Dakika dakika seçim gecesi

Güncelleme Tarihi:

Dakika dakika seçim gecesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2012 09:06

ABD’de aylar süren seçim maratonu nihayet sona erdi. 2012 ABD Başkanlık seçimlerini Türkiye'de basın, Türkiye Misyonu’nun hem canlı katılımla hem de sanal platformlarda, Haydarpaşa tren garından gerçekleştirdiği etkinlikte takip etti.

Haberin Devamı

Hürriyet Dünyası'nın saat 23'ten itibaren canlı yayınladığı dakika dakika gelişmeler şöyle:

23.00 Hürriyet Dünyası'ndan Berza Şimşek ve Cengiz Özbek'in izlenimleri:

Gazetecilerin yoğun katılım gösterdiği etkinlikte sosyal medyayla ilgili bir workshop düzenlendi. Etkinliğe katılanlara temsili oy pusulaları da dağıtıldı.

/images/100/0x0/55ea12f8f018fbb8f869b756

23.30 New Yorklular bu gece seçimlerin sonuçlarını şehrin simgesi Empire State Binası'ndan öğrendi. CNN ve Empire State yönetimi işbirliğiyle bina kırmızı ve mavi ışıklarla aydınlatıldı.

Haberin Devamı

23.40 Seçim sonuçları için en kritik eyaletlerden biri olan Virginia'da seçime katılımın yüksek olduğu yönündeki bilgiler, Obama için iyi haber olarak nitelendirildi. Obama burada açılacak ilk sandıklarda önde başlarsa Romney için seçim gecesi çok erken bitebilir.

23.50 Bu yıl ABD’de televizyon kanalları bütün eyaletlerde sandıklar kapanana kadar sandık başı anketlerini yayınlamama kararı aldı.

23.55 Hürriyet Washington Temsilcisi Tolga Tanış, Chicago'da, Obama'nın kampanya merkezinde. Merkezde Obama'nın zaferini kutlamak için son hazırlıklar yapılırken. Diğer tarafta gönüllüler son dakikaya kadar seçmenleri telefonla arayarak Obama'ya oy istedi.

/images/100/0x0/55ea12f8f018fbb8f869b758

00.00 2012 seçimi son yıllarda gelişen sosyal medyanın da ilk başkanlık seçimi özelliğini taşıdı. Gün boyunca Amerikalıları sandık başına çağıran mesaj ve fotoğraflar sitelerde el değiştirdi. Ancak paylaşımı abartanlar da vardı. Bazı seçmenler akıllı telefonları ile girdikleri oylama kabinlerinde hangi adaya oy verdiklerini görüntüleyip Twitter, Facebook ve Instagram’da paylaştı. Pew Araştırma Merkezi’nin yaptığı bir araştırmaya göre seçmenlerin yüzde 22’si hangi oyu kullandığını sosyal medyada paylaştı.

Haberin Devamı

00.15 Berza Şimşek ve Cengiz Özbek'in aktardığına göre, CNN Türk'te yayınlanan programa ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardione ve İstanbul Başkonsolosu Scott F. Kilner da katıldı. Programa Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan’ın da aralarında bulunduğu birçok önemli isim de Skype üzerinden katılım gösterdi.

Diğer katılımcılar arasında ABD tarihinde hem vali hem de senator seçilmiş tek kadın olan Senatör Jeanne Shaheen, Princeton Üniversitesi Woodrow Wilson Okulu Bilgi Teknolojisi Politika Merkezi'nden Yrd. Doç. Dr. Zeynep Tüfekçi, Ka-Der Genel Sekreteri Avukat Vildan Yirmibeşoğlu, İstanbul Politikalar Merkezi Direktörü ve Sabancı Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümü öğretim görevlisi Prof. Dr. Fuat Keyman, ‘The Young Turks’ programının kurucusu Cenk Uygur gibi birbirinden tanınmış ve ilginç kişiler vardı.

