Darbenin seyrini değiştiren gözaltı

Güncelleme Tarihi:

Darbenin seyrini değiştiren gözaltı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2016 17:01

Bursa Jandarma Alay Komutanı Albay Akkuş'un 15 Temmuz gecesi 01.00'de gözaltına alınması ve çantasında ele geçirilen doküman, darbe girişimin seyrini değiştirdi.

Haberin Devamı

Darbe girişimi soruşturması kapsamında Bursa’da gözaltına alınan, aralarında Bursa İl Jandarma Komutanı Albay Yurdakul Akkuş ile 12 asker ve Ağrı eski İl Emniyet Müdürü Bayram Coşkun’un da bulunduğu 13 kişi bugün geniş güvenlik önlemleri altında adliyeye çıkartıldı. Cumhuriyet Başsavcılığı yetkilileri, başarısız darbe girişiminden sonra ilk gözaltına alınan görevli olan Bursa İl Jandarma Komutanı Albay Yurdakul Akkuş’un çantasından çıkan olası şemanın darbecilerin çözülmesinde etkili olduğunu açıkladı.

Türk Silahlı Kuvvetlerindeki bir grubun askeri darbe girişiminden hemen sonra ilk gözaltı Bursa’da yaşandı. Darbe girişimi devam ederken İl Jandarma Komutanlığı yaptığı birliğe gelen Albay Yurdakul Akkuş, kendisine verilen Sıkıyönetim Komutanı yazısını iddiaya göre yanında bulunan uzman ile Jandarma Bursa Bölge Komutanı Tümgeneral Seyfullah Salduk’a gönderdi.

Haberin Devamı

TÜMGENERAL KARŞI ÇIKTI

Akkuş’tan kısa süre önce birliğe gelen ve yapılan darbe girişiminin yasa dışı olduğunu belirtip emir ve komutanın kendisinde olduğunu söyleyen Tümgeneral Salduk, yazıyı kendisine uzatan Uzman Çavuş’u dövdü. Tümgeneral Salduk daha sonra garnizonda bulunan Jandarma Özel Harekat Bölüğü’ne emir verip Albay Akkuş’u gözaltına aldırıp, Osmangazi İlçe Komutanlığı’na gönderdi. Tümgeneral Salduk daha sonra Bursa Valisi İzzettin Küçük’ü arayarak bilgi verdi. Bunun üzerine Osmangazi Jandarma’ya giden polisler İl Jandarma Komutanı Albay Yurdakul’u gözaltına aldı. Devam eden operasyon kapsamında polis,11 asker ile Ağrı eski Emniyet Müdürü Bayram Coşkun’u da yakaladı.

ÇANTADAKİ BELGE SAVCIYA VERİLDİ

Bursa’da gözaltına alınan İl Jandarma Komutanı Albay Yurdakul Akkuş’un çantasında yapılan aramalarda, olası bir darbe halinde, 81 ilde görev yapacak valilerin adları, Merkez ve Ziraat Bankası ve THY Genel Müdürleri ile darbenin şeması ele geçirildi. Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı yetkilileri çok önemli olan bu belgenin kendilerine ulaşılmasından sonra ilgili birimlere iletildiğini belirtip şöyle dedi:

"Albay yakalanacağını sanmıyordu. Olaylar bir anda gelişince çantasındaki şemayı imha edemedi. Bu da olası darbe sonrası için çok önemli bilgilerdi. Daha sonraki süreçte onun çantasından çıkan belgeden yol aldı. Önemli kişiler yakalandı. Darbeciler çökertildi." .

Haberin Devamı

Gözaltına alınan Albay Akkuş, eski emniyet Müdürü ile 12 asker bugün geniş güvenlik önlemleri altında adliye sevk edildi.

Berktuğ ÖNCÜ- Hüseyin TÜCCAR- Halil ÖZÇOBAN / BURSA (DHA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!