Deprem bu semtleri vurdu

Güncelleme Tarihi:

Deprem bu semtleri vurdu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 1999 00:00

Haberin Devamı

Deprem İstanbul'da özellikle 1990 sonrası betonlaşmanın arttığı ‘‘yeni’’, civar yerleşimleri vurdu. Bağcılar, Avcılar, Sefaköy, Güneşli, Çatalca ve Tuzla depremin ölüme yol açtığı semtler.

BAĞCILAR

Yavuz Selim Mahalesi, 26. sokak, 37 numaralı apartmanda aynı aileden beş kişi yaşamını yitirdi. Cesetleri, polisler, vatandaş ve Belediyeciler çıkartıyor. Binayı tanıyan olmadığı için enkaz altında kalanları bulmakta güçlük çekiliyor. Vatandaşlardan birine ait Yuri isimli köpek de enkaz altında kalanları aramakta kullanılıyor.

Yenigün Mahallesi 3/3 Sokak'ta bulunan 9 katlı bina, yanında bulunan 4 katlı binanın üstüne çöktü. Son 4 katının kaçak olduğu bildirilen bina enkazından şimdiye kadar sadece bir kişinin cesetine ulaşılabildi. 30 yaşındaki bir çocuk babası Yahya Akbayrak'ın hayatını kaybettiği enkaz altında, en az iki kişinin daha cesedinin bulunduğu kaydediliyor. Bina yıkıntıları arasından şimdiye kadar on dokuz kişi yaralı olarak kurtarıldı. Kendilerine henüz ulaşılamayan Hüseyin Deligöz ve kızı Kübra Deligöz'ün ise enkaz altında oldukları sanılıyor.

Çınar Mahallesi 15. Sokak, Numara 30'da bulunan 7 katlı bina, 32 numaradaki 4 katlı binanın üzerine çöktü. Depremde iki bina da kullanılamaz hale gelirken, enkaz altında ilk belirlemelere göre on iki kişi mahsur kaldı. Yıkıntılar altından Suphi Çalışkan, Leyla Çalışkan, Serpil Çalışkan, Eyüp Çalışkan ve ismi tespit edilemeyen 6 aylık bebek sağ olarak çıkartılırken toplam altı kişinin cesedine ulaşıldı. Zübeyde Çalışkan ve kızı 20 yaşındaki Sevgi Çalışkan, Yaşar Demircan, oğlu Aydın Demircan ve kimliği tespit edilemeyen iki kişi hayatını kaybetti.

GÜNEŞLİ

Güneşli Evren Mahallesi İstiklal Caddesi Bartol Sokak'ta Türkistanlıların oturduğu altı katlı Mutlu Apartmanı yerle bir oldu. Enkaz çalışmaları sırasında iki kişi ölü olarak bulundu. 8 daireli binadan on beş kişi yaralı olarak kurtuldu.

Altay Sokak'taki 4 katlı apartmanın göçüğünden üç kişi yaralı, bir kişi ise ölü olarak çıkartıldı. 3 ile 15 yaşları arasında dört çocuk ve bir kadının enkaz altında olduğu sanılıyor.

Her iki apartmanın da mahallenin eski muhtarı Kemal Çelik'e ait, Çelik inşaat tarafından yapıldığı öğrenildi.

Sanayi Sokak'taki, üstten 2 katı inşa halindeki 5 katlı binanın göçüğünden altı yaralı kurtarıldı. Binadaki iki kişinin cesedi, enkaz kurtarma çalışmaları sırasında çıkartıldı. Göçük altında dört cesedin bulunduğu sanılıyor.

SEFAKÖY

Tevfikbey Mahallesi Şehit Hakkı Sokak'ta çöken imarsız ve ruhsatsız 6 katlı binanın içinden isimleri henüz belirlenemeyen üç ceset çıkarıldı. 24 daireli binada çok sayıda ceset bulunduğu sanılıyor.

Müteahitliğini Şemsettin Tekin'in yaptığı ve 1998 yılında inşaatı başlanan binadan bir karı-koca mucize eseri, depremden tam 9 saat sonra kurtarıldı. Çok sayıda vatandaşın ve itfaiye ekiplerinin katıldığı kurtarma çalışmalarının sürdüğü saat 08.30 sıralarında enkazdan inilti duyuldu. Bunun üzerine sesin geldiği yerde dikkatli kazı başlatıldı.

İkinci bir çökmenin yaşanmaması için önce kalaslarla önlem alındı. Bu arada soğukkanlı bir şekilde çalışmaları yönlendiren Küçükçekmece Belediyesi'nden emekli dozerci Bayram Barış beton yığını arasındakilerle konuşmaya başladı. Genç kadın ve eşi sıkıştıkları boşluktan Barış'a sürekli olarak ‘‘Bayram Abi bizi kurtarın’’ diye seslendi. Bir yıl önce geçirdiği by-pass ameliyatına rağmen canla başla çalışan Barış'ın üstün gayretleri sonucu enkazdan önce kadın, hemen ardından da eşi çıkarıldı.ıDokuz yaşındaki Mehmet Turanoğlu da, aynı binadan sağ olarak kurtarıldı. Zemin katındaki bir dairenin odasında sıkışan Mehmet, kurtarma ekiplerinin çağırısına cevap verince kendisine ulaşılması kolaylaştı. Dayılarının çağrılarına, ‘‘yaşıyorum’’ cevabını veren Mehmet, 4 saatlik çalışma sonucu kurtarıldı.

