Denizpatlıcanı isyanı

Güncelleme Tarihi:

Denizpatlıcanı isyanı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 13, 2022 07:00

İzmir’de çerçeveli trol olarak bilinen algarna yöntemiyle yasak olan denizpatlıcanını avlayanlar, balıkçıların ağlarına zarar verdi. Mordoğan Balıkçılık Kooperatifi’nin eski Başkanı Yasedin Çidem, balıkçıların zararının 1.5 milyon TL olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

İzmir’in Karaburun’a bağlı Mordoğan Mahallesi açıklarında, çerçeveli trol olarak bilinen algarna yöntemiyle yasak olmasına karşın denizpatlıcanı avcılığı yapan kişiler hem doğaya hem de balıkçıların ağlarına zarar verdi. 10 Nisan’da, ağlarını toplamak için denize açılan birçok Mordoğanlı balıkçı, ağlarının kayıp olduğunu, kalanların ise hasar aldığını fark etti. Mordoğan Balıkçılık Kooperatifi Başkanı Mustafa Babayiğit, “Denizpatlıcanı tutacağız derken bizim ağları da götürüyorlar. Biz bu sorunun çözülmesini istiyoruz. Bunlar, her limana 50 tane adam koymuşlar, telefonla birbirleriyle haberleşip Sahil Güvenlik’ten kaçıyorlar. Bize göre bunlar 9 Nisan'ı 10 Nisan'a bağlayan gecede toplu katliam yaptılar” ifadelerini kullandı.

‘DENİZİ KAFESLE TARIYORLAR’

Haberin Devamı

Kooperatifin eski başkanı Yasedin Çidem ise bölgede yasadışı denizpatlıcanı avının 2016 yıllarında başladığını belirterek, “Bu tarihten önce, 5 yıllık bir dönem içinde avcılık serbestti ancak algarnayla değil, dalgıçlık yöntemiyle. Burada yoğun bir denizpatlıcanı rezervi olduğu anlaşıldı ve algarnacılara da böylece gün doğmuş oldu. Algarna yöntemi Türkiye genelinde yasak bir avcılık yöntemidir. Algarnacılar, 2016 yılından beri Mordoğan bölgesinde biz balıkçılara yaklaşık 1.5 milyon TL zarar verdi” diye konuştu.

Balıkçı Halil Tunç da “Denizin dibine kafes indirip dibi taraya taraya geliyorlar. Her yeri mahvediyorlar” dedi. 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!