DavutoÄŸlu dört Kissinger'dan biri

Güncelleme Tarihi:

Davutoğlu dört Kissingerdan biri
OluÅŸturulma Tarihi: Mart 11, 2010 10:50

Washington Post-Newsweek grubunun dış politika, diplomasi ve strateji dergisi Foreign Policy, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nu, 'Dünyanın Kissinger'ları' olarak nitelediği 4 devlet adamından oluşan listede yer verdi.

Haberin Devamı

Dergi, 50 yıldan uzun süre ABD'nin dış politikasının en etkin isimlerinden biri ve birçok önemli uluslararası girişimin mimarı olan, Nobel Barış Ödüllü eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger gibi etkin politika yürüten dört ismi, "Dünyanın Kissenger'ları" adı altında listeledi.

"Bir ülkenin dış politikasının çoğu zaman seçilmiş liderinden çok, perde arkasındaki isimler ve yaşça büyük devlet adamları tarafından tanımlandığına"  dikkati çeken dergi, "Kissinger'ın ABD'ye yaptığı gibi, dünyanın ortaya çıkmakta olan güçleri için küresel gündemi belirleyen 4 kişi bulunduğunu" ifade ederken, bu dört kişi arasında Dıişleri Bakanı Ahmet Davutoğluna’da yer verdi.

GAYRETLÄ° VE ATILGAN
Foreign Policy,  Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu için şu ifadeleri kullandı:

Haberin Devamı

"Gayretli tarih öğrencisi, atılgan ve sözünü esirgemeyen Davutoğlu,  Türkiye'nin Osmanlı görkemini yeniden canlandırmaya ve Türkiye'nin bir kez daha Orta Doğu'da ağırlık sahibi olacağına inanıyor. Onun rehberliği altında, Türkiye Arap hükümetleriyle bağlarını güçlendirdi ve Arap-İsrail çatışmalarında arabulucu rolü oynama arayışında oldu."

Dergide, DavutoÄŸlu'nun Türkiye'nin AB'ye nihai üyeliÄŸini desteklediÄŸine de iÅŸaret edilerek, DavutoÄŸlu'nun "Türkiye Avrupa'da Avrupalı, DoÄŸuda doÄŸulu olabilir, çünkü biz her ikisini de barındırıyoruz" dedi.       Â

LÄ°STEDEKÄ° DÄ°ÄžER Ä°SÄ°MLER
Listede yer alan diÄŸer isimler ise ÅŸunlar:

Singapur'da 1959-1990 yılları arasında başbakanlık yapan ve ülkesinde çok büyük bir ekonomik büyümeye önderlik  eden 86 yaşındaki Lee Kuan Yew, ABD ile ülkesinin Venezuela, Küba gibi "solcu"  komşuları arasında "kurulması zor" dengeyi idare eden Brezilya Dışişleri Bakanı  Celso Amorim, 11 Eylül saldırılarından sonra ABD'de büyükelçilik yapan, bir ara  İngiltere'de de büyükelçilik görevini icra eden ve Suudi Arabistan'ın eski dış  istihbarat servisi başkanı Turki El Faysal.

HENRY KISSINGER KÄ°MDÄ°R?
Almanya’da Yahudi bir ailenin çocuğu olarak doğan Henry A. Kissinger, 1973-1977 yıllarında ABD Dışişleri Bakanı görevini yürüttü.  ABD ve Sovyet Rusya arasındaki yumuşama politikasını geliştiren Kissinger, 1972 yılında ABD’nin Çin Halk Cumhuriyeti ile ilk resmi ilişkileri kuran isim oldu.

Haberin Devamı

 

Kissinger, Vietnam işgalinin sonuçlandırılmasındaki üstün katkılarından dolayı 1973 yılında Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü. İsrail ile Mısır arasında 1979 yılında diplomatik ilişkilerin kurulmasına yardımcı olan Kissinger, ABD’de doğmadığı için başkan olma şansını kaçırdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!