Davutoğlu: Hizbullah'ın Suriye'deki varlığı açık bir yabancı müdahale

Güncelleme Tarihi:

Davutoğlu: Hizbullahın Suriyedeki varlığı açık bir yabancı müdahale
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2013 15:30

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Brunei'de Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile bir araya geldi. Davutoğlu yaptığı açıklamada, "Hizbullah'ın Suriye'deki varlığı çok açık bir yabancı müdahale niteliği taşıyor" dedi.

Haberin Devamı

Davutoğlu: "Hizbullah'ın (Suriye'deki) bu çatışmalarda yer alıyor olması, çok açık bir yabancı müdahale niteliği taşıyor. Bunlar bölgesel sonuçları olacak gelişmeler. Bunların getirebileceği riskleri, radikalleşme eğilimi de dahil olmak üzere kendileri ile paylaştım. (Lavrov) Bir an önce Cenevre toplantısı yapılması için ortak çalışmamız gerektiğini bir kez daha beyan etti. Son gelişmeler gösteriyor ki bütün bu diplomatik çabalarla kazanılan zamanı maalesef rejim, kendi hesapları doğrultusunda bir fırsat gibi telakki edip, bu zamanı kullanarak daha çok insan öldürmek, daha çok tahribat yapmak ve bir şekilde bütün Suriye'yi kontrol altında tutmaya dönük bir çaba içinde"

TÜRKİYE'DEN SURİYE'DE BARIŞÇIL ÇÖZÜM İÇİN İKİ ŞART

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Hizbullah'ın Suriye'deki çatışmalarda yer almasının çok açık bir yabancı müdahale niteliği taşıdığını ve büyük riskler getirebileceğini belirterek, radikalleşme eğilimi de dahil olmak üzere bu riskleri bugün görüştüğü Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a da aktardığını söyledi.

Davutoğlu, Güneydoğu Asya Uluslar Topluluğu'nun (ASEAN) 46. Dışişleri Bakanları Toplantısı için geldiği Brunei'nin başkenti Bandar Seri Begavan'da çok sayıda ikili görüşme yaptı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile de bir araya gelen Davutoğlu, görüşme hakkında bilgi verirken, genel olarak Suriye konusunu ele aldıklarını ifade etti.

Türkiye'nin taşıdığı kaygıları paylaştığını dile getiren Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Rusya ve Çin'in BM Güvenlik Konseyi'ndeki özel konumu dolayısıyla şu ana kadar BM maalesef Suriye'deki trajediye herhangi bir çözüm üretecek formül bulamadı. Bir anlamda BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesindeki görüş ayrılıkları BM'yi bloke etti. Rusya'nın ve Çin'in vetoları, bunu Çin dışişleri bakanı ile özellikle dünya ekonomisi üzerinde olabilecek etkileri de dahil olmak üzere komşu ülke olarak duyduğumuz kaygıları paylaştım."

Haberin Devamı

'HİZBULLAH AÇIK YABANCI MÜDAHALE'

Lavrov ile çok sık görüştüklerini belirten Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Cenevre konferansına giderken Humus'ta yaşananlardan duyduğumuz rahatsızlığı ve Humus'ta yaşananların ve yapılan saldırıların, ki sivil alanlara dönük hava bombardımanı bir uluslararası suç niteliği taşır, Cenevre konusunda rejimin iyi niyetli olmadığını gösterdiğini kendisine ifade ettim. O da bir an önce Cenevre toplantısı yapılması için ortak çalışmamız gerektiğini bir kez daha beyan etti. Son gelişmeler gösteriyor ki bütün bu diplomatik çabalarla kazanılan zamanı maalesef rejim, kendi hesapları doğrultusunda bir fırsat gibi telakki edip bu zamanı kullanarak daha çok insan öldürmek, daha çok tahribat yapmak ve bir şekilde bütün Suriye'yi kontrol altında tutmaya dönük bir çaba içinde. Ayrıca son dönemdeki kaygılarımızı onlarla da paylaştık. Özellikle Hizbullah'ın bu çatışmalarda yer alıyor olması, çok açık bir yabancı müdahale niteliği taşıyor. Bunlar bölgesel sonuçları olacak gelişmeler. Bölgede büyük gerilimlere, çatışmalara, kutuplaşmalara yol açabilecek gerilimler. Bunların getirebileceği riskleri, radikalleşme eğilimi de dahil olmak üzere kendileri ile paylaştım."

