Davos moderatörü Obama-Erdoğan dostluğunu yazdı

Güncelleme Tarihi:

Davos moderatörü Obama-Erdoğan dostluğunu yazdı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2012 00:00

Dünya Ekonomik Forumu’nun 2009 ocak ayında İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen oturumuna, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’i sert biçimde eleştirip toplantıyı terketmesi damga vurmuştu.

Haberin Devamı

Oturumun moderatörü olan David Ignatius, yine bir Dünya Ekonomik Forumu toplantısı için geldiği İstanbul’dan yazdığı Washington Post gazetesindeki köşesinde bu olaya değindi.

/images/100/0x0/55ea360af018fbb8f8719a41

Dört ‘tavizi’ sıraladı

Ignatius, “Obama’nın Türkiye’deki dostu” başlıklı yazısında, “Başkan Obama, görevdeki ilk yıllarında, Türkiye’nin dediğim dedik başbakanı Erdoğan ile dostluk kurma kararı aldı. Son bir yıl içinde Türkiye’ye yapılan bu yatırım önemli getiriler sağlamaya başladı. Bazen akıntıyla sürükleniyor gibi görünen bir bölgede ABD politikası demir attı” ifadesini kullandı. Ignatius, Obama’nın Erdoğan’dan aldığı “tavizler” olarak Heybeliada Ruhban Okulu’nu, Akdamar Kilisesi’ni, Kürecik radarını ve Ankara’nın sonradan değişen Libya politikasını saydı.

Haberin Devamı

‘Seçilmesini en çok o istiyor’

Obama’nın “Türkiye kartını oynayarak” iç politikada Yahudi ve Ermeni lobileri ile insan hakları örgütlerini “üzdüğünü” savunan yazar, “Karşılıklı bir bağımlılık söz konusu. Hiçbir dünya liderinin, Obama’nın yeniden seçilmesinden Türkiye başbakanı kadar çıkarı olmadığı söylenebilir” diye yazdı.

Ignatius, AB Bakanı Egemen Bağış’ın şu sözlerini de aktardı: “Başbakanım, Başkan Obama’yı dostu olarak görüyor. Her zaman anlaşamasalar da, pozisyonlarını paylaşacak güvene sahipler.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!