Sefaköy'deki çalışmaları Başbakan Yardımıcısı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, Devlet Bakanı Fikret Ünlü ile İstanbul Valisi Erol Çakır izledi.

Küçükçekmece Belediyesi, İtfaiye, asker ve polisin yürüttüğü çalışmada iki kepçe kullanılmasına halk tepki gösterdi. Göçük altında kalanların yakınları, yetersiz ve düzensiz çalışmanın hızlanması için kendi imkanlarıyla kurtarma çalışmalarına yardım ettiler. Çalışmaları izleyen Bakan ve Vali'ye de tepki gösterdiler.

Vali Çakır'ın yanına gelen İhsan Sakçı, halasını enkaz altında olduğunu söyleyerek, ‘‘Müteahit burayı yapmak için belediyeye 3,5 milyar lira rüşvet verdi,’’ dedi.

Yakınları enkazın altında kalan Orhan İlken ise bakan Fikret Ünlü'nün yanına gelerek ‘‘Hükümetin bu enkazın hesabını veremeyecek, adalete güvenmiyorum. O müteahhiti ben bulup öldüreceğim,’’ dedi.

Enkaz kaldırma çalışmalarını merakla izleyen halk az daha yeni bir faciaya sebep oluyordu. Yetkililerin uyarılarına rağmen yıkılan binanın yanındaki gecekondunun çatısından çalışmaları izleyenler çatının çökmesiyle büyük bir tehlike atlattı. Olayda yaralanan olmadı.

TUZLA

Şifa Mahallesi Şekerpınar Caddesi Onuncu Sokak'taki 7 katlı apartman tamamen çöktü. Yıkıntılar arasından Ali Sarı, Hilal Yolal, annesi Nurdane Yolal, Hanife Muhçu ve eşi Şaban Muhçu'nun cesedi çıkartıldı. Beş kişi yaralı olarak kurtarıldı. Enkaz altında iki ya da üç kişinin bulunduğu sanılıyor. Müteahhit İbrahim Kahraman'ın yaptığı binanın, 1,5 yıl önce çökme tehlikesi geçirdiği öğrenildi.

Şekerpınar Caddesi Geçici 81'inci Sokak'ta çöken yedi katlı binadan dört kişi yaralı olarak kurtarıldı. Depremden dört saat sonra 4 yaşındaki Mukaddes Güleş ve ağabeyi Muhammed Güleş, yıkıntıların arasından sağ olarak çıkartıldı.

Aynı mahallede çöken üç binada ölen ya da yaralanan olmadı. Şifa Mahallesi'ndeki pek çok binada kayma yada derin çatlaklar meydana geldi.

ÇATALCA

Çatalca'daki Ferhatpaşa mahallesinde bulunan 4 katlı ve 8 daireden oluşan Küçükler Apartmanı tamamen yıkıldı. Enkaz altından şu ana kadar 3 ölü çıkarıldı. 50 kadar yaralı Çatalca Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. İlçede tüm doktorlar seferber olarak acil yardıma koştu. Deprem ile yıkılan binaya gelen Çatalca Belediye Başkanı İsmail İp ve Kaymakam Mehmet Ali Çeviker, yıkılan binanın Ali Sait Küçük adında Almanya'da çalışan bir işçi tarafından yaptırıldığını ve içinde tahminen 40- 50 kişi yaşadığını belirtti. Yıkılan binanın altında 4 yıldan bu yana bakkalık yapan Gökhan Baykal da ‘‘Bu adama yıllardır söylüyoruz. Bina hep çatlak içindeydi. Umursamaz davrandı ve sonunda büyük felaket oldu,’’ diye tepki gösterdi. Yıkılan Küçükler Aparatmanı'nda Şengül Çapan, oğlu Ahmet Çapan ve 1 hafta sonra askere gidecek Erdoğan Tuncalı da enkaz altında kalarak öldü. Halen enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor.

BAYRAMPAŞA

Kocatepe Caddesi Geçici 1'inci Sokak'ta, ilk 4 katı çöken 5 katlı binadan 5 kişi sağ olarak kurtarıldı. Enkaz altından Fatma Çakar, oğlu Nedim Çakar, 5 yaşındaki Yasin Kurnaz ve kimliği belirlenemeyen bir erkeğin cesedi çıkartıldı. Depremden dokuz saat sonra, İlhan Özdavarcı ile çocukları Elif ve Murat, enkaz altından sağ olarak çıkartıldılar. Anneleri Mualla Özdavarcı'ya ise ulaşılamadı. Geçici 25. sokaktaki ev tamamen yıkıldı Enkazın en üst kısmından, bir çocuk, bir kadın bir de erkek cesedi çıkartıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!