Datça yangınında ikinci gün... Bakan Kirişci duyurdu: Kontrol altına alındı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2022 07:27

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Muğla'nın Datça ilçesinde dün başlayan yangının 24'üncü saatte kontrol altına alındığını, soğutma çalışmalarının sürdüğünü duyurdu. Yangından etkilenen 7 kişi tedavi görüyor, 4'ü ağır toplam 13 ev hasar aldı. İşte dakika dakika Datça yangını...

Haberin Devamı

22:00 - Cumhuriyet savcısı koordinesinde yangının ilk çıktığı nokta olan Radar Tepe kavşağındaki trafo ve yüksek gerilim hattında jandarma ekipleri ve bilirkişi tarafından inceleme yapıldı. Ekipler bölgedeki vatandaşların ifadesine başvurdu.

19:22 - SOĞUTMA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Muğla’nın Datça ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın kontrol altına alınırken, bölgede soğutma çalışmaları devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, yangında 300ü ormanlık alan 400ü tarım alanı olmak üzere toplam 700 hektar alanın zarar gördüğünü açıklarken, 4ü ağır hasarlı olmak üzere 13 evde de hasar meydana geldiği bildirildi. Alevlerin kontrol altına alınmasının ardından söndürülen alanlarda yeni bir yangın başlamaması için ekiplerin soğutma çalışmaları havadan helikopterlerle, karadan ise arazözlerle devam ediliyor.

Haberin Devamı

Datça yangınında ikinci gün... Bakan Kirişci duyurdu: Kontrol altına alındı

Öte yandan bölgede alevlerin sıçradığı bir evde meydana gelen hasar, havanın aydınlanmasıyla daha net ortaya çıktı. İki katlı olan villa tipi evin salonundaki eşyaların kullanılamaz hale geldiği, televizyonun patladığı ve klimanın da eridiği görüldü. 
Datça yangınında ikinci gün... Bakan Kirişci duyurdu: Kontrol altına alındı

Datça yangınında ikinci gün... Bakan Kirişci duyurdu: Kontrol altına alındı
19:10 - UMKE EKİPLERİ KÖY KÖY DOLAŞARAK VATANDAŞLARI MUAYENE ETTİ

Yangın bölgesinde sürekli devriye attıklarını belirten UMKE personeli Osman Dinçer, "Yangının çıktığı günden itibaren il sağlık müdürümüzün talimatıyla 24 saat sağlık hizmeti sunuyoruz. Yangının etkilediği bölgelerde yaşayan vatandaşlarımıza en iyi sağlık hizmetini götürme çabasındayız. Yangından etkilenmiş olan vatandaşlarımıza müdahale ettikten sonra gerektiği durumda 112 ekipleriyle hastanelere gönderiyoruz. Bunun dışında da rutin uygulamalarımız var. Vatandaşlarımızın tansiyonlarını, ateşlerini ve oksijen durumlarını ölçüyoruz. Sürekli aracımızla devriye atıp vatandaşlarımıza ulaşmaya çalışıyoruz" dedi.

Haberin Devamı

'TÜM GECE DUA ETTİM'

Yangın sürerken gece boyunca dua ettiğini söyleyen bölge sakinlerinden Cevriye Demirtaş (88), "Yangından çok korktuk. Arsalarımız yandı. Tüm gece dua ettim. Her yerde duman vardı. Göz gözü görmüyordu. Çok şükür normale döndü. Ekipler de gelip bizi muayene etti. Tansiyonumu da ölçtüler. Var olsunlar" ifadelerini kullandı.

UMKE ekiplerince muayene edilen Mustafa Eralp (71) ise "Geceyi çok sıkıntılı geçirdik. Yangın, rüzgardan bir anda arttı. Çok mücadele edildi ama sonuç alınamadı. Biz de geceyi sahilde geçirdik. Sabahın erken saatlerinde havadan müdahale yeniden başladı ve kontrol altına alındı. Biz de rahat bir nefes aldık. Duman nedeniyle her yer kapanmıştı. UMKE ekipleri de gelip bizi muayene etti. Allah hepsinden razı olsun" diye konuştu.

Haberin Devamı

18:15 - JANDARMA KOMUTANLIĞI DA DESTEK SAĞLADI

Orman yangını söndürme çalışmaları için Jandarma Komutanlığı ekipleri de topyekün seferber oldu. Hayıtbükü, Mezitli ve Mesudiye Mahallelerinde bulunan 450 hanenin tahliye edilmesi için harekete geçen jandarma ekipleri, bu süreçte çoğunluğu tatilci olmak üzere toplam 3 bin 520 vatandaşın ve 38 büyükbaş ile 45 küçükbaş hayvanın tahliye edilmesini sağladı. Yangının söndürülme çalışmalarına da önemli katkı sağlayan jandarma ekipleri, alevlerin kontrol altına alınması için yapılan çalışmalara toplamda 3 TOMA, 16 Asayiş Timi, 17 Trafik Timi ile 374 personel, 64 araç, 2 Komando Bölüğü ve 4 helikopter ile destek sağlandı. Jandarma Komutanlığı tarafından yapılan açıklamada 4 evin yandığı 13 evin ise zarar gördüğü bilgisi de verildi.  

