Dershanelerin sadece yüzde 6’sı okul olabiliyor

Güncelleme Tarihi:

Dershanelerin sadece yüzde 6’sı okul olabiliyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2012 00:00

Türkiye genelindeki 3 bin 961 dershaneden 263’ünün özel okula uygun olduğu ortaya çıktı. Bu sayı, detaylı incelemeyle daha da azalabilir.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın “Dershaneler kapanacak” sözleri üzerine Milli Eğitim Bakanlığı özel okul olmaya uygun dershanelerle ilgili çalışmayı hemen başlattı. 24 Nisan’da Valiliklere e-posta gönderilerek fiziki şartları Özel Öğretim Kurumları Standartlar Yönergesi’nde belirtilen koşullara ve özel okul olmaya uygun olan özel dershanelerin tespit edilmesi istendi. Yapılan çalışmayla dershanelerin bina, bahçe, kitaplık, derslik, uygulama sınıfı, konferans salonu gibi özellikleri ile okul standartlarına uygun olup olmadığı tespit edildi. Milli Eğitim Bakanlığı’nın Hürriyet’e açıkladığı sonuçlara göre, Bakanlık’a bağlı faaliyet gösteren 3 bin 961 dershaneden sadece 263’ü, yani yaklaşık yüzde 6’sı özel okul olmaya uygun. Fiziki koşulları nedeniyle özel okul olmaya uygun olmayan dershanelerin sayısı ise 3 bin 698 olarak bildirildi. Verilen bilgiye göre bu sayı, daha detaylı inceleme yapıldığı takdirde aşağı inebilir.  Milli Eğitim Bakanlığı, Standartlar Yönergesi’nde belirtilen şartları taşımayan ve özel okul olamayacak dershanelerin şu anda faaliyetlerine devam ettiğini hatırlatarak, “Dershanelerin kapatılması ile ilgili bir çalışma bulunmamaktadır” açıklamasını da yaptı.                   

Haberin Devamı

Kapatma stratejisi belirlemedik

Alpaslan Alemdar (Uğur Dershaneleri Genel Müdürü)  263 çok düşük bir sayı, yüzde 10’u bile değil. Dershanelere “koşullarınız uygun mu?” diye sorulmuştur, ona göre bir sonuca varılmıştır. Dershanelerin özel okul olması konusunda şu andaki yönetmelik üzerinden gidilecek olursa kontenjan sorunu çıkabilir. Özel okul olacak dershane yeterli öğrenci kontenjanı alabilecek mi? Aldıkları kontenjanlar oluşan yeni okulların eğitimini sürdürmesine yetecek mi? gibi sorunlar çıkabilir. Bu durumda yeni yönetmelik gerekecek gibi görünüyor. Şu andaki yönetmeliğe göre yeterli kontenjan alamayabilirler, bu da varlığını sürdürmesine engel olabilir. Fakat şunu da belirtmek gerekir ki bütün dershanelerin özel okula dönüşmesi mümkün değil elbette. Öyle dershaneler var ki okul olmaya asla uygun değil. Biz özel okul açsak bile dershaneleri sürdürmeye çalışırız. Şu anda dershaneleri kapatmak yönünde bir strateji belirlemiş değiliz. Dershaneler olması gereken tamamlayıcı eğitimi verecek kurumlardır.

Haberin Devamı

Popülist yaklaşım

Metin Özer (Sınav Dershaneleri Yönetim Kurulu Başkanı) Ben bu 263 dershane arasında bile okul olmaya yetersiz kalacak dershaneler biliyorum. Diyelim ki uygun olsa bile, bu dershanelerin okul olmak gibi bir arzuları yok. Okul olmak isteseler zaten açarlar. Açmıyorlarsa potansiyeli yoktur.  Öğrenci dershanede aldığı derslerden, devam ettiği okulda muaf olsun. O dersleri almasın ama okulunun sınavlarına girsin, notlarını ona göre alsın. Bu çıkış yolu olabilir. Dershanelerin şu andaki altyapısıyla, “okul olsun” demekle olamazlar. Bu oldukça popülist bir yaklaşımdır. Bugün büyük dershanelerde bile 20-25 sınıf var. Bunların hepsi dolu olsa bile 500 öğrenci alır. Bu durumdaki bir dershaneyi de okul bazında işletmek mümkün değil. Dershaneler bütün dünyada olan, özel okula gidemeyenler, özel ders alamayanlar için çıkış yoludur, eğitimde fırsat eşitliği sunan kurumlardır. Hükümet ısrar ederek kendi sosyolojik tabanına da ters düşecek bir iş yapmış oluyor aslında.

Haberin Devamı

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

- İlkokula başlama yaşı belli oldu ama, özel okulların birçoğunun birinci sınıfları şimdiden doldu, veliler kapıdan çevriliyor.

- 15 yaş üzeri 3 milyon kişi okuma yazma bilmiyor. AÇEV son 2 yıldır akademisyen ve eğitim uzmanları ile geniş bir ekip kurarak www.acevdeokuyaz.org sitesini kurdu.

Kısa kısa

Liseli projeleri Eyüboğlu Koleji 10. sınıf öğrencileri hazırladıkları ilginç projeleri 9. sınıf öğrencileriyle paylaştı. Osmanlı’da Harem, Kilitlenme Sendromu, Ergenlikte Madde Bağımlılığı ve İnternet Bağımlılığı gibi projeler dikkat çeken sunumlar arasında yer alıyor.
Münazara Ligi Özel Okullar Birliği Derneği’nin münazara kültürü ve eğitimini yaymak amacıyla Dünya Liseler Münazara Şampiyonası kurallarına uygun olarak düzenlediği Türkiye Münazara Ligi 2012’nin finali 18 Mayıs’ta Özyeğin Üniversitesi’nin Çekmeköy Kampüsü’nde yapılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!