Derine inme kararı

Güncelleme Tarihi:

Derine inme kararı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 1998 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Yılmaz, Ecevit ve Cindoruk'un dün yaptıkları Susurluk zirvesinden, ‘araştırma ve soruşturmalarda derine inme’ kararı çıktı. Başbakan Yılmaz, Susurluk kazası sonrasında kamuoyuna yansıyan yasadışı ‘olay ve ilişkilerin’ doğru olduğunu da açıkladı.

Başbakan Mesut Yılmaz, Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit ve DTP lideri Hüsamettin Cindoruk'un dün yaptıkları ‘Susurluk zirvesi’nden ‘araştırma ve soruşturmalarda derine inme’ kararı çıktı. Koalisyon ortakları Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Kutlu Savaş'ın raporu doğrultusunda bir dizi yeni soruşturma açılmasını kararlaştırdı.

Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde dün akşam önemli açıklamalar yapan Başbakan Yılmaz, Susurluk kazası sonrasında kamuoyuna yansıyan yasadışı ‘olay ve ilişkilerin’ doğru olduğunu da açıkladı.

MAALESEF OLAYLAR DOĞRU

Yılmaz, ‘‘Maalesef Başbakanlık Teftiş Kurulu'nca hazırlanan inceleme raporu, Susurluk kazası sonrasında kamuoyuna yansıyan birçok yasadışı olay ve ilişkinin doğruluğunu ortaya koymaktadır. Devlet yetkililerinin kullanılışında ciddi sorunların yaşandığı anlaşılmaktadır’’ dedi.

BİR DİZİ SORUŞTURMA

Yılmaz bu koşullarda rapordaki bazı olaylarla ilgili soruşturma açılması gereğinin ortaya çıktığını belirterek, şöyle devam etti:

‘‘En kısa zamanda bu konuda gerekli talimatlar verilecek ve bu soruşturmalar başlatılacaktır. Ayrıca Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın raporunda bize yapmış olduğu öneriler doğrultusunda yeni bazı idari yapılanmalara, kurumların bünyesinde alınması gereken bazı tedbirlere tevessül edilecektir.’’

UYUŞTURUCU-KUMAR TACİRLERİ-DEVLET

‘‘Uyuşturucu ve kumar tacirleriyle’’ devlet görevlileri arasında bazı bağlantıların olduğunu da vurgulayan Yılmaz, ‘‘Burada en çarpıcı gözüken ve mutlaka geniş kapsamlı bir soruşturmayla açıklığa kavuşturulması hedeflenen hususların başında, uyuşturucu ve kumar tacirleriyle devlet görevlileri veya devlet adına çalışan kişilerin ilişkileri gözükmektedir’’ dedi.

Yılmaz bu konuda önümüzdeki günlerde ‘‘geniş kapsamlı bir soruşturma başlatılacağını’’ söyledi.

TURİZM BAKANLIĞI'NA GÖZALTI

Bu çerçevede soruşturmanın en ilginç boyutu Turizm Bakanlığı'nı konu alacak. Bakanlığın verdiği bütün kumarhane ruhsatları büyüteç altına yatırılacak. Turizm Bakanlığı'nın iznine bağlı olan ve büyük rant getiren işlemleri başından itibaren incelenecek.

KAMU BANKALARINA SORUŞTURMA

Kutlu Savaş'ın raporunda değindiği kamu bankaları kaynaklarının siyasal iktidardan kaynaklanan baskılarla özel menfaat gruplarına aktarıldığı yolundaki saptaması da önemli soruşturma konularından birini oluşturacak. Bu çerçevede, Emlak Bankası, Halk Bankası ve Vakıflar Bankası'nın durumu masaya yatırılacak. Bu konuda öncelikle Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun bundan bir süre önce açtığı soruşturmanın sonuçlanması beklenecek.

AZERBAYCAN DARBESİNE GÖZALTI

Azerbaycan'da 1994 sonbaharında Devlet Başkanı Haydar Aliyev'e karşı darbe girişimine karışan Türk devlet görevlileri hakkında da soruşturma açılacak. Dünkü zirvede olayın sorumlularının ortaya çıkartılması ve kendilerinden hesap sorulması gerektiği üzerinde görüş birliğine varıldı.

EMNİYET VE MİT'TE İDARİ SORUŞTURMALAR

Toplantıda, raporun Emniyet Genel Müdürlüğü, MİT ve Olağanüstü Hal Bölge Valiliği'nde kapsamlı idari soruşturmalar açılması yolundaki önerisi de benimsendi. Bir hükümet kaynağı, ‘‘Özellikle Emniyet'te Susurluk skandalına adı karışan görevliler hakkında kapsamlı bir idari soruşturma açılmamış. Şimdi bu soruşturmalar kapsamlı bir şekilde yapılacak’’ dedi.

ÇETE KAVRAMI YENİDEN TANIMLANACAK

Dünkü toplantıda alınan bir diğer önemli karar, çete kavramının Türk Ceza Yasası'nda yeniden tanımlanması konusundaki görüş birliği oldu. Çıkar sağlamak için 'organize suç örgütü' kurulması olgusu ile daha etkin bir şekilde mücadele edebilmek için yeni yasal düzenlemelere gidilecek.

PİŞMANLIK YASASI’NA ÖNCELİK

Susurluk olayında daha ileri noktalara gitmek için, organize suçlara karışan kişilere ‘‘bir defaya mahsus olmak üzere’’ ceza verilmesini önleyecek geçici bir Pişmanlık Yasası çıkarılması üzerinde de anlaşma sağlandı. Koalisyon ortakları bu konudaki bir yasa tasarısının ivedilikle TBMM'ye getirilmesi konusunda anlaştılar.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!