/images/100/0x0/55ea12f9f018fbb8f869b75a

Haberin Devamı

00.35 Hürriyet Dünyası'ndan Cansu Çamlıbel de Haydarpaşa'daki seçim merkezindeki isimlerdendi... CNN Türk mikrofonuna konuşan Cansu Çamlıbel, Türkiye’de ilk defa böyle bir organizasyon yapıldığını belirterek, “Konuştuğum ABD’li yetkililerin dediğine göre şu an sadece Türkiye’de bu denli büyük bir organizasyon yapılıyor” dedi.

00.55 İlk sandık başı anket sonuçları gelmeye başladı. Associated Press haber ajansının yaptığı ankete göre her 10 seçmenden altısı ABD'nin karşı karşıya olduğu en büyük sorunun "ekonomi" olduğunu söyledi. CNN ise hayatında hiç kiliseye gitmeyenlerden yüzde 62'sinin Obama'ya, yüzde 34'ünün ise Romney'e oy verdiğini bildirdi. Babaların yüzde 54'ü Romney, yüzde 43'ü Obama dedi. Annelerde ise Obama'nın oranı yüzde 55, Romney'ninki ise yüzde 45 oldu. Şehirlerde oyların yüzde 60'ı Obama'ya, yüzde 38'i de Romney'e gitti.

Haberin Devamı

01.05 Virginia anket sonuçlarını aktaran Tolga Tanış, ilk sandık başı anketlerinden Romney'nin çıktığını bildirdi: ABD’de seçim sonuçlarının açıklanmaya başlanmasına bir saat kala, televizyon kanalları ve gazetelerin ortaklaşa yürüttükleri sandık başı anketlerinden ilk gelen veriler, Virginia’da Romney’nin yüzde 53 ile Obama’nın önünde olduğunu gösterdi. Seçmenlerin yüzde 60’ı ekonomiyi öncelik kabul ederek oy attıklarını söyledi. Hangi adayın ekonomiyi daha iyi yöneteceği sorusuna da yüzde 51 Romney, yüzde 45 Obama dedi. Ülkenin öncelikli sorununun ne olduğuna yüzde 17 sağlık sistemi cevabı verdi. Yüzde 15’i ise bütçe açığı dedi.

01.10 Obama Reddit forumu üzerinden internet kullanıcılarıyla sohbet etti. Kendisini Ağustos ayında da ağırlayan forum kullanıcılarına teşekkür eden Obama, "Şu an buradayım çünkü birazdan sandıklar kapanacak ve benim sizin oy vermenize ihtiyacım var. Sizden siyasi görüşünüz ne olursa olsun oy kullanmanızı istiyorum" dedi.

Haberin Devamı

01.15 İlk anket sonuçlarının açıklanmasıyla Cumhuriyetçilere yakınlığıyla bilinen Drudge Report haber sitesinin manşeti "Obama anketlerde patladı" şeklinde güncellendi. Demokrat Huffington Post ise Obama'nın soluk soluğa bir resminin üzerine, "Her şey risk altında" manşetini attı.

/images/100/0x0/55ea12f9f018fbb8f869b75c

01.20 Yarışı Boston'da Cumhuriyetçilerin kampanya merkezinde izleyen Hürriyet New York Temsilcisi Razi Canikligil, sandık başı anketlerine göre Cumhuriyetçi aday Romney’nin, Indiana ve Kentucky'de beklendiği gibi önde başladığını bildirdi. Seçmenlerin yüzde 1'i arasında yapılan ankete göre Indiana'da durum Romney yüzde 59, Obama yüzde 39 iken; Kentucky'de Obama yüzde 29 Romney yüzde 69.

01.30 Sandıklar kapanıncaya kadar kampanyayı sürdüren Romney, Boston’a geçmeden önce bin 118 kelimelik bir zafer konuşması metni hazırladı. Romney konuşmada, “Sanırım her şeyi meydana sürdük. Depoda hiçbir şey kalmadı. Sonuna kadar mücadele ettik, sanırım bu nedenle de başarılı olacağız” dedi.

01.45 Razi Canikligil’in verdiği bilgiye göre, ilk haberler Cumhuriyetçi eğilimin önde olduğu yerlerden geldi. Bu da daha çok batıda oy verme işlemi devam ederken seçmeni etkileme girişimi olarak değerlendiriliyor. Nitekim, 2004 seçimlerinde de benzer bir durum yaşanmıştı. O zaman da Demokrat John Kerry’nin önde olduğu iddia edilmiş, sonrasında George W. Bush kazanmıştı.