Haberin Devamı

Davutoğlu, Lavrov'un Cenevre toplantısının bir an önce yapılması yönünde kanaat beyan ettiğini söyleyerek, Türkiye ile Rusya arasında bu konuda şimdiye kadar açık ve şeffaf bir görüşme trafiği olduğunu anlattı. Geçen hafta kendisinin Lavrov ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştüğünü anımsatan Davutoğlu, yarın da ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüşeceklerini bildirdi.

Bakan Davutoğlu şöyle devam etti:

"Bütün bu görüşmeler neticesinde ümit ederiz ki bu saldırıları durduracak bir çözüm üretilir. Her şeyden önce bu, uluslararası toplumun bir sorunu. Ben görüştüğüm bütün bakanlara da ifade ediyorum. Şu anda Suriye krizinden en fazla etkilenen birincisi Suriye halkıdır, ikincisi de komşu ülkelerdir ve Türkiye'dir. Türkiye'nin ve komşu ülkelerin kaygılarını göz ardı edecek şekilde ve ihmal edecek şekilde uluslararası toplumun böyle atalet içinde olması kabul edilemez. Bunları bütün muhataplarımla paylaşıyorum."

Haberin Devamı

ASEAN TOPLANTILARI

Davutoğlu, ASEAN toplantıları hakkında konuşurken de 3 yıl önce Türkiye'nin ASEAN ile işbirliği anlaşması imzalayarak diyalog ortaklığı sürecini başlattığını hatırlattı. Davutoğlu, Türkiye'nin bu nedenle özel davetli olarak toplantıya çağırıldığını söyledi ve Brune'yi daveti nedeniyle teşekkürlerini iletti.

"Biz bütün bölgesel örgütlere ya üye ya diyalog ortağı ya gözlemci ya işbirliği ortağı olarak katılmaya büyük özen gösteriyoruz. Şu anda da dünyanın hemen hemen her bölgesel örgütünde aktif çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diyen Davutoğlu, ASEAN'ın bu anlamda son derece önemli ve başarılı bir örgüt olduğunu söyledi.

Davutoğlu, Türkiye'nin Asya stratejisi bağlamında ASEAN, Şangay İşbirliği Örgütü ve diğer Asya yapılarıyla işbirliğini geliştirme kararı aldığını ifade ederek, bu toplantıda da ASEAN ile işbirliğini geliştirme iradesini bir kez daha sergilediklerini belirtti. ASEAN'ın diyalog ortaklığı mekanizması içinde kendi istişarelerini yaptığını ifade eden Davutoğlu, "İstişareler tamamlanınca Türkiye diyalog ortağı olacak" dedi.

Haberin Devamı

Son büyükelçiler kararnamesiyle ASEAN bölgesinde Brunei ve Kamboçya olmak üzere iki ülkeye daha büyükelçilik açtıklarını belirten Davutoğlu, böylece ASEAN bölgesinde sadece Laos'ta büyükelçilik bulunmadığını, gelecek yıllarda bu ülkede de büyükelçilik açılmasının planlandığını açıkladı.

Davutoğlu, ASEAN toplantıları çerçevesinde bir günde 12 ülkenin dışişleri bakanları ile görüşmeler yaptığını bildirdi. Çin, Hindistan, Rusya, Moğolistan, Brunei, Tayland, Doğu Timor ve Myanmar dışişleri bakanları ve AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi ile bir araya geldiğini söyleyen Davutoğlu, görüşmeleri hakkında bilgi verdi.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile dışişleri bakanı seçildikten sonra ilk kez görüştüğünü kaydeden Davutoğlu, ikili ve bölgesel konular başta olmak üzere Suriye konusunu da ele aldıklarını söyledi. Davutoğlu, Hindistan Dışişleri Bakanı Salman Hurşid'in de yeni dışişleri bakanı olduğunu ve kısa sürede dostluk kurduklarını ifade ederek, Hurşid'in bu ay içinde Türkiye'yi ziyaret edeceğini, ziyaretin ilişkilerin gelişmesi ve Hindistan Cumhurbaşkanı'nın Türkiye'ye ziyaretinin planlaması açısından önemli olduğunu vurguladı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile de özellikle Suriye rejiminin Humus'ta artan hava saldırılarıyla yaşanan kayıplar konusunu genişçe ele aldıklarını söyledi. Davutoğlu, "Bu konuda kaygılarımızı paylaştık" diye konuştu.

Brunei'deki toplantılara 27 dışişleri bakanının katıldığını, bunlardan 12'siyle görüştüğünü ve katılımcı bakanların bir kısmıyla da daha Brunei'de bulunduğu süre içinde görüşeceğini kaydeden Davutoğlu, yarın da aralarında ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin de bulunduğu bazı bakanlarla bir araya geleceğini bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!