Haberin Devamı

Datça yangınında ikinci gün... Bakan Kirişci duyurdu: Kontrol altına alındı

17:00 - DESTEK EKİPLERİN SEVKİ SÜRÜYOR

Orman yangınını söndürme çalışmaları için Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü de destek ekip kurdu. 7 arazözün yanı sıra su tankeri ve 30 personel, bölgeye gönderildi. Datça’ya ulaşan ekipler, yangın söndürme çalışmalarına katıldı. Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü ayrıca Datça yangınına gönderilen ekip yerine yedek kuvvetlerin göreve çağrıldığını açıkladı.

12:30 - YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Datça Emecik Orman İşletme Şefliği’nde yapılan basın açıklamasında Datça’daki orman yangının kontrol altına alındığını, yangının trafodan kaynaklı olduğunu açıkladı.

Bakan Kirişci açıklamasında, “AFAD’ın koordinasyonunda Orman Genel Müdürlüğümüz ve diğer kamu kuruluşları ve sivil toplum örgütleri ile bu çalışma ile yangın kontrol altına alınmıştır, soğutma çalışmaları başlamış ve sürdürülecektir. Yangında 300 hektar zarar görmüş, 400 hektar tarım alanı da zarar görmüştür. 450 hane ve 3520 vatandaşımız uygun yerlere nakledilmiştir. 4 ev ağır hasarlı, toplam 10 ev zarar görmüştür. Can kaybımız çok şükür olmamıştır. Diğer canlarımız için de hassasiyet gösterilmiştir. Bazı vatandaşlarımız yangından olumsuz etkilenmiştir. Yangından 22 kişi etkilenmiş, 13 kişi taburcu edilmiştir. Kocadağ bölgesinde 500 yaban keçisi kurtarılmıştır. Bunlar bizim en büyük tesellimizdir. Maddi kayıplar telafi edilebilir. 24 saat önce bu hadise başladığında sıcaklık, rutubet ve rüzgarın aşırı şiddeti bu çalışmaların zor geçmesine neden olmuştur. Alanın bulunduğu coğrafya zor bir yapıya sahiptir. Bu zorluklara rağmen 24 saat sürmeden kontrol altına alınmıştır. Bu çalışmada 1 adet İHA, 12 uçak, 29 helikopter görev aldı. Toplamda 48 adet hava aracı aktif olarak kullanıldı. Çalışmalara 194’ü arazöz olmak üzere 576 araç katılmıştır. 2 bin 170 personel bu çalışmalara katılmıştır. 136 gönüllü etkin olarak çalışmalara katılmıştır” dedi.

Haberin Devamı

“VATANDAŞLARIN ZARARI KARŞILANACAK”

Bakan Kirişci açıklamasının devamında, “Öncelikle vatandaşlarımızın zarar ve ziyanları bunların tespitleri ile ilgili çalışmalar tamamlandıktan sonra devletimiz her zaman olduğu gibi bu zararlar karşılanacaktır” diye konuştu.

Datça yangınında ikinci gün... Bakan Kirişci duyurdu: Kontrol altına alındı

“GECE GÖRÜŞLÜ ARAÇLARIMIZ GÖREVLERİNİ GERÇEKLEŞTİRMİŞTİR”

“Orman Genel Müdürlüğümüz tüm yönleri ile yeterli düzeydedir” diyerek sözlerine devam eden Bakan Kirişci, “Bir noktanın altını çiziyorum. Dün itibari ile gece görüş yapan araçlarımız görevlerini gerçekleştirmiştir. Bizim için asıl olan hava araçları orman savaşçılarının işini kolaylaştıran önemli araçlardır. Önemli olan ormanın içindeki çalışanlarımızdır. Gece bu arkadaşlara destek verilmiştir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın destekleri ile bu oluşturulan envanterin tamamı yenilenmiştir. Bir önceki yıla göre bu yıl çok ciddi bir destek sağlanmıştır” açıklamasında bulundu.