02.00 CNN Obama'nın Vermont Romney'nin de Kentucky eyaletini aldığını bildirdi. BBC ise Romney'nin Indiana'yı aldığını duyurdu. 270 delegeden 11'i Indiana'dan çıkıyor.

02.10 Haydarpaşa Tren Garı'nda bulunan ABD'nin Ankara Büyükelçisi Ricciardone Hürriyet Dünyası'ndan Berza Şimşek ve Cengiz Özbek'in sorularını yanıtladı.

Ricciardone, "İyi işleyen bir demokraside seçimlerin ardından dış politikada değişen en önemli şey yenilenen enerjidir. ABD’deki bu yeni enerji hem tüm dünyaya vereceğimiz mesajı, hem de Türkiye ile ilişkilerimizi etkileyecek" diye konuştu. Haberin devamı için tıklayın

HAYDARPAŞA'DA DA KALP ATIŞLARI HIZLANDI

02.15 Sonuçların yavaş yavaş gelmeye başlamasıyla tansiyon sadece ABD'de değil seçimin Türkiye'deki merkezi Haydarpaşa Tren Garı'nda da yükseldi. Berza Şimşek ve Cengiz Özbek izlenimlerini şöyle aktardı:

ABD seçimlerinin Türkiye’deki kalbi şu anda İstanbul Haydarpaşa Tren Garı’nda atıyor. ABD’nin Türkiye Misyonu ev sahipliğinde kurulan seçim merkezindeki heyecana ortak olan isimlerin başında ABD Büyükelçisi Francis J. Ricciardone ve İstanbul Başkonsolosu Scott F. Kinler geliyor. Türkiye’de yabancı bir misyon tarafından şu ana kadar yapılan en büyük seçim etkinliğine çok sayıda gazetecinin yanı sıra yine Konsolosluğun davetiyle birçok üniversite öğrencisi katıldı. Konuşma fırsatı bulduğumuz Türk ya da ABD’li gençlerin tamamına yakını, gönüllerinden Obama’nın geçtiğini ifade etti. İlk sonuçların gelmesinin ardından tarihi mekandaki kalp atışları da hızlandı.

FLORIDA'DA ÇEKİŞME SÜRÜYOR

02.25 Boston'da bulunan Razi Canikligil dikkat çekici veriler aktardı:

Virginia ve Florida'da sandıklar kapandı. Bu eyaletlerde iki parti de çok umutluydu. Cumhuriyetçiler kendi bölgelerinde rekor katılım olduğunu söylerken, Demokratlar, özellikle Virgina'da 2008 yılı seçimlerine göre daha fazla siyah Amerikalının seçim sandıklarında boy gösterdiği iddia ediyordu. Romney’nin bu iki eyaleti kazanması Obama için gecenin çok stresli ve uzun geçmesi anlamına gelebilirdi.

Florida'da çekişme sabaha kadar sürecek gibi görünüyordu. Durum Romney yüzde 50, Obama yüzde 50 oldu. Denver'da yapılan ilk TV tartışmasından sonra Florida'daki anketlerde öne geçen Romney, bu üstünlüğünü son haftaya girdiğimizde kaybetmişti. Sandıklardan gelen ilk rakamlar bunu doğruladı.

Virginia'da sandıkların yüzde 1'i açıldı. Obama yüzde 56, Romney yüzde 43; Virginia ya da Florida'dan birini kazanamazsa başkanlığa giden yolu büyük ölçüde kapanabilirdi.

02.30 CNN, Batı Virginia ve Güney Carolina'yı Romney'nin aldığını bildirdi. Florida ve Ohio'da ise açılan sandıklara göre yüzde 51 ile Obama önde. Razi Canikligil son durum için şu yorumu yaptı: "Romney, Florida'daki 29 oyu kaybederse bu gece erken biter. Cumhuriyetçiler tüm hesaplarını Florida'yı ceplerinde görerek yapıyorlardı. Virginia'yı kazanmaları yetmez."

