Denizin derinliklerinde

Güncelleme Tarihi:

Denizin derinliklerinde
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 20, 2001 23:03

Boğaziçi Üniversitesi Sualtı Sporları Kulübü'nün yayımladığı kapsamlı sualtı dergisi ‘‘Derin’’ üçüncü sayısını hazırlıyor. Tümüyle öğrencilerin emeğiyle hazırlanan dergi Türkiye'de sualtı sporlarının gelişimi, tanıtılması, denizlerdeki doğal güzelliklerin korunması yönünde bir bilinç oluşturulmasını amaçlıyor.

İlk sayısı 1500 basılan derginin ikinci sayısı 2000 basıldı. Şu anda üçüncü sayısı hazırlanıyor.

Derginin ikinci sayısında sadece bu konudaki uzman ve meraklıları değil, herkesi ilgilendirecek bir özel dosya yer alıyor. Dosyada, bir I. Dünya Savaşı batığı olan Avustralya denizaltısı AE2'yi 73 yıl sonra ortaya çıkaran batık kaşifi Selçuk Kolay'la yapılmış bir röportaj var.

13 BATIK VAR

Özel dosyada Türkiye kıyılarındaki batıkların bir listesi de yer alıyor. Buna göre Marmara, Ege ve Akdeniz kıyılarında 13 batık bulunuyor. Bu batıklar, bir çeşit Anadolu tarihi gibi. Aralarında milat öncesinden kalma Fenike gemileri, Roma ve Bizans batıkları, Osmanlı batıkları, I. ve II. Dünya savaşlarından kalma gemiler var.

Bunların içinde en eskisi Uluburun batığı. M. Ö. 1376-1327 ya da bir başka tahmine göre M. Ö. 1320-1295 gibi bir tarihte battığı tahmin edilen bu gemi, 1983'te Cemal Pulak yönetimindeki INA grubu tarafından bulundu. Kazıyı Dr. George Bass yönetti. En yeni batık ise, Çanakkale Boğazı'nda 14 Temmuz 1942'de kaybolan ilk Türk denizaltısı Atılay. Yıllarca nerede olduğu, niye battığı anlaşılamayan bu denizaltıyı 52 yıl sonra Selçuk Kolay ve ekibi buldu. Denizaltında yapılan araştırmada 1.5 cm.'lik bir delik görüldü. Böylece Atılay'ın, I. Dünya Savaşı'ndan kalma bir mayına çarparak battığı anlaşıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!