Demirel'e Kandilli'de brifing

Güncelleme Tarihi:

Demirele Kandillide brifing
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 23, 1999 00:00

Haberin Devamı

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü'nde İzmit Depremi'yle ilgili brifing alan Demirel, alınacak önlemler konuşulurken, ‘‘Biz bu abdestle, çok namaz kılarız’’ diyerek, yaşanan felaket sonrasında önlemlerin hızla alınacağını anlattı. Demirel, ‘‘Çürük bir yerin üstünde yaşadığımız anlaşılıyor. Bu yerde yaşamaya mecburuz’’ dedi.

Kandilli Rasathanesi'ndeki brifingte Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, Cumhurbaşkanı'na depremle ilgili bilimsel bilgiler verirken, Deprem Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Erzik de hasarla ilgili bilgiler verdi.

Prof. Dr. Işıkara, fay hattının Gölcük'teki askeri tesislerin tam altından geçtiğini söyledi.

Prof. Dr. Işıkara güney fayında yaşanan ‘deprem fırtınası’ sırasında yaptığı açıklamaya da değinerek, ‘‘Bu açıklamayı Devlet Bakanı Hüsamettin Özkan'a danışarak yaptım. Başbakan da bana bu tür olayları haber vermemi, gerekirse kendisinin de açıklayabileceğini söyledi’’ dedi.

HASAR NORMAL

Mustafa Erzik ise depremde meydana gelen can kaybı ve hasarın gelişmiş ülkelerdekiyle aynı olduğunu belirterek, ‘‘Bunlar normal’’ dedi. Erzik, çok hasar gören ve yıkılan yapıların deprem standartlarına uygun olmayan çok katlı binalar olduğuna dikkat çekti. Erzik, TÜPRAŞ'ta yapısal bir hasar olmadığını yalnızca gaz kaçağından yangın çıktığını da söyledi.

Demirel, brifing sonrası yaptığı konuşmada, ‘‘Buraya devlet adına size teşekkür etmeye geldim. Çürük bir yerin üstünde yaşadığımız anlaşılıyor. Bu yerde yaşamaya mecburuz. Bundan sonra yapılarımızı altımızdaki yere ahenkli bir şekilde yapmalıyız’’ dedi.

Demirel, ‘‘Her yerde aynı büyüklükte mi hissedildi?’’ sorusuna ‘‘evet' yanıtı aldı. Yıkım büyüklüğünün deprem bölgesinde 10, İstanbul ve çevresinde 9 olduğunu öğrenen Demirel, ‘‘İstanbul iyi dayanmış, o zaman’’ dedi ve ‘‘doğrudur’’ yanıtını aldı.

AVCILAR'I GEZDİ

Dün öğleden sonra İstanbul'a gelen Demirel, depremden en fazla etkilenen Avcılar'da incelemelerde bulunduktan sonra Haydarpaşa Numune Hastanesi'nde tedavi gören depremzedeleri ziyaret etti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!