02.55 Bu saate kadar toplanan oy sonuçlarına göre Obama 64, Romney 40 delege çıkardı.

03.10 Romney delege sayısını 56'ya çıkardığı sırada Obama 64 delegeyle devam ediyor.

03.15 Son duruma göre 9 eyaleti Romney, 8 eyaleti Obama kazandı.

03.30 Sonucu açıklanan 19 eyaletten 10'u Obama'nın 9'u Romney'nin oldu. Bu durumda Romney'nin delege sayısı 73'e yükseltirken Obama'nın delege sayısı 64'te kaldı.

03.40 Huffington Post'un verilerine göre Tennessee'den Obama'ya yüzde 40, Romney'e ise yüzde 59 oranında oy çıktı. Arkansas'ta ise Romney oyların yüzde 69'unu alırken Obama sadece yüzde 27 oranında oy alabildi. Ülke genelinde sayılan oyların ise yüzde 47'si Obama'ya, yüzde 52'si de Romney'ye gitti.

03.45 Indiana eyaletini Romney almasına karşın, bu eyalete bağlı Vigo County kenti Obama'nın oldu. Bu sonuç çok önemli zira 1888 yılından beri Vigo County'i alan Beyaz Saray'ı da aldı. Tarihçi Dave Leip'in topladığı verilere göre bu "istatistik" sadece iki kez, 1908 ve 1952 yıllarında şaştı.

03.50 Romney'nin delege sayısı 87 iken Obama'nınki 79. Son sayılan oylarla beraber 20 eyaletin 10'u Obama, 10'u Romney olmak üzere eşit dağılmış oldu.

NEDEN ROMNEY?

/images/100/0x0/55ea12f9f018fbb8f869b75e

03.55 Liberal Demokrat Parti lideri Cem Toker de Haydarpaşa Tren Garı'ndaki seçim merkezindek heyecanı yaşayanlar arasında. Toker Türkiye'deki birçok siyasinin aksine Beyaz Saray'da Romney'i görmek istiyor. Toker gerekçelerini Cengiz Özbek'e anlattı. Haberin devamı için tıklayın

04.00 Michigan ve New Jersey eyaletleri Obama'nın oldu. Böylece Obama'nın delege sayısı 123'e, Alabama'yı alan Romney'nin delege sayısı ise 152'ye ulaştı. Genel oy oranlarında Romney yüzde 51'de iken Obama yüzde 48'de.

04.15 Obama'nın kalbi Chicago'dan bildiren Tolga Tanış'a göre ilk zafer Cumhuriyetçilerin:

ABD'de başkanlık seçiminin yanı sıra ABD Kongresi’nin iki kanadından biri olan 435 üyeli Temsilciler Meclisi için verilen yarışta, CNN televizyonu yaptığı projeksiyonla, çoğunluğun Cumhuriyetçilerde kaldığını duyurdu. Kongre’nin iki kanadından biri olan Temsilciler Meclisi, 2010’daki ara seçimlerde Cumhuriyetçilerin kontrolüne girmişti. Özellikle geçen sene bütçe konusunda Beyaz Saray ve Temsilciler Meclisi arasında yaşanan anlaşmazlıklar yüzünden de kredi derecelendirme kuruluşları ABD’nin notunu düşürmüştü. Böylece gecenin ilk galibiyet haberi Cumhuriyetçilerden gelmiş oldu.

Başkanlık yarışı ise kıran kırana devam ediyor. Oylarını yüzde 67’sinin sayıldığı Florida’da, Obama ve Romney arasındaki oy farkı bine kadar düştü. Diğer kritik eyalet Ohio’da ise oyların henüz yüzde 10’undan azı sayıldı ve Obama yüzde 55 önde görünüyor.

04.30 Pennsylvania'yı Obama kazandı. Kritik eyalet Ohio'da henüz sonuçlar açıklanmadı.

04.40 Michigan, New York ve Wisconsin eyaletlerini de Obama kazandı. Bu sonuçlarla beraber Obama'nın delege sayısı 158'e çıktı, Romney 154'te kaldı. Temsilciler Meclisi'ni Cumhuriyetler'den almayı başaramayan Demokratlar, Senato'da 53'e 47 üstünlük sağladı.

