'Demir Leydi'ye son veda

Güncelleme Tarihi:

Demir Leydiye son veda
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 17, 2013 11:19

İngiltere'nin ilk kadın başbakanı Barones Margaret Thatcher’ın cenaze töreni Londra’daki St Paul Katedrali’nde gerçekleştirildi. Törene eşi Prens Philip'le birlikte gelen Kraliçe 2'nci Elizabeth, 1965'ten bu yana ilk kez bir İngiliz başbakanının cenazesine katıldı.

Haberin Devamı

Birçok kişi tarafından İngiltere’nin barış zamanındaki en başarılı başbakanı olarak kabul edilen Thatcher için parlamento onayı gerektiren devlet töreni yapılmıyor. Leydi Diana ve Kraliçe’nin annesi için yapılan cenaze törenleri gibi "seremonik" olan cenazede, ordu da eski başbakana saygılarını sundu.

CENAZE TÖRENİNDEN GÖRÜNTÜLER
 
8 Nisan’da 87 yaşında felç geçirerek hayatını kaybeden Thatcher’ın yaklaşık 10 milyon sterline mal olan cenaze masrafları hükümet tarafından karşılandı.Â
  Â

/images/100/0x0/55ea9572f018fbb8f8897b8b
2 BİN 300 KİŞİ
Cenazeye tam 170 ülkeden yaklaşık 2 bin 300 kişinin katılması bekleniyordu. Bu kişilerden 32'si halen görev yapmakta olan bakanlar 30'u ise Thatcher’ın kabinesinde çalışmış isimler.

Haberin Devamı

Tören Türkiye saatiyle 12.00’de parlamento binasında başladı. Barones’in naaşı ilk olarak cenaze arabasıyla St Clement Danes Kilisesi’nde götürüldü.

Burada Kraliyet Atlı Topçu Birliği’nde altı atın çektiği bir top arabasına aktarılan naaş bayrakların yarıya indirildiği Londra’daki St Paul Katedrali'ne yolculuğuna başladı.
 
700 askeri personel, top arabasının geçeceği yollarda saygı duruşunda bekledi. Naaş Katedral’e ulaşana kadar top atışları yapıldı.
 
CHURCHILL'DEN SONRA BÄ°R Ä°LK
Cenazeye İngiltere Kraliçesi İkinci Elizabeth, Başbakan David Cameron ve eski başbakanlar Tony Blair ve Gordon Brown da katıldı. 
 
Thatcher’ın cenazesi Kraliçe’nin 1965 yılında ölen Winston Churchill’in cenazesinden bu yana katıldığı ilk başbakan cenazesi.
Â

/images/100/0x0/55ea9572f018fbb8f8897b8d

CAMERON: "ÃœZÃœNTÃœLÃœYÃœM"
Başbakan David Cameron, ABD eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger ve 170 ülkeden temsilciler St. Paul Katedrali'nde yerlerini alırken, eski Başbakan’ın aile üyeleri de katedrale ulaştı.
 
Cenaze öncesinde BBC’ye bir açıklama yapan Cameron, "Margaret Thatcher’ı uygun bir biçimde uğurladığımıza inanıyorum" dedi. Başbakan dün akşam yabancı liderlerle yemekte olduğunu ve birçoğunun Thatcher kendisine layık bir biçimde uğurlanmazsa bunu garip bulacaklarını belirttiğini açıkladı. Başbakan, "Thatcher’ın başarıları ile gurur duyuyorum ancak bir yandan da üzüntülüyüm" diye konuştu.

Haberin Devamı

BIG BEN'İN ÇANLARI SUSTURULDU
Thatcher’in naaşı Londra’daki son yolculuğunu yaparken şehrin sembolü olarak görülen Big Ben Saat Kulesi'nin çanları susturuldu.

THATCHER KARÅžITLARI PROTESTO EDÄ°YOR
Cenazede yaklaşık 4 bin polis memuru görev yaptı. Boston maratonu saldırısı nedeniyle güvenliğin daha önce planlanandan daha da sıkı olacağı da açıklandı. 

Polisin aldığı güvenlik önlemleri Thatcher’ı protesto etmek için cenaze rotasına gelen grupların ön saflara geçmesine engel oldu. Yine de kalabalıkta Thatcher’in iktidarı dönemindeki politikalarını eleştiren pankartlar taşıyan kişiler dikkat çekti.
 
ÖZEL TÖREN DÜNDÜ
Dün Kraliçe’nin Parlamento Binası’ndaki St Mary Undercroft Şapeli’ne taşınan naaşı başında sadece aile üyelerinin ve yakın arkadaşlarının katıldığı özel bir tören gerçekleştirildi.
 
Özel törene katılan İngiltere Çalışma ve Emeklilik Bakanı Iain Duncan, Parlamento’da "kısa fakat etkileyici" bir tören yapıldığını söyledi. Bakan Duncan "Parlamentodaki tören resmi cenazeden oldukça farklıydı. Çünkü bu kişiseldi" dedi.

Haberin Devamı

Eski Başbakan’ın cenaze töreni için hazırlıklara tam altı yıl önce başlanmış ve programın belirlenmesinde Barones Thatcher da söz sahibi olmuştu.

/images/100/0x0/55ea9572f018fbb8f8897b94


 HAZIRLIKLAR ALTI YIL ÖNCE BAŞLADI
  
Törene Thatcher’ın uğruna Arjantin’le savaştığı Falkland Adaları’ndan yaklaşık 50 kişi katıldı. Arjantin’in Londra Büyükelçisi Alicia Castro ise davet edilmesine rağmen cenazeye gitmedi.
 
Cenazede ABD hükümeti Thatcher döneminde Devlet Bakanlığı yapan George Shultz ve James Baker tarafından temsil edildi. 
  
St. Paul Katedrali’ndeki tören Thatcher’ın Metodist yetiştirilme biçimini yansıttı. Törende Elgar ve Vaughan Williams’ın bestelediği müzikler çalındı ve Barones’in torunu Amanda ile Başbakan Cameron, King James İncili’nden parçalar okudu.
 
"Love Divine, All Loves Excelling" gibi ilahilerin söylendiği törende Londra Piskoposu da bir konuşma yaptı.

Haberin Devamı

YAKILACAK
Thatcher'in naaşı, katedraldeki törenin ardından düzenlenecek özel bir törenle yakılacak. Thatcher'ın külleri, eşi Denis Thatcher'ın yanına, Chelsea semtindeki Royal Hospital'ın mezarlığına gömülecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!