Depremde zemin 4 metre kaydı

Güncelleme Tarihi:

Depremde zemin 4 metre kaydı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 1999 00:00

Haberin Devamı

Japon uzmanlarla çalışan MTA ekipleri, 110 kilometrelik fay hattı boyunca 4 metrelik zemin kayması olduğunu belirledi. Kaymanın 60 kilometrelik bölümü karada, diğer bölümü ise denizde gerçekleşti.

Marmara Depremi'nde 110 kilometrelik fay hattı boyunca zeminin yaklaşık 4 metre kaydığı ortaya çıktı. Deprem sırasında meydana gelen fay kırılmasının neden olduğu zemin kayması MTA ekipleri tarafından belirlendi.

Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın kuzey kolu üzerindeki Gölcük segmentinde özel teknik cihazlarla inceleme yapmak üzere bölgeye gelen MTA uzmanları çalışmalarını ağırlıklı olarak Donanma Komutanlığı'nın bulunduğu bölgede yürütüyor. Değirmendere'nin Yüzbaşılar Mahallesi'nde görülen fay kırıkları üzerinde incelemelerini yürüten MTA uzmanları, depremin jeodinamiğini belirlemeye çalışıyor.

ÇIPLAK GÖZLE GÖRÜLÜYOR

Değirmendere Yüzbaşılar Mahallesi'nde Donanma Komutanlığı'nın çevre duvarının yıkılarak 4 metre kadar kaydığını tespit eden MTA uzmanları, ‘‘Bu kayma 110 kilometre boyunca var. Depremin yolaçtığı yer değiştirmeyi burada çıplak gözle en iyi şekilde görmek mümkün. Bu fay kırığının 60 kilometrelik bölümü karada, diğer bölümü ise denizde bulunuyor. Çalışmamız ile fayın hareketleri de ortaya çıkmış olacak’’ diye konuştular.

MTA uzmanlarının belirlediği zemin kayması çevrede enkaz kaldırma çalışmalarına katılanları da hayrete düşürüyor.

MTA Doğal Afet Araştırmalar Birimi Uzmanı Jeomorfolog Dr. Ömer Mete, aletsel büyüklüğü 7.4 olan bir depremin İznik ve Bursa'yı da yerle bir etmesi gerektiğini söyleyerek, ‘‘Bu zemin kayması depremin merkezinin burada olduğunu ortaya koyuyor. Ancak depremin ivmesi çok düşük olduğu için bu bölgeler hasar görmedi. Lokal hasar oldu’’ dedi.

REHBER OLACAK

Bölgedeki aktif faylarda detaylı yerbilim bulguları tespit ettiklerini de açıklayan Mete, ‘‘Kara ve denizden yürüttüğümüz bu araştırma uzun yıllardan beri birlikte çalıştığımız, Japonya Jeoloji Kurumu uzmanlarının katılımıyla gerçekleştiriliyor. Deniz araştırmaları, bilim kamuoyunun temel veri kaynağı olan ‘Sismik-1' gemisi ile yürütülüyor’’ diye konuştu.

Mete, Kocaeli, Sakarya ve Yalova’yı içeren proje kapsamında afet bölgesinin yeniden imarında ve yeni yerleşim alanlarının seçiminde gerekli olan 25 ölçekli temel jeolojik bilgilerin toplanarak planlamacı kuruluşlara aktarılacağı belirtti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!