Demokrasi için sivil dayanışma

Güncelleme Tarihi:

Demokrasi için sivil dayanışma
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 1998 00:00

Haberin Devamı

20'ye yakın sivil toplum örgütü, Demokrasi İçin Sivil Toplum Girişimi'ni başlattı. Yeni hareket, demokrasinin tüm kurumlarıyla işletilmesi, ifade ve örgütlenme özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması için yasal yollarla mücadele etme kararı aldı.

Türkiye'de tıkanan siyasetin önünü açmak isteyen sivil toplum kuruluşları ‘Demokrasi İçin Sivil Toplum Girişimi’ adıyla biraraya geldiler. TÜSES, TESEV, TÜGİAD, KADER, DİSK gibi 20'ye yakın kuruluşun oluşturduğu girişim, ‘Demokrasinin tüm kurumu ve kuralları ile işletilmesi, düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması, parti için demokrasinin sağlanarak lider egemenliğine son verilmesi, temsil eşitliği ve yönetimde istikrar oluşturulması’ amacıyla gerekli yasal değişikliklerin yapılması için mücadele etme kararı aldı.

Türkiye'nin sorunlarına ayrı ayrı çözümler üreten sivil toplum kuruluşları seçim öncesinde yeni bir enerji yaratmak ve siyaseti çözüm üretmeye zorlamak için iki kez toplantı düzenledi. Sonuçta, ortak bir platformda baskı grubu ve bir ‘think tank’ klübü gibi çalışılması kararlaştırıldı. Katılımcılar, dün Hyatt Oteli'nde düzenledikleri basın toplantısıyla kamuoyu önüne çıktılar.

Girişimin deklarasyonunu TESEV Başkanı Başkanı Can Paker, açıkladı. İstanbul Barosu'ndan, SOS Çevre Gönüllüleri'ne, DİSK'ten TÜGİAD'a, Arı Grubu'ndan Demokratik Cumhuriyet Programı'na kadar 20'yi aşkın sivil toplum örgütünü biraya getiren deklarasyonda şöyle denildi:

ORTAK İRADE

‘‘Demokrasi için Sivil Toplum Girişimi adı altında, demokrasinin tüm kurumu ve kuralları ile işletilmesi, düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğü önündeki engellerin kaldırılması, parti için demokrasinin sağlanarak lider egemenliğine son verilmesi, temsil eşitliği ve yönetimde istikrar oluşturulması hedeflerinin gerçekleştirilmesi için, Siyasi Partiler Kanunu ve Seçim Kanunu başta olmak üzere Dernekler Kanunu, Sendikalar Kanunu, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu ve diğer ilgili yasalar ile Anayasa'da yapılmamı gereken değişiklikler ve düzenlemeler konusunda ortak çalışmalar yapacağımızı, bunların hayata geçirilmesine yönelik kamuoyu oluşturulması amacıyla hareket edeceğimizi ortak irademizle beyan eder, diğer sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütlerini de bu girişime katılmaya çağırırız.’’

HEDEFİMİZ SİYASİ KATILIM

Paker, hiçbir siyasi partiye uzak ya da yakın durmadıklarını, Türkiye'nin önünün açılması için ilkeler bazında politikalar ortaya koyacaklarını, siyaseti sadece oy verme aşamasında kalmaktan kurtararak katılımı artırmayı hedeflediklerini söyledi. TÜSİAD'ın da gözlemci olarak katıldığı girişimde yeralan kuruluşların bir genel kurul oluşturacağını anlatan Paker, 8 kişilik yürütme kurulu seçildiğini belirtti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!