Deprem, çocuklarda psiko travma nedeni

Güncelleme Tarihi:

Deprem, çocuklarda psiko travma nedeni
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 1999 00:00

Haberin Devamı

Depremden en fazla etkilenen semtlerin başında gelen Avcılar'da deprem sonrası ruhsal bozukluklar üzerine düzenlenen seminerlere semt sakinleri büyük ilgi gösterdi. Avcılar Hospital’ın organizasyonuyla gerçekleştirilen Zübeyde Hanım Evlendirme Salonu’ndaki ilk toplantıya katılan yaklaşık 350 semt sakini, doktorların tavsiyelerini dinledi.

Deprem sonrası, depresyona bağlı psiko - travmaların özellikle çocukları etkilediğini belirten uzmanlardan Psikiyatrist Doktor İsmet Bora, ailelerin paniklerini çocuklarına yansıtmamaları gerektiğini vurguladı.

Korku nedeniyle sokakta kalan ailelerin artık evlerine dönmelerinin gerektiğini anlatan diğer uzmanlar ise ‘‘Hasar yoksa evlere dönme kararı alınmalı. Çocuklar evlere girmek istemiyebiliyor. Bu konuda ailelere büyük sorumluluk düşüyor. Çocuklarımızı önce zorunlu ihtiyaçlar için eve sokun. Bu 5 - 10 dakika ile sınırlı olmalı. Gün içinde bunu birçok kez tekrarlayın. Zamanı uzatarak 1 - 2 saate çıkartın’’ dedi.

Uzmanlar, savaşlarda yoğun psiko-travma geçiren askerlerin bir kaç günlüğüne cephe gerisine gönderilmesi gibi sorunlu çevreden uzaklaştırma yöntemlerinin çocuklara da uygulanabileceğini hatırlatarak ‘‘Çevreden bir veya iki günlük uzaklaşma da bir tür tedavidir. Psikolojik bir destek olacaktır. Ancak bu arayı fazla uzatmayın’’ dedi. Deprem depresyonunun çarpıntı, terleme, uykusuzluk, iştahsızlık ve genel isteksizlik yarattığını anlatan Dr. İsmet Bora bu belirtilerin bir aydan daha fazla devam etmesi halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!