04.55 New Hampshire'da sonuçlar belli oldu, kazanan Obama buradan 4 delege çıkardı. Sandık başı anketlerinde çıkan sonuca göre Amerikalı kadınların yüzde 55'i Obama'yı, yüzde 45'i Romney'i tercih etti.

05.15 Romney, tahmin edildiği gibi Utah'ı kazandı. Sonuçların belli olduğu 35 eyaletin 19'unu Romney, 16'sını Obama elinde tutuyor. Seçmen delege sayısında ise iki aday başa baş gidiyorlar.

05.30 Oy sayımı devam ederken YouTube'da yayınlanan bir video seçime gölge düşürdü. Zira videoda Pennsylvania'da kullanılan bir oy verme makinesindeki bir "tuhaflık" gözler önüne seriliyor.

05.50 Cumhuriyetçi aday Romney Nebraska, Arizona, Wyoming ve Kuzey Carolina'yi kazandı.

06.00 Obama beklenildiği gibi California eyaletini kazandı.

Dakika dakika seçim gecesi

AMERİKA İKİNCİ OBAMA DÖNEMİNİ KUTLUYOR

Barack Hussein Obama… 51 yaşında… Amerikalı feminist Ann Dunham ile Kenyalı öğretim üyesi Barack Obama Sr.’in oğlu.

Hawaii’de doğup annesinin evliliği için gittiği Müslüman Endonezya’da büyüdü. Columbia Üniversitesi ve Harvard’da okudu.

Karısı Michelle Obama ile 20 yıldır evliler. 14 ve 11 yaşlarında iki kızları var. Avukatlıktan sonra Chicago Üniversitesi’nde 12 yıl öğretim üyeliği yaptı. 1997’de Illinois’de yerel eyalet senatosu ile politikaya atıldıktan sonra 2004’te Illinois Senatörü seçildi.

2008’de önce rakibi Hillary Clinton’ı yenip Demokratların başkan adayı oldu. Sonra da Cumhuriyetçi John McCain’i mağlup ederek ABD’nin 44’üncü başkanı seçildi. 2009’da Nobel Barış Ödülü aldı, değişim sloganıyla geldi; yeni dönemin yükselen siyasetçi profili.

Az önce Ohio’yu kazandığı kesinleşince, dört yıl daha Beyaz Saray’da oturacağı anlaşıldı.

Haberin yayılmasından hemen sonra da Twitter üzerinden bütün destekçilerine teşekkür etti: “Bu sizin sayenizde oldu. Teşekkürler…”

06.02 "Yeni başkanın Obama olduğunun kesinleşmesine dakikalar kaldı" diyen Hürriyet Washington Temsilcisi Tolga Tanış'tan gelen son bilgiler:

Obama’nın kampanya merkezindeki partide davetliler kutlamalara başladı. Obama, Florida’da az bir farkla olsa da hem Florida hem Ohio hem de Colorado’da önde. Kritik eyaletlerden 4 delegeli New Hampsire ve 10 delegeli Wisconsin’da ise projeksiyonlar şimdiden Obama’nın galibiyetini gösteriyor. Seçimden önce anketlerde Obama’nın garanti 243 delegesi olduğu hesaplanmıştı. Pennsylvanya’yı da kazanacağı kesinleştiğinden şimdiye kadar bu hesapta hiçbir şaşma yok. Sonuçta başkan olmak için gereken 270 delegeye ulaşması için sadece 27 delegeye ihtiyacı var. Böylece kritik olan 85 delegeli 7 eyaletten New Hamsphire ve Wisconsin’ı alınca, geriye sadece 13 delege kalıyor. 13 delegeli Virginia’nın Romney’ye gitmesi daha olası gözüküyor. Ancak şu anda sadece Ohio’yu aldığında bile Obama başkanlığını kesinleştirmiş olacak. Televizyon kanalları hem seçim heyecanının sona ermesi anlamına geldiği hem de yanlış çıkması halinde büyük bir risk içerdiğinden projeksiyon yapmaktan kaçınıyorlar. Ancak oyların yüzde 66’sının sayıldığı Ohio’da Obama yüzde 50 ile yüzde 48’de kalan Romney’nin önünde. Oyların yüzde 90’ının sayıldığı Florida’da yine yüzde 50 ile yüzde 49’da kalan Romney’yi geçti. Oyların yüzde 26’sının sayıldığı Colorado’da da Romney ile aralarındaki fark yüzde 3.

