Danıştay'a saldırı: 1 ölü 4 yaralı

Güncelleme Tarihi:

Danıştaya saldırı: 1 ölü 4 yaralı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2006 10:25

Danıştay’a silahlı saldırı. Saldırıda ağır yaralanan Danıştay üyesi Mustafa Yücel Özbilgin kurtarılamadı.

Haberin Devamı

/images/100/0x0/55eaed1bf018fbb8f89f8d58
Danıştay'a silahlı saldırı düzenleyen İstanbul Barosu'na kayıtlı avukat Alparslan Aslan

Alpaslan Arslan, saldırıdan önce 34 BE 0126 plakalı aracını Danıştay binasına 40 metre uzaklıkta Necatibey Caddesi'ne park etti. Danıştay binasındaki X-Ray cihazı kontrolünden avukat kimliğini göstererek geçen saldırgan, üyelerin bulunduğu ek binaya yöneldi. 5'inci kattaki müzakere salonuna giren Arslan, "Allah'ın askeriyiz, elçiyiz. Türban davası yüzünden cezalandırılacaksınız" diyerek 11 el ateş etti. Saldırıda Danıştay biri ağır olmak üzere 5 Danıştay Üyesi yaralandı. Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nde ameliyat edilen Mustafa Yücel Özbilgin kurtarılamadı.

Haberin Devamı

SALDIRGAN YAKALANDI

Tekbir getirerek dışarı çıkan saldırgan, binadaki güvenlik görevlisi polis tarafından etkisiz hale getirildi. Üzerinde 'hayalet tabanca' olarak bilinen ve X-Ray cihazında uyarı sinyali vermediği bilinen Glock marka tabanca bulundu. Saldırgan avukat Alparslan Aslan, olay sırasında kullandığı Glock marka tabancasıyla yakalandı. İstanbul Barosu'na kayıtlı olan Alparslan Aslan'ın Çankaya İlçe Emniyet Müdürlüğü'ndeki sorgusu sürüyor. 


Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. dr. Tunçalp Özgen,  Danıştay Üyesi Mustafa Yücel Özbilgin’in geçirdiği ameliyattan sonra beyni çok ağır hasar gördüğü için kurtarılamadığını belirtti.


Özgen, 2. Daire Başkanı Mustafa Birden’in genel durumunun iyi olduğunu belirterek, Ahmet Çobanoğlu’nun ise diş ve ağız kenarında kurşun yarası bulunduğunu ancak durumunun iyi olduğuna işaret etti. Özgen, Ayla Gönenç’in de dirsek üstü sağ kemikten kurşun yarası aldığını, onun da durumunun iyi olduğunu bildirdi.

Danıştay üyelerinin durumunu öğrenmek için Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, Yargıtay Başkanı Osman Aslan, DGM Eski Hakimi(Öcalan davasının hakimi) Turgut Okyay, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok hastaneye geldiler.

Haberin Devamı

Emniyet yetkililerinden alınan bilgiye göre saat 10.00 sıralarında meydana gelen olayda İstanbul Barosu'na kayıtlı 29 yaşındaki avukat Alparslan Aslan, Daire toplantı halindeyken saldırıda bulundu.

Saldırıda Danıştay 2. Daire Başkanı Mustafa Birden ile üyeler Mustafa Yücel Özbilgin, Ayfer Gevrek Özdemir, Ahmet Çobanoğlu ve Ayla Gönenç yaralandı. Kafasına kurşun isabet eden Mustafa Yücel Özbilgin'in hastanede yaşamını yitirdi.

Danıştaya saldırı: 1 ölü 4 yaralı
Saldırıda yaralanan Danıştay üyeleri

 

SOKAKTA TÜRBAN SAKINCALI

Danıştay 2’inci Dairesi üyelerinin anaokulu öğretmenin sokakta da türban takamayacağı yönündeki kararı verenler arasında olduğu belirlendi.

Haberin Devamı

Vakit Gazetesi de söz konusu kararı alan Danıştay üyelerini "hedef göstermişti."

"DANIŞTAY'A GİRMEK ÇOK KOLAY"

Danıştay 11. Daire üyesi Yurdagül Dinçsoy, Danıştay 2. Dairesine düzenlenen saldırıyla ilgili olarak, ”Geldi vurdu ve gitti. Bunun böyle olacağı belliydi. Danıştay'a girmek çok kolay, ben bir mağazaya gittiğimde baştan aşağıya aranıyorum” dedi.

