Davutoğlu’ndan siyasette yeni bir müessese: STAB

Güncelleme Tarihi:

Davutoğlu’ndan siyasette yeni bir müessese: STAB
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2015 01:02

TÜRK siyaset literatürü Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun önceki akşam yaptığı bir açıklamayla yeni bir kavramla tanıştı: Siyasi Tecrübe Aktarım Birimi... Kısaca STAB...

Haberin Devamı

Davutoğlu, STAB görev talimatını “Kıdem bakımından çok önemli görevler de üstlenmiş, üç dönemi bitiren dostlarımızı, arkadaşlarımızı, parti içi özellikle de yeni milletvekillerimizin oryantasyonu da dahil olmak üzere bir anlamda iç hizmet eğitimi gibi tecrübelerinden istifade etmek üzere bir göreve davet edeceğiz. Bunun için başlı başına genel merkezde bir siyasi tecrübe aktarımı birimi oluşturmayı düşünüyoruz” diyerek açıkladı.
Ankara Bürosundan arkadaşımız Turan Yılmaz’ın tespitlerine göre bu merkezde görev alacak eski milletvekilleri “siyaset koçu” olarak görev yapacaklar. Bu arada kendilerinden sahada da istifade edilecek. AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, Yılmaz’a, bu konuda “Henüz ayrıntılandırmadık, ancak öncelikle seçim döneminde sahada önemli bir koordinasyon sağlayacaklar, seçimlerden sonra da yeni seçileceklere sistematik bir şekilde tecrübelerini aktaracaklar. Partimizde genç arkadaşlarımıza yönelik siyaset akademisi programımız sürüyor, bu da onun bir başka versiyonu şeklinde olacak” dedi.

BEŞTEPE’YE GİDECEKLER Mİ?

Davutoğlu, üç dönemi tamamlayan milletvekillerine bu projeyi anlatırken yeni milletvekillerini kastedip “Onların sizin tecrübelerinize, sizin tavsiyelerinize ve sizin irşadınıza ihtiyaçları var” demiş. Tabii irşattan söz açılınca STAB’daki eğitim çalışmalarına katılan yeni vekillerin belli aralıklarla Beştepe Sarayı’nda seminerlere gidip gitmeyeceği de AK Parti kulislerinde merak konusu.

Haberin Devamı

Davutoğlu’ndan siyasette yeni bir müessese: STAB


Yeni uzun adam

PARTİLER milletvekili adaylarını belirledi. Bugünlerde en çok fotoğrafçılar, afişçiler çalışıyor. Tanıtım malzemelerinde kullanılacak fotoğraflar çekiliyor. AK Parti de 15 Nisan Çarşamba günü hem adaylarını kamuoyunun önüne çıkardı, hem de beyanname ile Toplumsal Sözleşmesi’ni açıkladı. Ankara Arena’daki törenin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu ve adaylar, Genel Merkez’e geçti ve fotoğraf çektirdiler. Deneyimli foto muhabirimiz Rıza Özel’in çektiği fotoğraflara bakarken AK Partili Ekrem Erdem’in fotoğraf çekilirken hayli zor anlar yaşadığı dikkatlerimizden kaçmadı. Neden mi? Yukarıdaki fotoğrafa bakarsanız anlayacaksınız. Büyük bir talihsizlik eseri, yanına AB Bakanı Volkan Bozkır düşmüştü ve aralarındaki boy farkı, eller havaya kaldırıldığında böyle bir manzara ortaya çıkarmıştı. Başbakan Tayyip Erdoğan ve Hakan Şükür AK Parti’den ayrıldıktan sonra AK Parti’nin tartışmasız ‘uzun adam’ı haline gelen Bozkır, diğer fotoğraf çekimlerinde de benzer sorunlar yaşanmasın diye hep arka sıralarda kalmış. Çünkü boy farkı nedeniyle önde durursa arkasında kalanların fotoğrafta görünmesi neredeyse imkânsız...

