Davutoğlu'nun sağ kolu gözaltında

Güncelleme Tarihi:

Davutoğlunun sağ kolu gözaltında
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2016 23:04

ESKİ Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Dışişleri Bakanlığı döneminde özel kalem müdürü ve özel müşaviri olarak ‘sağ kolu’ gibi görev yapan Büyükelçi Gürcan Balık, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü FETÖ soruşturmasında dün gözaltına alındı.

Haberin Devamı

Davutoğlu’nun bakanlığı döneminde ekibinde yer alan büyükelçi Tuncay Babalı ve Ali Fındık ise önceki gün gözaltına alınmıştı. Hakkında yakalama kararı bulunduğu öğrenilen Balık’ın da dün sabah saatlerinde Ankara Emniyet Müdürlüğüne geldiği, Organize Suçlarla Mücadele Şubesince gözaltına alındığı bildirildi.

40 YAŞINDA BÜYÜKELÇİ
1995 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun olan Balık, 1995 yılında Dışişleri Bakanlığı’nda göreve başladı. Balık, 2008-2011 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı Özel Kalem Müdürü, 2011-2013 yılları arasında Dışişleri Bakanlığı Özel Müşaviri görevlerinde bulundu. Davutoğlu’nun yanı sıra Ali Babacan’ın Dışişleri Bakanlığı döneminde de Özel Kalem Müdürlüğü yapan Balık, 40 yaşında Büyükelçi olan isimler arasındaydı. Balık, 2013 Ocak ayında UNESCO’ya atandı. 8 ay UNESCO’da görev yapmasının ardından Balık, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül döneminde Cumhurbaşkanlığı Dışişleri Başdanışmanlığı görevine getirildi.

Balık, 2013’te Davutoğlu’nun Fetullah Gülen’i ziyaretinde kilit isim olarak basına yansımıştı. 2013’te New York’ta Birleşmiş Milletler Zirvesi’ne katılan dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Fethullah Gülen’i ziyaret etmesinden bir hafta sonra haberi olmuştu. Kendisine ziyareti haber veren kişinin, Gürcan Balık olduğu belirtilmişti. Davutoğlu’nu Gülen’e götüren Balık, öncesinde Gül’e haber vermemiş, bu konudaki ilk bilgiyi bir hafta sonra iletmişti. Gül hem gidişe hem geç haber verilmesine sert tepki göstermişti.

BABACAN DÖNEMİNDE
Gözaltındaki Tuncay Babalı ise Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in Özel Kalem Müdür Yardımcısı olarak 2003-2006 arasında görev yaptı. Londra ve Washington Büyükelçiliklerinde Müsteşarlık görevine atanan Babalı, Davutoğlu döneminde bakanlığın İnsan Kaynakları Dairesi’nin başına getirildi. Babalı da, Balık gibi 40 yaşına basmadan büyükelçilik unvanı aldı ve Ottowa’ya Büyükelçi atandı. Babalı, 17-25 Aralık skandalının ardından merkeze çekildi. Ali Fındık ise 2014 Haziran ayında San Jose Büyükelçiliği’ne atanmıştı. Fındık, bir yıl yürüttüğü görevin ardından 11 Kasım 2015’te merkeze çekilmişti.  

BAKMADAN GEÇME!