Demokrasi zırhlandı

Güncelleme Tarihi:

Demokrasi zırhlandı
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 1998 00:00

Haberin Devamı

Köşk'te düzenlenen Aşık Veysel'i anma töreninde ozanlardan biri atışmaya, demokrasiden sözederek başlayınca salondan alkışlar yükseliyor. ‘‘Alkışları nasıl karşılıyorsunuz?’’ diye sorulan Demirel'in yanıtı, ‘ Demokrasimiz şekillenmiştir. Demokrasimiz zırh da kazanmıştır’’ oluyor.

Çankaya Köşkü'nün Özel Kabul Salonu, Aşık Veysel'in 25. ölüm yıldönümü nedeniyle düzenlenen anma töreni için Türkiye'nin dört bir yanından gelen âşıklarla tıka basa dolu.

Komutanların yayınladıkları bildirinin hemen ertesi gününe denk gelen tören, Demirel'in bildiri sonrasında kamuoyunun karşısına ilk çıkışı.

Demirel'in yanında TBMM Başkanı Hikmet Çetin olduğu halde salondan içeri girmesiyle birlikte konukların ayağa kalkarak kendisini alkışlamaya başlamaları, Cumhurbaşkanı'nın yeni dönemde kazandığı rolün ilk işareti oluyor.

SALONDAN ALKIŞLAR

Ardından koro, Aşık Veysel'in ‘‘Uzun ince bir yoldayım’’ türküsünü seslendirmeye başlıyor.

Törenin en ilginç anı, âşıkların atışmaları sırasında yaşanıyor. Áşıklardan biri, atışmaya, ‘‘Her yerden toplandı âşıklar, demokrasi aşkına Atatürk'ün mekânında’’ diye girince, salondan bir alkış kopuyor.

Günün sembolizmi, demokrasi sözünün telaffuz edilmesiyle birlikte kopan alkışta vücut buluyor.

Ardından Demirel şu mesajla kürsüye davet ediliyor:

‘‘İkisi de Anadolu'nun bağrından çıktılar. Aşık Veysel sanatın, Demirel ise devlet idaresinin doruğuna çıktı. Veysel hep toprağa, diğeri ise suya baktı ve barajlar kralı oldu.’’

Demirel, Aşık Veysel'i anlatan şiirsel bir konuşma yapıyor:

‘‘Aşık Veysel halktır. Halkın sesi, Hak'kın sesidir. Ozanlar Türkiye'nin, Anadolu'nun sesidir. Bu ülkenin ozanlarını sevmek, bu ülkeyi sevmekle eşdeğerlidir. Selam olsun bu ülkeyi sevenlere...’’

TUZ GİBİ SEVMEK

Demirel, törenden sonra gazetecilerle konuşurken, bir yandan da elini öpen ozanlarla sohbet ediyor, onlarla şakalaşıyor.

Elini öpenlerden biri, ‘‘Seni tuz kadar seviyoruz’’ diyor. Demirel, ‘‘Bu ne anlama geliyor?’’ diye sorulunca, ‘‘Tuzsuz hiçbir şeyin tadı olmaz. O anlamda söylüyor’’ diye yanıtlıyor.

Bir başkası ‘‘Gönlümüzde taht kurdun’’, bir diğeri ‘‘Allah seni başımızdan eksik etmesin’’ diyor.

Cumhurbaşkanı, gazetecilerin Ankara'yı kaplayan siyasi havayla ilgili sorularını, her seferinde gülüp ‘‘Bugün 21 Mart Ozanlar Günü’’ diyerek geçiştiriyor.

Kendisine ‘‘Áşık türkü söylerken demokrasiden söz edince salondan alkış koptu. Bunu nasıl karşılıyorsunuz’’ diye sorduğumuzda, Cumhurbaşkanı şöyle yanıtlıyor:

‘‘Ben de demokrasiyle geldim buraya. Demokrasiyi korumaya özen gösteriyorum. Günde 60-70 defa demokrasi diyorum. İşte bunun için diyorum. Demokrasimiz şekillenmiştir. Demokrasimiz zırh da kazanmıştır.’’

Demirel, şöyle devam ediyor:

‘‘Bugün 21 Mart. Bugün kışın karanlığı ve soğuğu bitiyor. Baharın aydınlığı başlıyor...’’

BE CAREFUL...

Bir gazeteci ‘‘Peki, 20 Mart için ne dersiniz?’’ diye sorduğunda, Demirel, şu karşılığı veriyor:

‘‘Nedenle sonuç arasında ilişki kurarken acele hareket etme. Adama, ‘Be careful, be careful' (Dikkatli ol, dikkatli ol) derler.’’

Cumhurbaşkanı, ‘‘Kime, 'Be careful' diyorsunuz?’’ diye sorulduğunda gülerek, ‘‘Yok, ben bunu sadece Murat (Yetkin) için söylemiştim’’ diyor.

Gazeteciler konuyu ısrarla krize getiriyorlar.

Demirel, ‘‘Bakın bu salondaki insanların kafasında sizin kafanızdaki şeyler yok’’ diyor.

Günün fıkrası Değişen kuzular

Cumhurbaşkanı Demirel, dün Çankaya Köşkü'nde düzenlenen Aşık Veysel'i Anma programından sonra gazetecilerle sohbet ediyordu. Bir gazeteci kendisine, ‘‘Aşık Veysel, ‘Koyun, kurt ile gezerdi, fikir başka başka olmasaydı' diyor’’ şeklindeki dizelerini hatırlattı. Demirel, bunun üzerine, ‘‘Bakın size koyunlu kurtlu bir fıkra anlatayım’’ diyerek, şu fıkrayı yanlattı:

‘‘İngiltere'de bir hayvanat bahçesinde aslanla, kuzuyu aynı kafese koymuşlar. Aslan, kuzuyu yemesin diye de müzik çalıyorlarmış. Adamın biri gelip bakıcıya sormuş;

- Burada ne yapmaya çalışıyorsunuz?

Bakıcı cevap vermiş;

- Aslanla kuzunun bir arada yaşayabileceğini göstermeye çalışıyoruz. Bunun için müzik çalıyoruz.

Adam sormuş;

- Peki nasıl sonuç aldınız?

Bakıcı yanıt vermiş;

- Arada bir kuzuyu değiştirmemiz gerekiyor...’’

Demirel, bu fıkrayı anlattıktan sonra kahkahayı atıp gazetecilerin arasından ayrıldı.

Veysel hep Köşk'te anılacak

Ünlü halk ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu, ölümünün 25'nci yıldönümünde, doğduğu ve yaşadığı Sıvas'ın Şarkışla İlçesi'ne bağlı Sivrialan Köyü'nde törenlerle anılırken, Çankaya Köşkü de kapılarını Aşık Veysel'e açtı. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in himayesinde dün Köşk'te düzenlenen törende, halk ozanları korosu Veysel'in türkülerini seslendirdiler. Demirel, bundan böyle anma törenlerinin geleneksel olarak Köşk'te yapılacağını açıkladı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!