Davutoğlu’ndan siyasette yeni bir müessese: STAB

Haberin Devamı

Kadrolu parti binası

PARTİLERİN genel merkez binalarıyla oy oranları arasında hep doğru bir orantı vardır. Parti büyüdükçe, genel merkez binası büyür, parti güç kaybettikçe büyük binanın masraflarını karşılamak zorlaşır. Hatta zaman zaman iyice küçülen partiler ‘kiraya çıkar’. Siyaset tarihimizden birçok ünlü bina hikâyesi vardır. Bugün anlatacağımız bina da siyaset tarihimize geçmeye aday.
Çankaya’da Jose Marti Caddesi’ndeki bir binadan söz ediyoruz. İlk misafiri Sema Pişkinsüt’ün kurduğu Toplumcu Demokratik Parti olmuştu. Ardından Yaşar Okuyan, Hürriyet ve Değişim Partisi’nin genel merkezini bu binaya taşıdı. Binanın bir sonraki ‘siyasi’ konuğu şimdilerde AK Parti’de Başbakan Yardımcısı olan Numan Kurtulmuş ve partisi Has Parti’ydi. Evet, şu ana dek üç parti saydık ama bitmedi. Has Parti’yi, AK Parti’den ayrılan İdris Bal ile kurduğu Demokratik Gelişim Partisi (DGP) izledi. Muhabirimiz Gamze Kolcu, Bal’a binanın hikâyesinden söz edince Bal, “Binanın lanetini bu seçimlerde biz kıracağız. Uğurlu mudur, değil midir seçimlerde hep birlikte göreceğiz” demişti. Hep birlikte gördük. Bal da boşalttı binayı.

Davutoğlu’ndan siyasette yeni bir müessese: STAB


SONUNDA İKTİDARLA TANIŞTI

Dört küçük partinin ilk genel merkez binası olan binanın bahtı bugünlerde açıldı. İktidarla tanıştı. 30 Mart 2014 günü yapılan yerel seçimlerde AK Parti’nin Çankaya belediye başkan adayı olan Barış Aydın, aynı partiden milletvekili aday adayı olunca binayı tuttu. Planı aday olunca binayı seçim çalışmalarında kullanmaktı, ama 1. bölgede 12. sıradan, yani seçilemeyeceği bir yerden aday olunca o da binayla ilgili hayal kırıklığı yaşadı. Yine de yılmadı. Kendisi için tuttuğu binayı Çankaya Seçim Koordinasyon Merkezi olarak kullanılmak üzere AK Parti Ankara teşkilatının kullanımına sundu. Barış Aydın’a teşekkür eden AK Parti Çankaya İlçe Başkanı Murat Akça, “Kulağımıza gelen batıl inançlar var ama bizim batıl inancımız yok” dedi ve ekledi: “Seçim sonrası da bu binanın AK Parti’de akademi olarak kullanılması, hatta Çankaya İlçe Teşkilatı’nın da kullanması gündemimizde...”

Haberin Devamı

Davutoğlu’ndan siyasette yeni bir müessese: STAB

Arkadaşları ‘Ayaklı Google’ der

BU benzetme bize değil, anlatacağımız kişinin partili arkadaşlarına ait. Söz konusu kişi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker. Asıl mesleği veterinerlik olan Eker, Türkiye Cumhuriyeti’nin en uzun süre görev yapan bakanlarından biri olma özelliği dışında, yakından tanıyanların bildiği başka bir özelliği ile de tanınıyor. Tarım Bakanı Eker, çok iyi bir “fotoğrafik hafızaya” sahiptir ve arkadaşları arasındaki lakabı da “Ayaklı Google” dır.
Parlamento Büro Şefimiz Nuray Babacan’ın aktardığına göre, örneğin, bir konuşmada adı geçen Lalahan Hayvancılık Geliştirme Enstitüsü’nün kuruluş tarihini pat diye söyler. Edebiyatçı yönüyle de tanınan Eker, ünlü bir şairden bahsedilirken, yayınladığı şiir kitaplarının adını, en sevilen şiirini hangi yıl yazdığını hatırlar. Tam buna şaşırırken, ortaokul öğretmeninin o ünlü şairle ilgili sözlerini tarih ve gün vererek anlatır.

TARIMSAL İLAÇLAMA!

Üç dönem kuralı nedeniyle bu dönem siyasete veda edecek olan Eker, şu sıralar çift motorlu uçak kullanma konusundaki eğitimini tamamladı. Eker, emekliliğinde uçaklara olan ilgisini daha profesyonel olarak hayatına yerleştirmek istiyor.
Tabii üç dönem kuralı nedeniyle milletvekilliğine veda eden AK Partililerin bundan sonra ne yapacakları sorusu kulisleri meşgul ederken arkadaşları Mehdi Eker’e yeni dönemdeki meşguliyeti hususunda takılıyorlar: “Eski tarım bakanı olarak uçakla tarımsal ilaçlama yaparsın...”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!