‘Deliksiz süzgeç’ 6 milyara patladı

Güncelleme Tarihi:

‘Deliksiz süzgeç’ 6 milyara patladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 22, 2000 00:00

Haberin Devamı

Eski bakan Işılay Saygın'ın, ‘‘52 yaşındayım ve hálá bakireyim’’ sözlerini ‘Olacak O Kadar’ programında ‘Deliksiz süzgeç’ benzetmesiyle kullanan Levent Kırca, 6 milyar lira tazminat ödemeye mahkûm edildi. Programdan sonra RTÜK, Kanal D'yi kapatmış, Kırca da açlık grevi yapmıştı.

GEÇTİĞİMİZ günlerde 21 yıllık eşi Oya Başar'dan ‘‘boşanma darbesi’’ yiyen güldürü ustası Levent Kırca'ya bir darbe de mahkemeden geldi.

Dönemin Devlet Bakanı Işılay Saygın'ın, ‘‘52 yaşındayım ve hálá bakireyim’’ sözlerini ‘Olacak O Kadar’ programında kullanıp, ‘‘Deliksiz Süzgeç’’ benzetmesi yapan Levent Kırca, Ankara 27'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nce 6 milyar lira manevi, 118 milyon lira maddi tazminat ödemeye mahkûm edildi.

2 yıldır süren dava nihayet dün karara bağlanırken, duruşmaya taraf avukatlarının dışında katılan olmadı. Mahkeme yargıcı Tuncer Büyükkaymakçı, yapılan esprilerde Saygın'ın kişilik haklarına saldırıda bulunulduğu kanısına varıldığını belirterek, Kırca'yı tazminat ödemeye mahkûm etti. Kırca 6 milyar lirayı 2 yıllık yasal yüzde 30 faiziyle birlikte Saygın'a ödeyecek.

Devlet Bakanı Işılay Saygın, Hürriyet yazarı Ayşe Arman'la yaptığı röportajda, ‘‘52 yaşındayım ve bakireyim’’ demiş, Levent Kırca da Bakan'ın bu sözlerini, Oya Başar'ın canlandırmasıyla, 9 Ekim 1998'de yayınlanan ‘Olacak O Kadar’ programına taşımıştı.

‘Olacak o kadar’ programında ‘‘Deliksiz süzgeç’’, ‘‘İki klasör kızlık zarım var’’,‘‘Benim girişimim oldu ama bana girişim olmadı’’,‘‘Sayın Işılay Saygın her ay gidip kendini kontrol ettiriyor’’, ‘‘Bacak arasına sayaç takmak lazım’’ gibi sözler yer almıştı.

Programın yayınlanmasının ardından Işılay Saygın, Kırca hakkında ‘kişilik haklarına kasıtlı saldırı’ yapıldığını iddia ederek 20 milyar lira maddi ve manevi tazminat davası açmıştı.

Dünyaya haber oldu

LEVENT Kırca'nın RTÜK'ü protesto için açlık grevine başlaması dünyanın belli başlı haber ajansları ve gazetelerinde de haber oldu.

İngiltere'nin yüksek tirajlı gazetelerinden The Daily Telegraph, ‘‘Komedyen seks şakası yüzenden açlık grevinde’’ başlığıyla olayı özetledi.

İngiltere'nin ciddi haftalık dergilerinden The Economist, Kırca'nın Işılay Saygın ile ilgili skecinden sonra kendisini cezalandıran RTÜK ile girdiği kavganın, bir sonraki skecine malzeme sağlamaktan başka faydası olmadığını yazdı. Bu arada ülkedeki feministlerin Saygın'ın korumak için hiçbir şey yapmadığını belirten dergi, bunun nedenleri arasında, ‘‘Sansürden yorgun düşen liberal görüşlü Türkler'in, RTÜK'ün 4 yılda verdiği 400'e yakın ekran karartma kararına duydukları tepkiyi’’ gösterdi.

