Defineciler ‘Karabel’ kabartmasını parçaladı

Güncelleme Tarihi:

Defineciler ‘Karabel’ kabartmasını parçaladı
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2019 08:30

İzmir’de M.Ö. 1200 yıllarından kaldığı bilinen Hitit dönemi eseri ‘Karabel’ kaya kabartması defineciler tarafından delme aletiyle parçalandı.

Haberin Devamı

ANADOLU tarihinin 3200 yıllık en önemli Hitit kabartması artık yok. Arkeofili’den Erman Ertuğrul kabartmanın defineciler tarafından tahrip edildiğini önceki gün duyurdu. Kabartmanın altında hazine olacağını düşünen defineciler, hilti türü delme aletleriyle kabartmayı parçaladı. Kabartma daha önce defalarca saldırıya uğramış, arkeolog Nezih Başgelen 2016 yılında üzerine asit dökülerek kabartmanın eritilmeye çalışıldığını fotoğraflarla ortaya koymuş ve bakanlıktan eserin koruma altına alınmasını istemişti.

AĞIR CEZALAR GELİYOR

Artan definecilik olaylarına karşı Kültür ve Turizm Bakanlığı 2863 sayılı yasada değişiklik yapmaya hazırlanıyor. Müfettişler ve sivil toplum örgütleri ile iş birliği yapılarak yasada defineciliğe karşı yeni önlemler alınacak. Dedektörlerle arama yapmanın yasaklanması, dedektör satışının ruhsata bağlanması, toprak altından eser çıkarmaya teşebbüse ağır hapis cezası, esere zarar verenlere yine ağırlaştırılmış hapis cezaları öngörülüyor.
İzmir, Kemalpaşa-Torbalı yolundaki Karabel geçidinde bir tepenin güneye bakan yamacında bulunan ‘Karabel’ kaya kabartması, yaklaşık 2.5 metreye 1.5 metre boyutlarında bir niş içine işlenmiş. Batı Anadolu’nun en önemli ve dünyaca bilinen kabartmasında sol elinde bir mızrak sağ elinde bir yay tutan bir erkek figür resmedilir. Figürün başı ile mızrağı arasındaki alanda zorlukla görülebilen Luvice bir yazıt vardır. Yazıtın en tatminkâr tercümesi 1998 yılında David Hawkins tarafından şu şekilde verilmişti: “Mira (ülkesi) kralı Tarkasnava, Mira ülkesi kralı Alantalli’nin (oğlu), Mira ülkesi kralı ...’nin torunu.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!