Denizler altında 1 milyar dolar

Güncelleme Tarihi:

Denizler altında 1 milyar dolar
Oluşturulma Tarihi: Şubat 10, 1999 00:00

Haberin Devamı

Central America adlı istimbot 1857 yılının eylül ayında Amerika açıklarında battı. İçindeki 1 milyar dolarlık, yani 340 trilyon liralık külçe altın 132 yıldır denizlerin dibinde yatıyor. Herkesin peşinden koştuğu bu dev hazine kısa bir süre önce günışığına çıkartıldı. Denizin dibinde yıllarca yatan dev hazineye ulaşmaya çalışanların öyküsü gerçekten nefes kesici...

Karanlık odada denizaltı robotunun Okyanus'un 2500 metre derinliğinde çektiği filmleri banyo eden John Doering'in birden kanı dondu. 15 yıldır deniz dibini tarıyan Doering hiç böylesini görmemişti. Haftalardır resimlerini incilediği batığın güvertesinde parlayan altın külçelerini fotoğraflarda apaçık görebiliyordu. ‘Bütün gün hazine düşünmekten hayal görmeye başladım’ diye düşündü Doering. Filmi kaptığı gibi araştırmayı yöneten Tommy Thompson'ın odasına koştu.

ABD'nin en iyi teknik üniversitesinden mezun olan 36 yaşındaki teknoloji dehası Tommy Thompson yıllarını deniz dibi araştırmalarına harcamış bir bilimadamı, daha doğrusu derin sular uzmanıydı. ‘Robotu hemen indirelim suya’ dedi. ‘Bu arada gördüklerini unut, kimseye de bir kelime bile söyleme!’

600 YOLCU VE ALTIN

Central America adlı istimbot 600 yolcusu ve 1 milyar dolar (340 trilyon) değerinde olduğu söylenen altın hazinesiyle 8 Eylül 1857 günü Küba'dan yola çıktıktan bir iki gün sonra, Kuzey Carolina açıklarında korkunç bir fırtınaya yakalanmış ve batmıştı.

Tommy'yi ilgilendiren servet değildi. Bu hazineyi çıkartma bahanesiyle deniz dibi araştırma robotunu geliştirmeyi, parayı bastıracak bir sponsor bulmayı umuyordu.

Ekip gemi battığında sağ kurtulan 500 yolcunun anlattığı herşeyi, filikalarda günlerce nasıl aç ve susuz kaldıklarını, ateşler içinde yanıp güneşte nasıl kavrulduklarını okuyup ezberledi. Yardıma gelen gemilerin seyir defterleri bulunup okundu. Ama, muhteşem hazinenin peşindeki birçok hazine avcısı gibi Tommy ve ekibi de geminin nerede olduğunu bilmiyordu.

İlk adım 1986'da atıldı. Öncelikle araştırmalar, rüzgâr ve akıntı hesapları yapıldı. Sonar ekranından gözlerini ayıramayan bilgisayarcıların midesi günler süren çalkantılara, fırtınalara isyan etti. Geminin aşçısı depresyon geçirip kendini alkole verdi. Ve hazine avı bu tempoda tam 2 yıl sürdü. Bu 2 yıl boyunca Tommy hem ekibinin sabrını hem de denizaltı robotlarını sürekli zorladı. Taa ki milyonlarcasına baktığı fotoğraf karelerinde pırıl pırıl parlayan külçeleri görene kadar.

Bugün, altının çoğu çıkarılmış durumda. 11 yıl sonra uzmanlar hala çıkan hazinenin değerini tam olarak hesaplayabilmiş değil. Neden mi? Maceraperest Tommy durup dinlenmediği, altınlarını ne yapacağını bir türlü bilemediği için.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!