Danıştay'dan RTÜK'e ikinci durdurma

Güncelleme Tarihi:

Danıştaydan RTÜKe ikinci durdurma
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2001 00:00


Danıştay 10. Dairesi, ulusal düzeyde televizyon yayını yapmak için lisans almak üzere, 28 Nisan 1995 tarihine kadar RTÜK'e başvuru yapanların kabul edileceğine ilişkin şartname maddesinin yürütmesini durdurdu.

Yeditepe İletişim Hizmetleri Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin radyo ve televizyon kuruluşlarına kanal veya frekans tahsisine ilişkin yönetmelik ve şartnamenin bazı maddeleri ile RTÜK tarafından ertelenen 26 Nisan'da yapılacağı duyurulan ihalenin iptali ve yürütmenin istemiyle açtığı davada, RTÜK'ün savunmasının ardından yürütmeyi durdurma istemi yeniden karara bağlandı.

DAHA ÖNCE DE İHALENİN YÜRÜTMESİ DURDURULMUŞTU

Danıştay 10. Dairesi, 26 Nisan'dan önce ihalenin yürütmesini savunmaya kadar durdurmuştu. Ankara 6. İdare Mahkemesi de ihalenin yürütmesini durdurunca RTÜK ihaleyi ertelemişti. Danıştay 10. Dairesi, savunmadan sonra da ihalenin yürütmesini durdurdu.

Daire, ayrıca, ''T1 Tipi Ulusal Televizyon Yayın Lisansı Almak Üzere Başvuruda Bulunun Kuruluşlara Kanal Tahsisini Teminin Seçme Önceliği Sıralama İhalesi Şartnamesi''nin ikinci maddesinin de yürütmesini durdurma kararı verdi.

Sözkonusu madde, ihalenin ilgili mevzuat uyarınca ulusal düzeyde televizyon yayını yapmak için ''T1 Tipi Ulusal Yayın Lisansı'' almak üzere 28 Nisan 1995 tarihine kadar RTÜK'e başvuruda bulunan özel televizyon kuruluşlarını kapsayacağını düzenliyor.

FİİLİ DURUM YARATIR

Daire'nin kararında, ilgili mevzuat çerçevesinde durumları uygun olan bütün kuruluşların başvurularının değerlendirmeye alınması gerektiği kaydedildi. 3984 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Yasa'nın yürürlüğe girdiği tarihten sonra kurulan yayıncı kuruluşların yayın lisansı başvurularının değerlendirmeye alınmamasının, yasanın yürürlüğe girmesinden önce fiili durum yaratarak yayına başlayan kuruluşlar lehine durum yaratacağı vurgulanan kararda, bunun da RTÜK Yasası'nın amacına aykırı olduğuna işaret edildi.

Kararda, ''Ulusal yayın Frekansı Planı'ndaki bir kanal için usulüne uygun birden çok başvuru olması durumunda kamuya en yararlı teklifin oluşturulabilmesi için ihale usulünün uygulanması gerekmektedir'' denildi.

RTÜK'ün bu karara karşı yapabileceği itirazı Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu görüşecek. (Ankara/aa)


Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!