Dekorasyon dünyası bu Türk’ü konuşuyor

Güncelleme Tarihi:

Dekorasyon dünyası bu Türk’ü konuşuyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 23, 1999 00:00

Haberin Devamı

İç dekoratör Zeynep Fadıllıoğlu'nun eski ile yeniyi, zengin kültürümüzü harmanladığı, Osmanlı esintilerinin ağır bastığı çalışmalarına, Avrupa'daki en ünlü dergi ve uzmanlardan övgü yağdı. Dekorasyon pazarının en saygın dergilerinden İngiliz ‘‘House & Garden’’ geçen ağustos sayısında Fadıllıoğlu'na 6 sayfa ayırdı. Uluslararası çapta 35 dekoratörü kapsayan ‘‘Andrew Martin İç Tasarım’’ kitabında da Fadıllıoğlu'nun tasarım felsefesi ve çalışmaları anlatıldı.

House & Garden Dergisi'nin ‘‘Osmanlı'nın Kökleri’’ başlıklı yazısında İstanbul'da doğup büyüyen, İngiltere'de eğitim gören Zeynep Fadıllıoğlu ve Büyükdere sırtlarındaki Boğaz'a nazır egzotik evi tanıtıldı. Fadıllıoğlu'ndan ‘‘Türk ve Avrupa gerçeklerini, dekorasyonda birleştirip kültürel bir köprü yaratıyor’’ denildi. Dergide evin balkonundan ve içinden çekilen fotoğraflar da yer aldı.

Dergideki yazıda ‘‘Evin modern odaları herhangi bir Batı ülkesinde rastlayabileceğiniz kadar uluslararası tarza sahip. Ama iç dekoratör Zeynep Fadıllıoğlu evi sadece Türkiye'de olabilir. Pekçok ülkeden objeler, mobilyalar olmasına karşın evin genel atmosferine Türklük egemen’’ denildi.

YAŞAYAN GELENEK

Dergideki röportajda Zeynep Fadıllıoğlu, annesi ve bugün ünlü bir modacı olan kuzeni Rıfat Özbek ile birlikte Galata'daki antika pazarlarına gittiğini, dekorasyon ve koleksiyon tutkusunun bu şekildi geliştiğini söylüyor. Fadıllıoğlu, kendisini ‘‘Bir parçe teatralim ve çok sayıda mumun yandığı, sihirli bir atmosferde partiler vermeye bayılıyorum’’ diye tanımlıyor.

Eşi Metin Fadıllıoğlu ile birlikte taştan bir Ermeni evi ile 19'ncu yüzyıldan kalma kagir bir Osmanlı evini müthiş bir dekorasyonla yeniden yaratan Zeynep Fadıllıoğlu, anne babası, kendisi, kızı Selin ve yeğeni Emir için, yani üç nesil için yepyeni bir yuvaya dönüştürüyor. Her iki evin özgün yapısını koruyarak yaşanılabilir bir hale getirmeyi hedeflediğini vurgulayan Fadıllıoğlu ve eşi, ‘‘Ulus 29’’ başta olmak üzere İstanbul'da açtıkları lokanta ve kulüplerle de ünlü.

İstanbul'da iç dekoratör olarak çalışmaya başlamasının ise sadece dört yıllık bir geçmişi var. Türkiye'de iç dekorasyonun yakın zamanda ilgi odağı olduğunu, 5-6 yıl öncesine kadar modanın ağır bastığını aktaran Fadıllıoğlu, çağdaş bir vizyonu olan gençlerle çalışmayı yeğlediğini, yerel, geleneksel el işlerine destek verdiğini söylüyor.

35 TASARIMCI ARASINDA

Uluslararası iç tasarımda yılın ödülünü veren Andrew Martin'in seçtiği önde gelen 35 tasarımcı arasında Zeynep Fadıllıoğlu da var. ‘‘Andrew Martin İç tasarım’’ adlı kitapta, Fadıllıoğlu'nun tarzı eski ve yeniyi birleştirerek sıcak bir atmosfer yaratmak olarak tanımlanıyor. Fadıllıoğlu'nun ‘‘zamansız dekorasyon’’da ısrarlı olduğu, tıpkı 1999 gibi duran şeyleri sevmediği kaydediliyor. Sürekli yerde oturan Fadıllıoğlu'nun yer minderlerine bayıldığı vurgulanıyor. Zeynep Fadıllıoğlu'nun İstanbul'daki Kapalıçarşı kadar, Bombay ve Bangkok'da da alışveriş yapmayı sevdiği belirtiliyor.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!