Dinçsoy, gazetecilere yaptığı açıklamada, “bugünkü saldırının 2. Dairenin verdiği türban kararıyla ilgili olduğunu” savundu.

Danıştay'a girmenin çok kolay olduğunu söyleyen Dinçsoy, “Ben bir mağazaya gittiğimde baştan aşağıya aranıyorum. Avukat kimliğini göstermiş. Türkiye'de avukatlar aranmıyor. Çok üzgünüm diyecek ne var” diye konuştu.

Haberin Devamı

Bu arada, Genelkurmay Başkanlığı Personel Başkanı Korgeneral Servet Yörük ile Genelkurmay Başkanı Adli Müşaviri Hıfzı Çubuklu da Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu'na geçmiş olsun ziyaretinde bulundu.

Yörük ve Çubuklu, Danıştay'a geliş ve gidişlerinde Danıştay yakınındaki parkta bulunan vatandaşlarca alkışlandı.

2. AY ÖNCE KORUMA İSTEMİŞ

Danıştay’a yapılan silahlı saldırıda yaralanan Danıştay 2. Daire Başkanı Mustafa Birden’in 2 ay önce Ankara Emniyet Müdürlüğü’nden koruma istediği öğrenildi. Konuyu doğrulayan emniyet yetkilileri, yapılan başvurunun değerlendirilmesi sonucu 1 ay önce Birsen hakkında, "Çağrı üzerine koruma kararı" verildiğini ifade ettiler.

5 Danıştay üyesinin yaralandığı saldırıdan 2 ay önce verilen karar nedeniyle hayatından endişe eden 2.Daire Başkanı Mustafa Birden, Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne bir resmi yazı yazarak, "Bazı basın organlarının kendisini hedef konumuna getirdiğine" dikkat çekerek koruma verilmesini istedi. Bu talebi değerlendirmek için Ankara Valisi Kemal Önal başkanlığında toplanan İl Koruma Kurulu ise "yeterli personel bulunmaması gerekçesiyle çağrı üzerine koruma kararı" verdi. Saldırının yapıldığı dairenin Aytaç Kılınç adlı öğretmenin başörtüsü takmasıyla ilgili olumsuz karar vermesinin ardından yapılan bu başvuruyla ilgili sonucun 1 ay önce kendisine gönderildiğini ifade eden emniyet yetkilileri, "Kimse böyle bir şeyin olmasını istemez. Ama Danıştay’da 10 binlerce önemli karar veriliyor. Bizler de sayısız koruma talebi alıyoruz.

Kaldı ki sayın Birden’in talebi uygun görülerek, koruma kararı verilmiştir. Ancak kararda belirtildiği gibi herhangi bir tehdit aldığı anda bize haber vermesi istenmiştir. Bu güne kadar bir müracatı da olmamıştır" dediler. Binanın bulunduğu yer itibarıyla güvenlik açısından uygun olmadığının bilindiğini de ifade eden emniyet yetkilileri, "Kaldı ki binanın dışında ve içinde resmi polislerimiz bulunmaktadır.

Olayın ardından saldırganı yakalayanlarda onlardır.  Ancak girişte kanun gereği avukatların aranması söz konusu değildir. Yani bu saldırının önlenmesi pekte mümkün gözükmüyor. Biz yakın koruma verseydik bile, bu saldırı anında koruma binanın girişinde olacaktı" diye konuştular.

Haberin Devamı

GÖRGÜ TANIKLARI

Bu arada, saldırganın yakalanmasına da yardımcı olan Danıştay'da görevli bir görgü tanığı, saldırganın saldırıdan sonra Danıştay ek bina 5. kattan inip, tünelden geçtiğini ifade etti. Görgü tanığı, saldırgana, tünelin çıkışında Danıştay'da görevli bir polis ile müdahale ettiklerini, o sırada saldırganın bir el ateş ettiğini belirtti.

Görgü tanığı, daha sonra saldırganı bir polisin yardımıyla yere yatırarak etkisiz hale getirdiklerini anlattı.

Danıştay ek bina 3. katta görevli bir başka Danıştay çalışanı ise saldırganın düzgün giyimli olduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!