“YANGIN TRAFODAN ÇIKMIŞ”

Yangını 24 saatten kısa bir sürede kontrol altına almaktan mutlu olduklarını açıklayan Bakan Kirişci, “Trafodan kaynaklı böyle bir yangını 24 saatten daha kısa bir sürede kontrol altına alarak, artık tehlike arz edemez hale getirmiş olmaktan dolayı gerçekten hepimiz çok mutluyuz. Bizim için en mutlu an. Bu mutlu anı bize yaşatan savaşçıları, o cengaverleri, TOMA'nın kullanıcısını, iş makinelerimizin operatörlerini ve tüm sahada çalışan kardeşlerimizi buradan tebrik ediyor, şükranlarımı sunuyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

12:00 - DATÇA'DAKİ YANGINA ANKARA'DAN ANLIK TAKİP

Muğla'nın Datça ilçesine bağlı Mesudiye Mahallesi Hava Radar mevkisinde kızılçam ağaçlarıyla kaplı ormanda dün saat 12.30 sıralarında çıkan yangını söndürme çalışmasında; 10 uçak, 3 idari helikopter, 17 su atar helikopter, 179 arazöz, 21 ilk müdahale aracı, 21 su tankeri, 61 iş makinesi, 6 toplumsal olaylara müdahale aracı (TOMA) ve 1596 personel görev yapıyor.

Ekiplerin sevk ve idaresi ise Tarım ve Orman Bakanlığı Acil Durum Yönetimi Merkezi'nden yapılıyor. Merkezdeki 20 kişilik ekip, yangın bölgesindeki ekip ve araçları harita üzerinden görüntüleyip gerekli koordinasyonu sağlıyor. Bölgeden gelen kamera ve uydu görüntülerini de inceleyen ekip, insansız hava aracı (İHA) görüntüleri ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün raporlarını da değerlendiriyor.

Datça yangınında ikinci gün... Bakan Kirişci duyurdu: Kontrol altına alındı

DATÇA'DAKİ ORMAN YANGININDAN 17 KONUT OLUMSUZ ETKİLENDİ

11:23 - 
Muğla'nın Datça ilçesinde dün öğle saatlerinde çıkan orman yangınından 17 konut olumsuz olarak etkilenirken, 3 bin 520 kişi de tahliye edildi.

Yangınla mücadelede 23'üncü saate girilirken Muğla Büyükşehir Belediyesi son durum raporu yayımladı. Yangına havadan ve karadan yoğun müdahalenin olduğunun belirtildiği açıklamada, "Yangın, Datça Hava Radar Mevzi Komutanlığı yerleşim bölgesinin alt kısmından çıkmış olup, rüzgarın da etkisi ile Mesudiye Mahallesi'ne doğru ilerlemiştir. Yangın Hava Radar Mevzi Komutanlığı altı, Mesudiye Mahallesi Girtepe ve Domuz Çukuru bölgesinde devam etmektedir. Havadan ve karadan müdahale devam etmektedir.

Rüzgar kuzey-batı yönünden 8km/h hızla esmektedir. Meşe Çukuru Mahallesi'nde 10 ev, Döşeme Mevkii'nde 15 ev, Mesudiye Hayıtlıbükü, Mezitli Mahalleleri'nde konaklama tesislerinde bulunan 3 bin 520 kişi, 10 araç, 28 büyükbaş ve 35 küçükbaş hayvan tahliye edilmiştir. Şu ana kadar 17 konutun olumsuz etkilendiği tespit edilmiştir.

Datça yangınında ikinci gün... Bakan Kirişci duyurdu: Kontrol altına alındı

Resmi olmayan rakamlara göre 728 hektar alan zarar görmüştür. Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak 105 personel, 57 araç ve yardımcı ekipmanlarımızla sahadayız" ifadelerine yer verildi.

10:30 -
SAHİL GÜVENLİK BOTLARI İLE DENİZDE TEDBİR ALINDI... ASKERLER NÖBETTE

Datça yangınına müdahale devam ederken, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey de sosyal medya hesabındaki paylaşımında, alevlere ilk müdahalenin 14 dakikada yapıldığını belirtip, 10 uçak ve 20 helikopterle havadan; 179 arazöz, 21 ilk müdahale aracı, 61 iş makinesi ve 1596 personelle karadan mücadele edildiğini kaydetti. Havadan müdahale sırasında denizden su alımı yapan helikopterler ve uçaklar için Sahil Güvenlik Komutanlığı botları bölgede tedbir aldı.

Datça yangınında ikinci gün... Bakan Kirişci duyurdu: Kontrol altına alındı

Öte yandan jandarma komando ekipleri ise tahliye edilen evlerin önünde nöbet tuttu.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'nin saat 12.30 sıralarında Datça Orman İşletme Şefliği'nde basın açıklaması yapması bekleniyor.

Datça yangınında ikinci gün... Bakan Kirişci duyurdu: Kontrol altına alındı

09:10 CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Orhan Şen Datça'daki yangında rüzgarın etkili olduğunu belirtirken bugün bölgede beklenen hava durumu ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

Rüzgar en önemli faktör orman yangınlarında. Trafodan kaynaklandığı söyleniyor, aşırı ısınmadan kıvılcım yaratabiliyor.

