Defineciler, 28 metre tünel kazıp höyüğe girdi

Güncelleme Tarihi:

Defineciler, 28 metre tünel kazıp höyüğe girdi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2013 14:25

Sivas'ın Divriği ilçesine bağlı Odur köyü Çeçtepe mevkisindeki tümülüse 28 metre uzunluğunda tünel kazarak giren definecilerin, mezarın kapağını açmaya çalıştığı ancak başarılı olamadığı belirlendi.

Haberin Devamı

Divriği İlçe Jandarma ve Garnizon Komutanı Yüzbaşı Aşkın Bozkurt ile tümülüste (höyükte) incelemelerde bulunan Kaymakam Mehmet Nebi Kaya, mezarlık içeren, toprak yığılarak oluşturulmuş olan tümülüs adı verilen yapıya, geçen hafta kimliği henüz belirlenemeyen kişi veya kişilerce tünel kazılarak girildiğini söyledi.

Çeçtepe Tümülüsü hakkında bilgi veren Kaya, "Daha önce görev yaptığım yerlerde Friglere ve Lidyalılara ait kaya mezarlarıyla karşılaşmış ve onların hayretini yaşamış biriyim. Aynı heyecanla buraya geldim. İki odalı olması, çok nizami bir yapıya sahip olması dolayısıyla çok önemli. İnsanı etkiliyor. Buradaki araştırmalar yapılıp, verilere daha net ulaşıldığında sonuç çok daha muhteşem olacaktır. İlk etapta Roma dönemine ait olduğu ifade ediliyor. Düz bir zemin üzerinde sonradan yığma yapıldığı için Frigler ve Lidyalıları da anımsattığı söyleniyor. Net olmamakla birlikte ilk intiba, Roma dönemine ait olduğu yönünde" diye konuştu.

Haberin Devamı

"TÜMÜLÜSLER GEÇMİŞ MEDENİYETLERE IŞIK TUTACAK"

Tümülüse giren kişi veya kişilerin tespitine ve yakalanmasına yönelik güvenlik güçlerinin yoğun çaba sarf ettiğini anlatan Kaya, Divriği'nin kültürel varlıklar bakımından zengin bir ilçe olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Başta Ulu Camimiz olmak üzere kalemizle, kümbetlerimizle, köprülerimizle ve diğer pek çok tarihi eserlerimizle ön plana çıkıyoruz. Tabii ki tümülüslerimiz, buradaki medeniyetlere ışık tutacak, hangi medeniyetlerin burada yaşadığının, hüküm sürdüğünün işaretidir. Burayı inceleyen yetkili arkadaşlar, buranın gerek Sivas gerekse ilçemiz için iyi sonuçlar çıkabileceğini ve bu tümülüsün diğer tümülüslere göre farklılıklar arz ettiğini ifade ediyorlar. Henüz kesin bir sonuç yok. Araştırmalar devam edecek. Bunlar ilk izlenimler."

Tarihi eserlerin korunması konusunda vatandaşlara önemli görevler düştüğünü belirten Kaymakam Kaya, bu kültürel varlıkların kıymetini bilip muhafaza etmek gerektiğini vurguladı.

Yapılan kaçak kazılar nedeniyle kültürel varlıklara zarar verildiğine işaret eden Kaya, "Bunların önüne geçmek adına tüm ekiplerimiz çalışıyor. Vatandaşlarımızın da bu konuda duyarlı olmaları lazım. Umarız bu eserler turizme kazandırılacak ve kalkınmadaki, gelişmedeki en büyük destekçimiz olacak" dedi.

Haberin Devamı

Tümülüse gayrinizami açılan tünelle girildiğini anlatan Kaya, "Bu tümülüsü ilgili kurumlarla işbirliği içerisinde turizme kazandırarak, herkese örnek olması ve ufuk açması anlamında girişini düzenleyebiliriz" diye konuştu.

JANDARMA DEFİNECİLERİN İZİNİ SÜRÜYOR

Bu arada, Divriği Jandarma Komutanlığı ekipleri, tümülüse girenlerin kimliğinin tespitine ve yakalanmasına yönelik çalışmalarını sürdürüyor. İlçenin giriş-çıkışında uygulama yapan ekipler, bölgede devriye atıyor.

Mezar odasına ulaşmak için toplam 40 metre tünel kazan definecilerin, 12 metre yanlış yöne kazı yaptığı tespit edildi. 28 metrelik tünelle mezar odasına ulaşan ve duvarı delerek içeri giren definecilerin, mezar kapağını açmaya çalıştığı ancak başarılı olamadığı belirlendi. Tümülüste arkeologların inceleme yaptığı öğrenildi.

Haberin Devamı

Öte yandan, duvarlarında çekiç izlerine rastlanan tümüsülün içinde ölü bir tavşan bulundu. Tavşanın, tümülüste zehirli gaz olup olmadığını tespit etmek amacıyla kazı yapan kişilerce sağ olarak odaya salındığını tahmin eden yetkililer, definecilerin bu tür yöntemler kullandığını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!