06.05 Chicago’da kaldıkları Fairmont Oteli’nde seçim sonuçlarını takip eden Obamalar kentte yedikleri akşam yemeğinin ardından kampanya merkezine gitmek üzere yola çıktı.

06.07 Obama, kritik eyaletlerden Iowa'yı kazandı. Obama’nın Wisconsin ve New Hampshire’ı aldıktan sonra 6 delegeli Iowa’yı da alması sonrası başkanlık için gereken 270 delegeye ulaşmasına sadece sadece 7 delege kaldı.

06.15 Başkan Obama, Ohio’yu kazandığı kesinleşir kesinleşmez yeniden başkanlığını ilan etti.

06.17 Hürriyet Dünyası'ndan Cengiz Özbek'e konuşan İstanbul Başkonsolosu Scott F. Kinler, "Ohio'da oylar tamamen sayılmadan kesin konuşmamak lazım" diyerek, Haydarpaşa'daki seçim merkezinden ayrıldı.

06.35 Seçimi Boston'da Cumhuriyetçilerle izleyen Razi Canikligil, Obama'nın seçimi kazandığı açıklandığında Romney cephesinde yaşananları şöyle aktardı:

Başkan Obama’nın seçim galibiyeti ilk olarak Cumhuriyetçi Parti’ye yakınlığı ile bilinen FoxNews tarafından anons edilince Chicago’da sonuçları bekleyen Obama taraftarları sevinç çığlıkları atarken, Romney’nin Boston’daki karargahı sessizliğe gömüldü. Peki Romney neden kaybetti? Haberin devamı için tıklayın

06.50 Razi Canikligil, Romney kampanyasına 100 milyon dolar bağış yapan, Las Vegas'taki Sands kumarhanelerinin sahibi Sheldon Adelson'la konuştu. Adelson da Kinler gibi, kesin sonuçların gelmediğini vurguladı ve "Daha kaybetmiş değiliz" dedi.

Romney'nin danışmanlarından da, "Pes etmeye hazır değiliz" açıklamaları geliyor...

07.55 Razi Canikligil Romney'nin Boston'daki karargâhından bildirdi:

Obama'yı arayarak tebrik eden Romney, Cumhuriyetçilere hitaben yaptığı konuşmada yenilgiyi kabul etti. Alkışlarla salona giren Romney, yeni dönemde ABD'nin önünde önemli zorlukların bulunduğunu belirterek, Obama'ya başarılar diledi. Konuşmasında, "Eşim Ann dışında Paul yaptığım en iyi tercihimdi" diyerek Başkan yardımcısı Paul Ryan'a da teşekkür etti.

Eşi Ann'i göstererek, "Hayatımın aşkı eşime teşekür ederim. Çok iyi bir First Lady olurdu" diyerek, hayal kırıklığını yansıtan Romney, ekibindeki yardımcılarına ve bağış verenlere de teşekkür etti. Romney konuşmasına şöyle devam etti:

"Başkan Obama'nın milletimize başarılı şekilde önderliik yapması için duacıyım. Paul ile birlikte bu kampanyaya her şeyimizi verdik. Keşke, umutları yerine getirebilip bu ülkeyi doğru yola sokabilseydik. Ancak milletimiz kararını verdi. "

Romney'nin "Amerika'ya inanıyorum. Amerika halkına inanıyorum" sözleri salondan büyük alkış alan Romney, "Ülkemiz için çalışmaya devam edeceğiz. Tanrı Amerika'yı kutsasın" diyerek konuşmasını tamamladı.

08.40 Obama, McCormick Kongre Merkezi’nde 5 bin kampanya gönüllüsü ve davetli ile 2 bin gazeteci önünde zafer konuşmasına başladı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!