Dali İstanbul'da

Güncelleme Tarihi:

Dali İstanbulda
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 1998 00:00

Haberin Devamı

Ünlü ressam Salvador Dali'nin 40 orijinal tablosunun yeraldığı sergi 18 Nisan'da açılıyor. PI Artworks tarafından gerçekleştirilen sergide Dali'nin Apolinaire serisi ve Don Juan serisinin tamamı, Mytologie serisinden grafikler yer alıyor.

PI Artworks, 18 Nisan'da 20'nci yüzyılın en ünlü modern ressamlarından Salvador Dali'nin 40 orijinal tablosundan oluşan resim sergisi ile sanatseverlerin hizmetine açılıyor. 18 Nisan-8 Mayıs tarihleri arasında açık kalacak olan bu sergide, ünlü ressamın Apolinaire serisinin tamamı, Don Juan serisinin tamamı, Mytologie serisinden grafikler, tek kompozisyonlar, Salvador Dali'nin ünlü 16'ncı yüzyıl şairi Pierre Ronsard'ın Kasandra'nın Aşkları adlı şiir kitabı için yaptığı grafikler ve şiir kitabı sergilenecek.

Dali'nin 40 orijinal çalışmasını izleyecek olanlar aynı tarihler arasında ustanın yaşamınına da bir göz atabilecekler. Çünkü aynı zamanda arasında Pi Artworks'ün dördüncü katında, Salvador Dali ve Eserleri konulu dia gösterisi, Dali'nin yaşamı üzerine video gösterisi ve Dali'nin de yapımında bulunduğu ve içlerinde sinema festivalinden tanıdığımız ‘‘Andalus Köpeği’’nin de bulunduğu 5 deneme filmini içeren bir video gösterisi yapılacak.

Yüzyılın ünlü sanatçılarından biri olmasının yanı sıra, showman'i olarak da tanınan Dali'de izleyiciyi en çok etkileyen nokta, eserlerindeki garip içerik olmuştur. Dali, buna ek olarak teknik ve hayal gücünü de ustaca kullanarak, izleyiciyi büyülemeyi başarır. Onun resimlerini dikkatlice inceleyenler, bazı objeleri sürekli kullandığını görürler. Bu objelerin çok az ortak yönü var gibi görünür: deniz kestanesi, karıncalar, istakoz, telefon ve ekmek. Ama bu objeler Dali için çok önemlidir. Çünkü bunlar onun sanatındaki ve düşüncelerindeki ana temayı, sert bir dış ve yuşamak bir iç arasındaki zıtlığı temsil etmektedir.

11 Mayıs 1904'te doğan Dali'nin çocukluğu Fransız sınırının sadece 16 mil uzağında Catalonia bölgesinde geçti. Ailesi yazlık evlerinde Dali için bir stüdyo inşa etti. Genç Dali, Madrid'de, San Fernando Academy of Fine Arts'ı bitirdi. İspanya ve dışında açtığı birkaç sergiden sonra 1929 yılında Paris'e giderek orada kişisel sergisini açtı.

Aynı yıl şair Paul Eluaard'ın karısı Gala ile tanıştı. Gala, Dali'nin aşığı, patronu ve en büyük ilham kaynağı oldu. 1930'da başkanlığını yazar Andre Breton'un yaptığı sürrealist gruba katıldı ve bu akımın öncüsü konumuna geldi. Savaş başladıktan sonra politik olmadığı için diğer sürrealistlerle anlaşamayan Dali, 1934'te mahkeme kararı ile gruptan çıkarıldı. 1940 yılında ise yeni klasik döneme geçmeye hazırdı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!