı mali güçlükler nedeniyle zor durumda bulunduğu ve stratejik önemde uçak lastiği de üreten şirketin teşvik beklentisi içinde olduğu Başbakan Ecevit'e, Hacıbektaş gezisi sırasında duyuruldu.

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!