Demokrasi ve Özgürlükler Adası (Yassıada) nerede?

Güncelleme Tarihi:

Demokrasi ve Özgürlükler Adası (Yassıada) nerede
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2020 19:49

Demokrasi ve Özgürlükler Adası açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katılımı ile gerçekleşti. Eski ismi ile Yassıada olarak bilinen Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda, 1960 darbesi sonrası merhum Başbakanlardan Adnan Menderes ve arkadaşlarının idamlarıyla neticelenen yargılamalar yapılmıştır. Peki, Demokrasi ve Özgürlükler Adası (Yassıada) nerede? Demokrasi ve Özgürlükler Adası ya da eski ismiyle Yassıada hakkında merak edilenler...

Haberin Devamı

Yassıada olarak bilinen ismi 2013'te 'Demokrasi ve Özgürlükler Adası' olarak değiştirilen adada düzenlemeler tamamlandı. 27 Mayıs 1960 darbesinin yıl dönümünde yapılacak olan açılış öncesi ada hakkındaki araştırmalar da hız kazandı. Peki, Demokrasi ve Özgürlükler Adası nerede?

Adı, 2013 yılında Demokrasi ve Özgürlükler Adası olarak değiştirilen Yassıada, darbe döneminin karanlığına ışık tutacak merkez haline geldi.

Çehresi son 5 yılda değişen 103 bin 750 metrekarelik alana sahip ada, demokrasiye vurulan darbenin yıl dönümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açılıyor.

Demokrasi ve Özgürlük Adası ya da bilinen adıyla Yassıada, Marmara Denizi'nde İstanbul'a yakın küçük bir adadır. Biri sivri, diğeri yassı görünümlü olan, birbirine yakın iki metruk adadan yassı olanıdır. Eni 185, boyu 740 metre, yüzölçümü 18.3 hektar olan adanın arazisi düzdür, ancak sahilleri genellikle denize dik olarak iner.

Haberin Devamı

Sivriada'ya 0.9, Burgaz Adası'na 2.67 ve Kadıköy'e (Fenerbahçe Adası) 6.27 deniz mili uzaklıktadır. 27 Mayıs Darbesi döneminde burada gerçekleştirilen ve Demokrat Partililerin (DP) yargılandığı Yassıada Yargılamaları ile de tanınır.

Darbenin izlerini silmek için adanın adı Demokrasi ve Özgürlük Adası olmuştur.

 

 

BAKMADAN GEÇME!