Demirel'den mesaj: Sansüre karşı çıkın

Güncelleme Tarihi:

Demirelden mesaj: Sansüre karşı çıkın
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 1997 00:00

Haberin Devamı

Basından sansürün kaldırılışının 89. yıldönümü ve Basın Bayramı nedeniyle bir açıklama yapan Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, sansürün ‘‘fevkalade tehlikeli bir araç'' olduğunu vurguladı. Demirel,‘‘Dünyadaki hak ettiği konuma kavuşan bir ülkede yaşayabilmek için bütün vatandaşlarımızın sansüre karşı tavır göstermeleri gerekmektedir'' çağrısını yaptı. Başbakan Mesut Yılmaz ise amaçlarının basın özgürlüğü önündeki bazı yasal ve anayasal engelleri aşarak, özgür ama sorumlu bir basın anlayışını hayata geçirmek olduğunu bildirdi. Yılmaz mesajında, ‘‘Türkiye'de Anayasa teminatı altındaki, açıklık ve çoğulculuğun gereklerinden biri olan basın özgürlüğü, 'basın hürdür, sansür edilemez' ilkesi ile katılımcı demokrasi ortamındaki etkinliğini gün geçtikçe artırmaktadır''dedi. TBMM Başkanı Mustafa Kalemli, basından sansürün kaldırılışın yıldönümünde halen dramatik olaylar yaşayan basını susturmanın hiç bir siyasi iktidara fayda getirmediğini belirtti. Kalemli, ‘‘Basının hak ve özgürlük mücadelesi, ülkemizde demokrasi ve çoğulcu rejimin yerleşmesi yolunda yadsınamayacak katkılarda bulunmuştur'' dedi. Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Prof. Dr. Şükrü Sina Gürel de, ‘‘Türk Basını onurlu mücadelesiyle ve hiçbir çağdışı antidemokratik ve totaliter güce boyun eğmeden, ayağına bağlanan prangaları kendi gücüyle bundan 89 yıl önce kırmıştır'' görüşünü dile getirdi.

TÜRKİYE BU AYIBI TAŞIYAMAZ

Sansürün kaldırılışının 89'ncu yılı ve Geleneksel Gazeteciler Günü dolayısıyla Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nce, dün akşam Dolmabahçe Sarayı'nda bir tören düzenlendi. Cumhurbaşkanlığı'na verilen Basın Özgürlüğü Ödülü'nü alan Cumhurbaşkanı Demirel, törende yaptığı konuşmada, Metin Göktepe olayının bir ayıp olduğunu belirterek, ‘‘Hiçbir haksızlık yapanın yanına kar kalmaz'' dedi. Demirel ‘‘Bu ayıbı Türkiye taşıyamaz. Devletin mekanizmaları suçluyu bulup ortaya çıkarıp cezayı verecektir. Ancak bunları yaparken haksız yargıdan, yargısız infazdan kaçınmak gerekir'' diye konuştu. Basınla iktidarlar arasındaki sürtüşmelerin dünyada da yaşandığına dikkati çeken Demirel, ‘‘Eğer iktidarlar ellerindeki imkanlarla kamuoyunun doğru bilgi almasını önlüyor, bundan medet umuyorlarsa o zaman durum vahimdir'' dedi.

Başbakan Mesut Yılmaz ile CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın da katıldığı gecede meslekte 20 yılını dolduran gazetecilere anı plaketleri verildi.

ECEVİT: DAHA İYİ OLACAK

Meslekdaşları olmaktan onur duyduğu gazetecileri, basın özgürlüğünün yıldönümü dolayısıyla kutlayan Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit de, ‘‘Hükümetimiz, gazetecileri daha geniş özgürlük ortamına kavuşturmak için gerekli çalışmaları şimdiden başlatmıştır'' dedi.

Ankara Gazeteciler Cemiyeti ise ‘Demokrasinin yaşayıp yeşertilmesine katkılarından' dolayı, Cumhurbaşkanı Demirel'i yılın adamı seçti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!