Deksametazon nedir, korona virüs tedavisinde Türkiye'de kullanılacak mı? Sağlık Bakanı yanıtladı

Güncelleme Tarihi:

Deksametazon nedir, korona virüs tedavisinde Türkiyede kullanılacak mı Sağlık Bakanı yanıtladı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2020 23:05

Deksametazon nedir? Koronavirüs salgını devam ederken, "deksametazon" isimli ilacın İngiltere'de Covid 19 hastalarının kurtarılmasına yardımcı olabileceği ortaya kondu. Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklama yapan Sağlık Bakanı Deksametazon ilacıyla ilgili değerlendirme yaptı. Bakan Koca, Deksametazon Türkiye'de kullanılacak mı? sorusuna yanıt verdi. Deksametazon ilacı bir tür kortikosteroid ilacıdır ve antibiyotikler gibi birçok durumun tedavisinde kullanılır.

Haberin Devamı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, Deksametazon ilacıyla ilgili sorulan soruya "Deksametazon bir kortizon. Daha önce salgının ilk günlerinde gündemimizde olan bir ilaçtı." şeklinde yanıt verdi. İşte, ayrıntılar.

DEKSAMETAZON NEDİR?

Deksametazon bir tür kortikosteroid ilacıdır. Romatizmal problemler, bir dizi cilt hastalığı, şiddetli alerji, astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, krup, beyin şişmesi, oftalmik cerrahiyi takiben oküler ağrı ve tüberkülozda antibiyotikler gibi birçok durumun tedavisinde kullanılır.

Deksametazonun etkileri sıklıkla bir gün içinde görülür ve yaklaşık üç gün sürer.

Deksametazon ilk 1957 yılında yapıldı ve 1961 yılında tıbbi kullanım için onaylanmıştır

TÜRKİYE'DE KULLANILACAK MI?

Haberin Devamı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Deksametazon ilacıyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

Deksametazon bir kortizon. Daha önce salgının ilk günlerinde gündemimizde olan bir ilaçtı. Deksametazon, yani kortizon daha çok iltihabı önlemek üzere uygulanan bir ilaç ve bu ilaç yapılan çalışmada da ayakta olan hasta için değil, geç dönem solunum sıkıntısı olan hastalara uygulandığında bu sonucun elde edildiğini belirten bir durumdu."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!