Derviş: Büyümede finansal hizmet çok önemli

Güncelleme Tarihi:

Derviş: Büyümede finansal hizmet çok önemli
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2005 07:56

BM Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Kemal Derviş, ekonomik büyümede finansal hizmetlerin hayati önemine dikkat çekerek, bu gerçeğin hem kamu hem de özel sektörde artık kabul edildiğini söyledi.

Haberin Devamı

New York'ta düzenlenen “Kapsayıcı Finans Sektörleri Kurmaya Dair Uluslararası BM Forumu”nda bir konuşma yapan Derviş, bu bağlamda BM'nin 2005 yılını Uluslararası Mikrokredi Yılı ilan etmesinin çok önemli bir gelişme olduğunu kaydetti.

Bu sayede tüm dünyada konuyla ilgili 300'den fazla etkinlik düzenlendiğini hatırlatan Derviş, bu etkinliklerin hayatın her kesiminden insanların finans sektörünün engellerine ve finansal hizmetlerin yoksullara da açılmasına odaklanmasına vesile olduğunu ifade etti.

Forumda konuşan Hollanda Prensesi Maxima ise 2005 yılının Uluslararası Mikrokredi Yılı ilan edilmesinin yol ve elektrik kadar hayati olan ekonomik kalkınmanın sağlanması için yoksul ama girişimci insanlara ihtiyaç duydukları finansal hizmetlerin temin edilmesi yönünde ileri bir adım olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Maxima ayrıca, bu tür finansal hizmetlere erişilebilmesinin dünya genelinde milyonlarca insanın yoksulluğu azaltmalarına, güven ve saygınlıklarını artırmalarına ve kendi geleceklerini belirlemelerine yardımcı olduğunu söyledi.
Özellikle küçük işletmeler kurmada mikrofinans imkanına ulaşan kadınların sosyal açıdan güçlendiğine dikkat çeken Prenses Maxima, bu sayede söz konusu kadınların ailelerinin yaşam standartlarını yükselttiğini, çocuklarını okula gönderebildiklerini ve kendi toplumlarında seslerini daha etkin bir şekilde duyurabildiklerini ifade etti.
Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz de yoksullar için güvenilir, sürdürülebilir finansal hizmetlere erişimin önemine dikkat çekerek, hükümetlerin bu tür finansal hizmetlerin önündeki engelleri tespit ederek ortadan kaldırmaları gerektiğini kaydetti.

Wolfowitz, finansal hizmetlerin esas olarak bir özel sektör faaliyeti olmakla birlikte piyasa bozulmalarını asgariye indirmek için hükümetlerin de politika belirleme ve sektörü düzenlemesi bakımından kritik bir role sahip olduğuna işaret etti.

BM Ekonomik ve Sosyal İşler Müsteşarı ve Uluslararası Mikrokredi Yılı Eşbaşkanı Jose Antonio Ocampo ise yaptığı konuşmada, yoksulluğu 2015 yılına kadar yarı yarıya azaltmayı amaçlayan Binyıl Kalkınma Hedefleri'ne ulaşmak için yoksulların finansal hizmetlere erişiminin sağlanmasının esas olduğuna işaret etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!