Rüzgar gece saatlerinde azalıyor. Bugün kuzey batılı bir rüzgar var. Datça daha güneye bakan korunaklı bir bölge. Mesudiye korunaksız bir bölge. Akşamları kara meltemi olur. Dağların kuzeyinde rüzgarlar var. Kuzeye ağırlık vermekte önemli.

‘METEOROLOJİK ŞARTLAR YANGINI ÇOK YAYACAK GİBİ DEĞİL’

Nem şu an yüzde 60-70 civarında, sıcaklık 36 dereceyi görebilir. Gündüz nem düşecek yüzde 40’a kadar, sıcaklık da 40 dereceyi bulabilir. Meteorolojik şartlar yangını çok yayacak gibi değil.

Önümüzdeki hafta sonu sıcaklıklar biraz daha yükseliyor. Güney Ege ve Akdeniz’de sıcaklıklar yükselecek. Ormanlık bölgeleri çok kontrol altına almak gerekecek.

"19 KİŞİ ETKİLENDİ"

06:13 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Datça yangınıyla ilgili son durumu paylaştı: "Muğla Datça’daki orman yangını maalesef devam ediyor. Şu ana kadar olaydan 19 kişi etkilendi.

Datça yangınında ikinci gün... Bakan Kirişci duyurdu: Kontrol altına alındı
9 kişinin tedavisi halen sürüyor, 9 kişi taburcu edildi, 1 kişi ise tedaviye ihtiyaç duymadı. 84 sağlık personelimiz; 18 ambulans, 9 UMKE Timi ve 1 Mobil Komuta Aracıyla görev başında."
Datça yangınında ikinci gün... Bakan Kirişci duyurdu: Kontrol altına alındı

KARA EKİBİNİN SAYISI ARTIRILDI

01:59 Datça’daki orman yangınında havanın kararmasıyla birlikte karadan müdahale yoğunlaştı. Bölgeye takviye kara ekipleri sevk edildi. Tarım ve Orman Bakanlığı yangındaki son duruma ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Açıklamada, "Muğla’nın Datça ilçesi Mesudiye Mahallesi’nde çıkan orman yangınına kısa sürede müdahale edildi.

Datça yangınında ikinci gün... Bakan Kirişci duyurdu: Kontrol altına alındı


Yangını kontrol altına alma çalışmaları devam ediyor. Yangında 10 uçak, 20 helikopter, 156 arazöz,19 su tankeri, 29 iş makinası ve 1138 personel görev alıyor. İHA’ların da görev yaptığı yangını söndürmek için orman kahramanları cansiperane çalışıyor" ifadeleri kullanıldı.

GECE GÖRÜŞLÜ SÖNDÜRME HELİKOPTERİ MÜDAHALEYE BAŞLADI

Gece görüş sistemine sahip iki yangın söndürme helikopterleri alevlerin üzerine aralıksız olarak sorti yaparak söndürme çalışmalarını sürdürüyor.

Datça yangınında ikinci gün... Bakan Kirişci duyurdu: Kontrol altına alındı

ARI KOVANLARI VE HAYVANLAR BÖLGEDEN GÖTÜRÜLDÜ

01.21 Yangına ekiplerin müdahalesi devam ederken, bölgede arıcılık yapan vatandaşlar, kovanları alevlerden uzak bölgeye götürdü. Bunun yanı sıra besicilik yapan köylülerde büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarını güvenli bölgeye taşıdı.

ÜÇ İŞÇİ HASTANEYE KALDIRILDI 

00:01 Dumandan etkilenen 2 orman işçisi ve ayağı burkulan 1 orman işçisi hastaneye kaldırıldı. İlk belirlemelere göre orman işçilerinin durumlarının iyi olduğu belirtildi.

GECE HAVADAN MÜDAHALE

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, akşam saatlerinde Datça’ya gelerek çalışmalar hakkında bilgi alırken, gece görüş sistemli yangın söndürme helikopterlerinin ilk kez burada kullanılacağını da açıkladı. Kirişci, “Teknolojimiz en üst seviyede. Gece kullanılabilen helikopterleri de ilk defa burada deneyeceğiz” dedi.

2500 KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Mesudiye mahallesinin Döşeme, Mezgit, Ovabükü ile Hayıtbükü mevkiilerinde 450 hanede yaşayan 2 bin 500 vatandaş ile 38 büyükbaş ve 45 küçükbaş hayvanın tahliyesini gerçekleştirdi.

Datça yangınında ikinci gün... Bakan Kirişci duyurdu: Kontrol altına alındı

YANGININ NEDENİ TRAFO...

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci bölgeye gelerek, incelemelerde bulunduktan sonra düzenlediği basın toplantısında ilk belirlemelere göre yangının çıkış nedeninin elektrik trafosundan kaynaklı olduğu belirtti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!