Japonya'nın 15 milyon tirajlı Yomuiru Shimbun Gazetesi de tartışmaya katıldı, ‘‘Ünlü komedyen televizyon proramında burada tekrarlayamayacağımız laflar sarfetti’’ ifadesine yer verildi. Türkiye'de bekaret konusunun bugün bile önemini koruduğunu ve evlilik öncesi ilişkilerin hoş karşılanmadığının belirtildiği haberde Işılay Saygın'ın bekaret konusunda tutucu tavırları olduğu ve genç kızların zorla bekaret kontrolüne gönderilmelerini desteklediği belirtildi.

Olay programdan sonra Kanal D 1 gün kapandı

Program yayınlandığı gün, reyting rekorları kırarak en çok izlenenler listesinde üst sırada yer alırken, RTÜK, Kanal D'nin bu yayınının, ‘Genel ahlak, toplum huzuru ve Türk aile yapısına aykırı’ olarak niteleyip 1 günlük kapatma kararı vermişti.

Kırca ve ekibi bunun üzerine kararı protesto için açlık grevi yaparak, Ankara'ya yürümüştü. Ayrıca tekrar kapama cezası geldiğinde Kırca bir daha proğram yapmayacağını açıklamıştı.

Levent Kırca açlık grevi yaptı

KANAL D'nin 1 gün kapatılması ve Levent Kırca'nın da açlık grevine başlaması, kamuoyunu ikiye bölmüştü. Küçükçiftlik'teki tiyatrosunun önünde açlık grevine başlayan Kırca, 11 saat 40 dakika sonra, aynı akşam canlı yayınlanan Arena programında dönemin CHP Lideri Deniz Baykal'ın konuyu Meclis'i taşıyacağına söz vermesi üzerine açlık grevini ertelemişti.

Kendisinin TBMM Başkanvekili Kamer Genç'i, Oya Başar'ın ise Işılay Saygın'ı canlandığı skeç nedeniyle Kanal D'ye bir gün kapatma cezası verilmesini, ‘‘Sansür yeniden mi hortladı’’ diye niteleyen Kırca, ‘‘Biz Genelkurmay Başkanı Karadayı'yı bile canlandırdık. Bir tabuyu yıktık. Ama kendisi bizi arayıp tekbrik etti. Benim yüzümden çalıştığım kanalın kapatılmasını hazmedemiyorum’’ demişti.

Kimsenin onuruyla oynamaya hakları yok

Kadınlar Saygın'a destek verdi

DÖNEMİN Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Işılay Saygın, Levent Kırca'nın, RTÜK'ün Kanal D'yi kapatma kararına tepkisi üzerine yaptığı açıklamada, programı kesinlikle RTÜK'e şikayet etmediğini, Kırca ve ekibine de kırgın olmadığını söylemişti.

Kanal D'de Uğur Dündar'ın sorularını yanıtlayan Saygın, şöyle konuşmuştu:

‘‘Sanatçılara saygım var. Ancak insanların onuruyla kimsenin oynamaya hakkı olmadığını düşünüyorum. Onları vicdanlarıyla başbaşa bırakıyorum. RTÜK'e başvurmuş değilim. Bu konunun çarptırılmasına da lüzüldüm. Sansüre ben de karşıyım. Yasayı hazırlayıp getirsinler ilk imzayı ben atarım.’’

53 DERNEKTEN KINAMA

53 kadın derneği ve vakfı olay nedeniyle Levent Kırca'yı kınamıştı. Saygın'a destek veren kadın dernekleri adına yapılan açıklamada, bundan sonra televizyon kanallarında kadın ve ailenin onur ve gururunun korunmasına, çocukların eğitimine yönelik programlar görmek istedikleri kaydedilmişti. Açıklamada, ‘‘Bu düşüncelerimiz ışığında yıllarca pek çok programını takdirle izlediğimiz sanatçının, bir hukuk devleti olan ülkemizde kişilik haklarını ihlal ederek ve kadınları küçük düşürerek yaptığı son programını ve ona destek veren siyasiler dahil herkesi kınıyoruz’’ denilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!