Ders kitabında Çerkez Ethem Ethem Bey olacak

Güncelleme Tarihi:

Ders kitabında Çerkez Ethem Ethem Bey olacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 1998 00:00

Haberin Devamı

Kesintisiz eğitimin ardından, ‘Düşünen, eleştiren, soran ve sorgulayan nesil’ atağına geçen Milli Eğitim Bakanlığı, ders kitaplarında da laiklik harekâtına girişiyor. Ders kitapları, bölücülük-ayrımcılık içeren ve laikliğe aykırı öğelerden ayıklanacak.

Okutulma süreleri bu yıl sona erecek ilk ve ortaöğretim düzeyi ders kitaplarını masaya yatıracak olan Bakanlık, yeni yazılan kitapları da aynı süzgeçten geçirecek. Bakanlığın, ders kitaplarıyla ilgili işleminde, 1990'da Milli Eğitim eski Bakanı Avni Akyol döneminde alınan karar, yeni tasarruflarla, genişletilmiş olarak uygulanacak.

ÇERKEZ DE YOK, KÜRT DE

Buna göre, tarihi kişilerin isimlerindeki bölücülük ve ayrımcılık çağrıştıran sıfatlar kaldırılacak. Örneğin, ‘Çerkez Ethem’ ve ‘Kürt Sait’in isminin önündeki ‘Çerkez’ ve ‘Kürt’ sözcükleri çıkartılarak, Atatürk'ün hitap şekli olan ‘Ethem Bey’ ve ‘Sait Bey’ kullanılacak. Ders kitaplarında yapılacak taramada, bölücülüğün yanısıra düşmanlık aşılayan cümle, ifade ve okuma parçaları da çıkartılacak.

VEDA HUTBESİ SEVGİ ÇAĞRISI

Bu arada, Bakanlık Talim ve Terbiye Kurulu'nun 1993'te aldığı prensip kararının da, ilk kez bu yıldan itibaren uygulamaya konulacağı bildirildi.

Radikal dinci basının, ‘‘Ders kitaplarından çıkardılar’’ iddiasının tam tersine, Peygamber'in Veda Hutbesi, ders kitaplarındaki yerini, ‘Sevgi ve beraberlik çağrısı’ olarak koruyacak. Mevcut kitapların yanında yeni yazılacak ders kitaplarında yer verilecek Veda Hutbesi'nde, bu yıldan başlayarak, çağdaş olmayan ifadeler bulunmayacak.

Buna göre, halen Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Türk Dili ve Edebiyatı ile Tarih kitaplarında okutulan hutbede yer alan, ‘‘Çocuk kimin döşeğinde doğmuşsa ona aittir’’ cümlesi çıkarılacak. Hutbede faizin haram olduğunu, kadınların dövülebileceğini ifade eden cümleler de yeni kitaplarda kullanılmayacak.

ÇIKARILAN BÖLÜMLER

Hürriyet'e bilgi veren üst düzey Bakanlık yetkilisi, Veda Hutbesi ile ilgili, gerçek olmayan bir kampanyanın yürütüldüğüne işaret etti. Aynı yetkili, ‘‘Veda Hutbesi'nde sevgi-saygı, birlik-beraberlik vardır. Ders kitaplarından çıkarılması söz konusu değildir. Ancak, sakıncalı görülen bazı cümleler yer almaktadır. Biz bu cümleleri çıkardık. Bu yıldan itibaren bu cümleler olmayacak’’ diye konuştu.

Veda Hutbesi'nden çıkarılan cümleler şöyle:

Faizin her nev'i mülgadır, ayağımın altındadır. Lakin borcunuzun aslını vermek gerektir. Ne zulmediniz, ne de zulmolunuz. Allah'ın emriyle faizcilik artık yasaktır. Cahilliyetten kalma bu çirkin adetin her türlüsü ayağımın altındadır. İlk kaldırdığım faiz de Abdulmuttalib'in oğlu Abbas'ın faizidir.

Sizin kadınlar üzerinde hakkınız, onların da sizin üzerinizde hakları vardır. Sizin kadınlar üzerindeki hakkınız, onların aile harimini sizin hoşlanmadığınız hiçbir kimseye çiğnetmemeleridir. Eğer onlar razı olmadığınız herhangi bir kimseyi aile yuvanıza alırlarsa, onları hafif surette darp ve tahzir edebilirsiniz!

EY NAS! Cenab-ı Hak her hak sahibine hakkını (Kur'an'da) vermiştir. Varis için vasiyete lüzum yoktur. Çocuk kimin döşeğinde doğmuşsa ona aittir. Zinakar için mahrumiyettir.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!