Dernek binasına alkol tahliyesi iddiası

Güncelleme Tarihi:

Dernek binasına alkol tahliyesi iddiası
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2008 17:27

ANKARA’nın Çankaya İlçesi’nde bulunan Ordu İli Kültür ve Kalkınma Vakfı, 15 yıldır kiracı oldukları binadan Ordu İl Özel İdaresi tarafından çıkartılıyor.

Vakıf Başkanı Oktay Kaplan, tahliye kararının ideolojik olduğunu belirterek, “Dernek lokalinde içkili restorant bölümü olduğu için AKP Ordu İl Başkanı ‘biz burayı daha hayırlı bir işte kullanacağız’ diyerek bizi çıkartmak istiyor” iddiasında bulundu. AKP Ordu İl Başkanı Fatihhan Ünal da konunun kendisiyle ilgisi olmadığını belirterek iddiaları reddetti.

Ankara’da yaşayan Ordulu’lar tarafından 1968 yılında kurulan Ordu Kültür ve Kalkınma Vakfı’ndan, 15 yıldır kiracı oldukları Ordu İl Özel İdare’ye ait binayı tahliye etmeleri istendi. 20 yıl önce kurulan ve bugüne kadar 2 bin Ordulu üniversite öğrencisine burs sağlayan vakfın yöneticileri, tahliye kararını mahkemeye taşıyor. Ordu Valiliği’nde görevli iki memur, polis ekipleriyle derneğe gelerek tahliye kararını iletti. Dernek üyeleri ise binada nöbet tutarak direnişe geçti.

KİRASI YILLIK 1400 YTL

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’in de aralarında bulunduğu çok sayıda siyasetçi ve tanınmış kişinin üyesi olduğu vakıf, şu an bulundukları yer için yıllık bin 400 YTL kira ödüyor.

Vakıf Başkanı Oktay Kaptan, Ordu Valiliği’nin AKP iktidarının baskısıyla bu kararı aldığını ileri sürerek şunları söyledi:
“Ordulu'ların Ankara’daki evi gibiyiz. Tüm hemşehrelerimiz burada bir araya geliyor. Ordu Valiliği’nce belirlenen ve ailesinin maddi durumu iyi olmayan üniversite öğrencilerine burs sağlıyoruz. Bugüne kadar 2 binin üzerinde öğrenciye burs verdik ve bu öğrenciler arasında İmam Hatip Lisesi mezunu veya AKP’li olanlar da var. Biz bir ayırım yapmadan tüm Ordulu'ların yanındayız. Ancak AKP iktidarı ideolojik düşünerek bizi burada çıkartmak istiyor. AKP Ordu İl Başkanı Fatihhan Ünal, bundan bir ay önce yerel gazeteye, “Vakfın kiracı olduğu mülkleri daha hayırlı işler için kullanacağız’ diye beyanat veriyor. Ve hemen ardından il özel idare meclisi bizi çıkartmak için karar alıyor.”

‘ALKOL SATTIĞIMIZ İÇİN ÇIKARTILIYORUZ’

Derneğe ait lokalde Ordu’nun yöresel yemeklerin yenildiğini ve isteyen üyelerinin burada alkol alabildiğini kaydeden Kaptan, “AKP İl Başkanı ve parti teşkilatının rahatsızlığı buradan geliyor. İçki içildiği için buradan bizi atmak istiyorlar. Kendi ideolojilerine yakın birilerine burayı peşkeş çekmek amacındalar. Biz dernek olarak 15 yıldır buradayız, bugüne kadar hiçbir yönetim bizden rahatsız olmazken, AKP iktidarı sadece onlardan olmadığımız ve lokalde içki sattığımız için bizi çıkartmak istiyor” dedi. Ordu Valisi Ali Kaban ile görüştüğünü de kaydeden Kaptan, kendisinin bu kararın dışında olduğunu ve il özel idarenin kararlarına karışamadığını söylediğini kaydetti.

ARSA YURT YAPILMASI İÇİN BAĞIŞLANMIŞ

Ordu İl Özel İdare’ye ait olan ve şu an vakfın kiracı olarak bulunduğu binanın arazisi 1961 yılında Ordu Yüksek Tahsil ve Talebe Cemiyeti tarafından öğrenci yurdu yapılması için bağışlandı. Ancak arsa üzerinde daha sonra öğrenci yurdu yerine 5 katlı bina yapıldı. Ordu İl Özel İdare’ye ait olan binanın iki katında Ordu İli Kültür ve Kalkınma Vakfı kiracı olarak bulunuyor.

AKP Ordu İl Başkanı Fatihhan Ünal, konunun kendisiyle ilgisi olmadığını belirterek, “Seçilmiş bir İl Genel Meclisi vardır ve konu İl Genel Meclisini ilgilendirir. Bunu böyle şahsileştirmek bence yanlıştır” dedi. Ünal, “Bunun yetkilisi bir kere ben değilim. Karar mercii de ben değilim. Seçilmiş bir İl Genel Meclisi vardır. Bunun kararıdır. Başka yerlerde satış kararı alınca ayağa kalkılmıyor da, kendi yerleriyle ilgili karar alınınca mı ayağa kalkıyorlar? Bu yanlış birşey. Ben bu kurumun varlığını bu satış söz konusu olunca öğrendim. Vay efendim biz varız. Biz bu işin arkasındayız gibi. Karar valiliği ve İl Genel Meclisi’nin kararıdır. Böyle de bir karar varsa, Fatihhan Ünal’ın meselesi değildir bu. Ben bir vatandaş olarak, Özel İdare mal varlığının rantabıl kullanılması ve halkın da kullanmasından yanayım. Eğer böyleyse bu kararın takdiri de İl Genel Meclisi’nindir. Kaldı ki, Vakfın yöneticileri partimizi de ziyarete geldiler. Bu konu üzerine Sayın Bakanımızla da görüşmek istediler ve ben de görüştürdüm. Bu iyi niyet çerçevesinde oldu. Böyle bir şeye zorunluluğumuz yok, ama geldiler benden de talepte bulundular. Bakanımıza da intikal ettirildi. O da Vali Bey’le görüştü. Her şeyden önce kamu yararı önemlidir. Bunu böyle şahsileştirmek bence yanlıştır” dedi.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!