Deprem habercisi mi... Marmara ve Ege’de deniz çekildi

Güncelleme Tarihi:

Deprem habercisi mi... Marmara ve Ege’de deniz çekildi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2025 07:00

İstanbul Silivri’de, İzmir Seferihisar’da, Muğla’ya bağlı Bodrum ve Akyaka’da denizin çekilmesi ‘deprem habercisi’ olabileceği gerekçesiyle vatandaşları tedirgin etti. Prof. Dr. Süleyman Pampal, “Kıyılarımızda sıkça karşılaştığımız atmosferik bir olay. Depremle ilişkilendirmemek gerekir” dedi.

Haberin Devamı

İstanbul Silivri’de deniz yaklaşık 150 metre geri çekilmesiyle küçük adacıklar oluştu. Dron görüntülerinde çarpıcı manzara gözler önüne serildi. Öte yandan, İzmir’in Seferihisar ilçesi Sığacık Mahallesi’nde de deniz 100 metre çekildi. Çekilme sonrasında tekneler karaya oturdu ve deniz yüzeyinde adacıklar oluştu. Ege ve Marmara Denizi’nde gerçekleşen bu çekilmeler, vatandaşları tedirgin etti. 

‘ABARTMAMAK GEREKİYOR’

Hürriyet’e konuşan Prof. Dr. Süleyman Pampal, konuyla ilgili şunları söyledi: “Bu tür olaylar genellikle meteorolojik, atmosferik olaylarla ilgilidir. Gelgit dediğimiz rüzgârlı, dalgalı bağlantılı oluşur. Deniz hareketleri daha çok deprem olduktan sonra tsunami dediğimiz dalgaların oluşması, denizaltı kırılmalarıdır. Marmara içindeki fayın tsunamiye yol açma ihtimali düşüktür, yüksek dalgalar üretmez. Silivri’deki ve İzmir’deki olaylar günlük atmosferik olaydır, abartmamak gerekiyor.

Haberin Devamı

METEOROLOJİK ŞARTLAR

Deprem için deniz hareketliliğinin anlık değil sürekli takip edilip incelenmesi gerekiyor. Deniz seviyesindeki ani değişimler değil de santimetre boyutunda yükselmeler, alçalmalar izlenerek depremin habercisi olma ihtimali değerlendiriliyor ama burada böyle bir durum yok. Bizim kıyılarımızda sıkça karşılaştığımız atmosferik bir olayı depremle ilişkilendirmemek gerekir. Ben depreme bağlamam, böyle bir şey yok. Örneğin Japonya’da sürekli alçalmalar, yükselmeler kaydedilir, normal olayların dışında değerlendirilir ama bizimki öyle değil. Bizimki meteorolojik şartlarla ilişkili.”

Deprem habercisi mi... Marmara ve Ege’de deniz çekildi

BODRUM

Muğla’nın Bodrum ilçesinde bulunan ve Tavşan Adası’na kadar uzanan 3 bin 500 yıllık ‘Kral Yolu’, denizin çekilmesiyle yeniden ortaya çıktı.

SEFERİHİSAR

İzmir’in Seferihisar ilçesinde deniz yaklaşık 200 metre çekildi. Çekilme sonrasında tekneler karaya oturdu, deniz yüzeyinde adacıklar oluştu.

Deprem habercisi mi... Marmara ve Ege’de deniz çekildi

SİLİVRİ

Haberin Devamı

İstanbul Silivri’de deniz 150 metre çekildi. Denizin ortasında küçük adacıklar oluştu.

Deprem habercisi mi... Marmara ve Ege’de deniz çekildi

AKYAKA

Muğla Akyaka’da deniz 30 metre çekildi. Çekilmeyi ilk defa görenler deprem endişesi yaşarken, Akyakalılar bunun her yıl yaşanan bir doğa olayı olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!