Dersimiz ergenlik

Güncelleme Tarihi:

Dersimiz ergenlik
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2004 11:12

Procter and Gamble (P&G) ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) 1993'te bir araya gelerek genç kızlara ergenlik üzerine eğitim vermeye başladı. ERDEP (Ergenlik Dönemi Değişim Projesi) adlı bu eğitim projesi 1999'da genişleyerek erkek öğrencileri de kapsadı. Eğitim bu yıl anne ve babalara da uzanacak.

Ergenlik zor bir dönem... Karmakarışık duygular, fiziksel ve hormonal değişimler, ailesel problemler birbirini izliyor. Bu zorlukları en kolay atlatmanın yolu ise eğitim...

İşte, temizlik ürünleri şirketi Procter and Gamble (P&G), 1993 yılında bu noktadan yola çıkmış. Sosyal sorumluluk çalışmaları kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile birlikte harekete geçmiş. Ve Türkiye çapında bir eğitim projesi başlatmış. Proje 'Değişim-Genç Kızlığa İlk Adım' ismiyle başlamış başlamış. P&G'nin dış ilişkiler departmanı tarafından hijyenik ped markası Orkid'in desteği ile yürütülmeye başlamış.

Hedef grupları olan 13-16 yaş arasındaki kız öğrencilere ergenlikle ilgili eğitim veriliyormuş.

1999'da projenin bir değerlendirilmesi yapılmış. Eğitim alan kız öğrenciler ile eğitim almayan erkek öğrencilere ergenlikle ilgili çeşitli sorular sorulmuş.

Sonuç olarak, öğrenciler arasında ergenlik döneminde görülen en büyük problemin bilgi eksikliği olduğu ortaya çıkmış. Örneğin, eğitim alan öğrencilerin yüzde 72'si soruların en az yüzde 80'ine doğru yanıt verirken, eğitim almayanlarda bu oran yüzde 20'de kalmış. Bu nedenle, MEB ve P&G bu projeye erkek öğrencileri de katmaya karar vermiş.

Proje, 1999'dan bu yana ERDEP (Ergenlik Dönemi Değişim Projesi) ismiyle ve yeni kimliğiyle devam ediyor. P&G Dış İlişkiler Müdürü Dilhan Durak, bugüne kadar 30 ilde altı bin 700 okula ulaştıklarını söylüyor. Bu kapsamda yine iki milyon öğrenciye eğitim verilmiş. Durak, ‘‘Her yıl yaklaşık 450 bin öğrenciye gidiyoruz. Bunun 200 bini kız, 250 bini erkek öğrenci oluyor‘‘ dedi.

Durak, her yıl gidilecek iller belirlendikten sonra okul müdürlerinin, il ve ilçe sağlık müdürlerinin konu hakkında bilgilendirildiğini söylüyor. Bu kişiler Uygulama Rehberi adlı bir kitapçık kapsamında projeyi öğreniyor. Ayrıca, öğretmenlere ve anne babalara da bilgilendirme kitapçıkları veriliyor. Durak, bu yıl ilk defa anne-babalarının programa dahil edilmesini test edeceklerini söylüyor. Öğrenciler bir sınıfta ders alırken, başka bir sınıfta anne-babaları eğitim alacak.

Eğitim kapsamında üreme sistemleri, adet dönemi, aile planlaması, genel beden temizliği, madde bağımlılığı, ergenlik döneminde yaşanan ruhsal değişimler, aileyle ilişkiler gibi konular ele alınıyor.

Araştırmanın sonuçları

- Eğitim öncesi kız öğrencilere üreme organları ile ilgili sağlık sorunları olsa kime başvuracakları sorulmuş. Eğitim öncesi doktora başvuracaklar yüzde 38'ken, eğitim sonrası bu yüzde 65'e yükselmiş. Erkeklerde eğitim öncesi oran yüzde 37'yken, eğitim sonrası yüzde 48'e yükselmiş.

- Kız ve erkek öğrencilere üreme organları hakkında bilgi sahibi olup olmadıkları sorulmuş. Bilgi sahibi olmayanların oranı eğitim öncesinde yüzde 29'ken, sonrasında yüzde yediye düşmüş.

-Erkek öğrencilerin yüzde 70'i eğitim öncesinde bebeğin anne karnında gelişiminin nerede olduğunu bilmediği tesbit edilmiş. Eğitim sonrası bu oran yüzde 16'ya düşmüş. Kız öğrencilerde bu oran eğitim öncesi yüzde 77'ken, eğitimden sonra yüzde 32 olmuş.

-Kız öğrencilere kızların hangi yaşlarda adet görmeye başladıkları sorulmuş. Kızların 9-16 yaş arasında adet görebileceklerini bilenlerin oranı eğitim öncesi yüzde 1'ken, eğitim sonrası yüzde 16'ya yükselmiş.

Bu yıl sekiz ile gidilecek

Bu yıl eğitimler 5 Ocak'ta başlamış. İstanbul, Bitlis, Muş, Ağrı, Bolu, Van, Bingöl ve Düzce illeri proje kapsamına alınmış. Eğitim, haziranda okullar kapanana kadar devam edecek. Doğu illerinde eğitim nisan başında başlayacak. Böylece, İstanbul'da görev yapan ekip doğuya yönlendirilecek. İllerde eğitim genel olarak iki, üç ay devam ediyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!