Denizaltında nükleer tabut

Güncelleme Tarihi:

Denizaltında nükleer tabut
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2000 00:00

Haberin Devamı

Kapsül bağlanamıyor

Derin su dalgıçları, dipteki çok güçlü akıntı nedeniyle kurtarma kapsülünü, denizaltının tahliye

deliğine bağlayamıyorlar. Kötü hava koşulları, suyun üstünde de çalışmaları engelliyor.

Barents Denizi'nde 108 metre derinlikte dibe oturan Rus nükleer denizaltısındaki

118 denizcinin yaşamlarından umut kesildi. Dün yapılan üç kurtarma girişimi de hava koşullarının kötülüğü nedeniyle başarılı olamadı. Denizaltıdan hiçbir sinyal alınamıyor. İngiltere’nin dün bölgeye gönderdiğisualtı helikopteri ise gecikecek.

Barents Denizi'nin soğuk sularında, 108 metre derinde yatan Kursk nükleer denizaltısındaki kazazedeler, dün sabaha kadar, suyun üstündekilerle geminin gövdesine vurarak iletişim kuruyordu. Çünkü denizaltının tüm iletişim sistemleri çalışmıyordu. Kursk'un gövdesinden gelen vuruş sesleri, dün sabahtan itibaren kesildi.

Amerikan istihbarat kaynakları, Rus denizcilerin çoktan öldüğüne inanıyor. ABD Başkanı Bill Clinton ile bir telefon görşmesi yaptıktan sonra, ‘‘Nereden gelirse gelsin, bütün dış yardımları kabul edin’’ diye emir veren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de dün umutların tükendiğini açıkladı.

Denizaltıdan ‘‘yaşam belirtisi gelmediği’’ iddialarına karşı, Rusya Başbakan Yardımcısı İlya Klebanov, denizaltıdaki ‘‘sessizliğin’’, mürettebatın oksijen yetersizliği yüzünden zayıf düşmesine bağlı olabileceğini açıkladı. Rusya Donanma Komutanı Amiral Vladimir Kuroyedov ise, daha önce yapılan açıklamaların tersine, denizaltıdaki oksijenin 48 saat değil, 25 Ağustos'a kadar dayanması gerektiğini öne sürdü ve kurtarma çabalarını o güne kadar sürdüreceklerini bildirdi.

BAŞARISIZ OLDUK

Rus askeri kaynakları, özel konuşmalarda ölüme ve zamana karşı yürüttükleri kurtarma operasyonunda başarılı olamadıklarını doğruluyorlar.

Denizaltının tabana oturduğu yerde çok güçlü bir akıntı olduğu, çamur ve kum nedeniyle görüş mesafesinin sıfır olduğu belirtiliyor. Kurtarma kapsülünün bir seferde kaç kişi taşıyabileceği de tartışma konusu. Bazı kaynaklar 20 kişi, bazıları ise en fazla 5 kişi alabileceğini söylüyor.

Kurtarma çalışmalarına gitmesi planlanan İngiliz sualtı helikopterinin, Cumartesi gecesinden önce kaza yerine ulaşamayacağı belirtildi. ‘LR5’ adlı sualtı helikopterini taşıyacak geminin, bugün yerel saatle 12.00'de Norveç'in batısındaki Trondheim'dan demir alacağı, kaza yerine ulaşmasının da 56 saat alacağı belirtildi.

ŞİDDETLİ PATLAMA

Cumartesi günü batan nükleer denizaltının baş kısmındaki iki toppido haznesinde şiddetli patlama meydana geldiği ve buralardan su alarak deniz tabanına gömüldüğü tahmin ediliyor. Rusya'nın tatbikatını takip eden Amerikan denizaltıları, Kursk'tan çok şiddetli bir patlama geldiğini doğruluyorlar.

İngiltere'den SUALTI HELİKOPTERİ

Kazadan sonra ABD ve İngiltere'nin yardım teklifleri karşısında kararsız kalan Rusya, sonunda İngiltere'den resmen yardım istedi. Donanma Komutanlığı'nın talebi üzerine sualtı helikopteri denen ‘‘LR5’’ kurtarma aracı Glasgow'dan uçakla Norveç'in Trondheim limanına doğru yola çıkarıldı. ‘‘LR5’’ denizaltıya kenetlendikten sonra mürettebatın vurgun yeme tehlikesi olmadan, hızlı bir şekilde yukarı çıkarılmasını sağlıyor.

Askeri kaygılar yardımı engelledi

Başta ABD olmak üzere Batı ülkeleri, Rusya'ya kurtarma çalışmalarında yardım teklifinde bulundu. Rusya ise yardım tekliflerini hep reddetti. Sonunda İngilizlerin teklifine dün öğleden sonra ‘‘evet’’ dedi.

Bunun bir kaç nedeni var. Ruslar, en modern denizaltıları olan Kursk hakkındaki bilgilerinin Batı'nın eline geçmesini istemiyor.

İkinci neden ise teknik. Çünkü ABD ve İngilizlerin önerdiği küçük kurtarma denizaltısının teknolojisi, Rus teknolojisiyle uyum sağlamıyor. Bu nedenle Kursk ile birleşmeleri imkansız. Çünkü denizaltıların bağlantı teknolojilerinden kaporta deliklerine varıncaya kadar tüm özellikleri birbirlerine uymuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!