Demokrasinin güzelliği

Güncelleme Tarihi:

Demokrasinin güzelliği
Oluşturulma Tarihi: Ekim 07, 1997 00:00

Haberin Devamı

Hakkında kapatma davası açılan RP'nin savunmasını verdiği gün, bir üyesi Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturdu. TBMM Başkanvekili RP'li Yasin Hatipoğlu, Demirel'in iki günlük Kuveyt gezisi süresince Cumhurbaşkanı Vekili olacak.

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in dün başlayan iki günlük Kuveyt gezisi, bazı çevreler tarafından tartışılan demokratik sistemin en güzel örneklerinden birini ortaya çıkardı.

RP dün, bir yandan hakkındaki kapatma davası nedeniyle son savunmasını Anayasa Mahkemesi'ne teslim ederken, bir yandan da, bir üyesini Demirel'in yerine iki gün süreyle Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturttu.

Yurda bugün dönecek Demirel'in yerine ‘‘Cumhurbaşkanı Vekili’’ olan RP'li Yasin Hatipoğlu, yaklaşık 33 saatlik bu süre içinde, Türk hukuk sisteminin ‘‘Vekil, aynen asıl gibidir’’ ilkesi uyarınca, ‘‘Başkomutanlık’’ da dahil olmak üzere Anayasa'nın Cumhurbaşkanı'na tanıdığı bütün yetkilerin de sahibi oldu. Hatipoğlu, Demirel'in geçen haftaki günübirlik Bulgaristan gezisi sırasında da 8 saat süreyle yine Cumhurbaşkanı Vekili olmuştu.

Demirel'in, geziye çıkarken Hatipoğlu ile yetkilerin kullanımına ilişkin özel bir görüşme yapmadığı öğrenildi. Hatipoğlu da, Hürriyet'in sorusu üzerine, ‘‘Önümüze bir konu geldiğinde, Sayın Cumhurbaşkanı olsaydı nasıl davranırdı diye düşünüp biz de öyle karar veririz’’ dedi.

ERBAKAN'IN EVİNE GİTTİ

Dün, günün ilk bölümünü, TBMM Başkanlık makamında geçiren Hatipoğlu, öğleden sonra ise RP lideri Necmettin Erbakan'ın evine giderek, Erbakan ve hukukçu arkadaşlarıyla birlikte, akşam saatlerinde Anayasa Mahkemesi'ne verilen partisinin savunmasıyla ilgili son rötuşları yaptı. Hatipoğlu, Demirel'in Bulgaristan gezisi sırasındaki Cumhurbaşkanı Vekilliği sırasında da, RP Genel Merkezi'nin yanındaki Hamidiye Camisi'nde cuma namazı kılmış, sonra da Genel Merkez'e geçerek Erbakan'la bir süre görüşmüştü. RP'nin savunmalarını hazırlayan 7 kişilik hukuk komisyonunda da yer alan Hatipoğlu'nun, Cumhurbaşkanı Vekili olarak RP Genel Merkezi'ne ve Erbakan'ın evine gitmesi ise siyasi kulislerde hoş karşılanmadı. Hatipoğlu, bugün ise Çankaya Köşkü'ne çıkacak. Hatipoğlu, Çankaya Köşkü ziyareti sırasında, Demirel'in makamına oturmayıp Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Necdet Seçkinöz'ü ziyaret edecek.

HEM İMAM-HATİPLİ, HEM VAİZ

Henüz TBMM Başkanlığı seçimi yapılmadığından, Anayasa'nın 94'üncü, TBMM İçtüzüğü'nün de 12'nci maddesi uyarınca, en yaşlı eski Başkanvekili sıfatıyla geçici başkanlık görevini yürüttüğü için Cumhurbaşkanlığı'na vekalet eden Hatipoğlu, kesintisiz eğitimle orta bölümü kaldırıldığı için İslamcı kesimi ayağa kaldıran imam hatip lisesi mezunu. Kayseri İmam Hatip Lisesi'nin ilk mezunlarından olan Hatipoğlu, aynı zamanda, Adalet eski Bakanı Şevket Kazan gibi ‘‘Cami vaizliği’’ de yaptı. 62 yaşındaki Hatipoğlu, Türban yasağının alındığı 80'li yılların ortalarında, ikisi de türbanlı üniversite öğrencisi iki kızı nedeniyle, İslami kesimin o tarihte bu yasağa karşı başlattığı mücadelenin de en önemli isimlerinden biri oldu. Türban yasağına karşı açtığı davalarla tanınan ve imam hatip lisesi mezunlarının kurduğu ilk derneğin de ilk genel başkanı olan Hatipoğlu, Hak-İş'in de ilk genel başkanı.

GENERALLERLE KAVGALI

Hatipoğlu, MGK'nın ünlü 28 Şubat kararlarının hemen ardından, iki komutanı kastederek yazdığı bir şiirle, Ordu-RP ilişkilerini de alevlendiren kişi olarak tanıyor. Hatipoğlu, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Çevik Bir ve Deniz Kuvvetleri eski Komutanı Oramiral Güven Erkaya ile, bu nedenle mahkemelik oldu. Orgeneral Bir, yazdığı bir şiiriyle kendisine hakaret ettiği gerekçesiyle Hatipoğlu hakkında suç duyurusunda bulundu. Erkaya da, aynı gerekçeyle açtığı davada, Hatipoğlu'nu 3 milyar lira tazminat ödemeye mahkûm ettirdi. Nükteli şiirleri ve hazırcevaplığıyla da tanınan Hatipoğlu'nun bu şiirleri, RP'nin yayın organı olarak tanınan Milli Gazete'nin birinci sayfasında ‘‘Kılçık’’ başlığıyla yayınlanıyor. Ancak, Bir ve Erkaya'nın tepkisini çeken şiirinin ardından, bu yayına ara verildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!