Depremden iyi bir haber

Güncelleme Tarihi:

Depremden iyi bir haber
Oluşturulma Tarihi: Kasım 09, 2000 00:00

Haberin Devamı

İtalya CNR'ye (Bilim Araştırma Kurumu) ait 'Odin Finder‘ gemisinin 8 gün süren çalışmaları sonucunda Kuzey Marmara’da, deniz derinliğinin 0-100 metre olduğu bölgede aktif fay olmadığı belirlendi. TÜBİTAK MAM Başkanı Prof. Dr. Naci Görür, ‘‘Çalışmanın ön sonuçlarına göre, Büyükçekmece-Bakırköy güneyi, İstanbul Boğazı güneyi ve Adalar-Tuzla Burnu güneyinde 100 metre su derinliğinden daha sığ kıta sahanlıklarında aktif olabilecek önemli bir faya rastlanmamıştır’’ dedi.

Marmara'nın daha güneyde kalan çukurlukları incelenmiş ve burada büyüklüğü 7 ve üzerinde deprem üretebilecek faylar belirlenmişti. Odin Finder'ın çalışması ise sadece Marmara'nın kuzeyinde 100 metre derinliğe kadar olan kıyı kesimini kapsıyor.

ADALAR - KARTAL DEPREMİ

Prof. Dr. Görür, geçtiğimiz cumartesi günü merkez üssü Adalar-Kartal arası olan üç depremin hatırlatılması üzerine de, ‘‘Burdaki lokasyonu incelemek lazım. Bir şey söylemek istemiyorum. Marmara'da çok deprem oluyor. Spekülasyona girmeyeceğim‘‘ yanıtını verdi.

Prof. Dr. Görür, 'Odin Finder‘ gemisinin İzmit Körfezi'nde Hersek Deltası ile Darıca arasında ayrıntılı inceleme yaptığını, deniz tabanının yaklaşık 10 metre kalınlığındaki üst kesiminin tomografisini aldığını belirterek şunları söyledi:

‘‘İlk kez bu çalışmayla deniz tabanını oluşturan çökellerden karot denilen numuneler alınmıştır.

Bilimadamı olarak bizleri sevindiren Körfez içi ve yakınlarında alınan karotlarla, yerleri tartışmalı olan tarihi depremlerin nerede olduğunu ve hangi fayda, hangi sıklıkta deprem oluştuğunu belirleyebilecek olmamızdır. Böylece, hangi fayın daha önce harekete geçebileceğini söyleyebileceğiz’’

İKİ YENİ İNCELEME

Prof. Dr. Görür, İstanbul Boğazı'nın Marmara Denizi'ne açılan kesiminde belirlenen kanal yapıları ve çökelme biçimlerinin, son 20 bin yılda Karadeniz ve Akdeniz arasında Marmara Denizi yoluyla oluşan su bağlantıları ve kesilmeleri konusundaki bilgilere önemli katkılar sağlayacağını söyledi. Çalışmanın, Marmara Denizi'nin son 20 bin yıldaki evrimi hakkında ipuçları verdiğini belirten Prof. Dr. Görür, Odin Finder'in araştırmasını şöyle anlattı:

‘‘Odin Finder gemisinde İtalyanlar, ABD Kolombiya Üniversitesi uzmanları, İTÜ ve İstanbul Üniversitesi'nden bilimadamları, NATO ile TÜBİTAK'ın katkılarıyla çalıştılar. 8 gün süren bu çalışmanın verileri ile 2001'de Türkiye'ye gelecek olan Uranya gemisi, 30 günlük bir inceleme yapacaktır. Veriler yaklaşık 1 yılda değerlendirilecektir.’’

Prof. Dr. Görür, TÜBİTAK'la Fransızların Marmara'da ‘Sismolojik Gözlem İstasyonu' kurmalarına yönelik projeye kaynak sağlandığını da duyurdu. Prof. Dr. Görür, TÜBİTAK Yer Bilimleri Araştırma Enstitüsü'nün de İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte sürekli gözleme yönelik bir proje hazırladığını anlattı. Proje, deprem öncesi yaşanan bazı belirtilerin denizde ve karada sürekli gözlenmesine dayanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!