Dakika dakika Cerablus operasyonu

Güncelleme Tarihi:

Dakika dakika Cerablus operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2016 07:16

Suriye'nin Cerablus kentindeki IŞİD unsurlarını temizlemek üzere Türkiye'nin uluslararası koalisyon desteğiyle başlattığı askeri operasyonda bordo bereliler ve tanklar Suriye'ye girdi, obüs-roket atar ve tank atışı altına alınan bölgeyi Türk savaş uçakları da bombaladı. ÖSO güçleri bu destekle birlikte IŞİD'in elindeki Cerablus'u 12 saatte kuşattı. İşte ilk 12 saatinde dakika dakika Cerablus operasyonu:

Haberin Devamı

16.00: Türkiye'nin topçu ve hava desteğiyle Cerablus'un batısından Suriye'ye giren ÖSO güçleri, operasyonun başlamasından itibaren 12 saatte çevre köyleri IŞİD'den ele geçirerek Cerablus'u kuşattı. (Bu saatten sonraki gelişmeler için tıklayın)

15.38: ÖSO'nun Cerablus kent merkezine girdiğine yönelik iddialar an itibariyle yetkililerce doğrulanmış değil.

15.19: CHP'den ilk tepki: "Hükümet de, topyekun mücadeleyi ortaya koymuş değil. Bir kez daha açık bir çağrıda bulunuyoruz, sadece Cerablus'da değil kendi topraklarımızda da mücadeleye davet ediyoruz."

15.07: Fırat Kalkanı operasyonunda yaralanan ÖSO mensuplarının Türkiye'ye sevki sürüyor.

14.35: Fırat Kalkanı operasyonu sürerken, Suriye'deki durumla doğrudan bağlantılı iki önemli yabancı konuk Ankara'da: ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani.

Haberin Devamı

14.22: Suriye sınırından yaklaşık 3 kilometre içerideki Keklice Köyü'nün ardından 3 köy IŞİD'den alındı.

14.01: İstanbul'da bulunan birliklerinden çıkan 14 adet A-4 Leopard 2 tipi tank, Kocaeli'nin Kartepe ilçesinden Gaziantep'e götürülmek üzere trene yüklendi.

13.22: Askeri kaynaklara göre Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensupları, Fırat Kalkanı harekatı kapsamında Suriye sınırından yaklaşık 3 kilometre içerideki Keklice köyünü ele geçirdi.

13.05: Bir süredir sessiz olan sınırda tekrar büyük bir patlama sesi duyuldu. Cerablus'a yönelik bombardıman yeniden hızlandı.

12.21: Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, operasyonu eleştiren PYD lideri Salih Müslim'e cevap verdi: "Bataklıktan bahsediyor... Sen burada Türkiye’nin ne yapacağını değil sana ne olacağını düşünmelisin. Türkiye’nin hedefi bataklığı kurutmaktır. Senin ajandan buysa sen de korkabilirsin."

12.04: Sınırı geçen TSK tanklarını ÖSO birlikleri karşıladı. Bu kişilerin kollarında yer alan karşılayanların kollarındaki 'kırmızı' ve 'mavi' bantlar dikkat çekti.

11.45: Karkamış ilçesinin karşısında, Suriye tarafında bir patlama meydana geldi. Bölgedeki Hürriyet muhabiri Fevzi Kızılkoyun'a konuşan yerel kaynaklara göre, sosyal medyada IŞİD’in bir bombalı araç patlattığı iddiası asılsız... Bölgeye Türkiye tarafından topçu ateşi ve hava operasyonları sürüyor. İşte Kızılkoyun'un kamerasından o patlamanın videosu:

Haberin Devamı

Haberin Devamı

11.35: Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Bu sabah 04.00 itibariyle Suriye’nin kuzeyinde sürekli ülkemizi oradan tehdit eden terör örgütlerine yönelik bir operasyonu ordumuz güvenlik güçlerimiz başlatmış durumda. Bir millet şüphesiz ki onuruyla, gururuyla vardır. Bir millet istikbal mücadelesine iman etmesiyle vardır. Şu anda da ne yazık ki Suriye’den ülkemize Gaziantep Kilis tüm bu bölgelere yapılan bu saldırılar işi bir yere kadar getirdi. Artık son dedik bu işi burada noktalanması lazım ve bu sabah 4 itibariyle süreç başladı. Bizi tehdit eden DAİŞ ve PYD'ye yönelik operasyon başladı."

11.20: Suriye tarafından atılan iki havan mermisi Karkamış'ta boş araziye düştü.

Haberin Devamı

11.07: Hürriyet muhabiri Uğur Ergan'ın verdiği bilgiye göre Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait tanklar saat 11.07 itibariyle Suriye’ye giriş yaptı. Tanklar IŞİD hedeflerini vuruyor.

11.05: Suriyeli muhalif unsurların Cerablus'a doğru ilerlemeye başladığı gözleniyor.

10.50: Türkiye tarafından açılan topçu ateşi yeniden yoğunlaştı.

10.25: Hürriyet muhabiri Fevzi Kızılkoyun, Karkamış'ta sınır bölgesinde... Sınırın Suriye tarafından dumanlar yükseliyor. Kızılkoyun, "Hava operasyonu

Dakika dakika Cerablus operasyonu
aralıklarla devam ediyor" dedi. Fırat Kalkanı operasyonunda Cerablus'un ardından, IŞİD'in elinde Mare'ye kadar uzanan 70 km'lik hattın temizlenmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

10.19: Reuters'ın haberine göre ABD'den üst düzey bir yetkili ABD'nin operasyona havadan destek vereceğini, havadan koruma sağlayacağını ve planlar konusunda Türkiye ile koordinasyon halinde kalacağını söyledi.

10.16: Şu ana kadar topçu ve roket atarlarla 81 hedefe 294 atış yapıldı, atışlar sürüyor.

10.06: İçişleri Bakanı Efkan Ala canlı yayında konuşuyor: "Türkiye terörle savaş halinde. Türkiye'ye yönelik açık tehlike söz konusudur, seyirci kalamayız. Karkamış'taki vatandaşlarımız güvenli bölgelere alındı." 


09:47: Operasyonun ismi açıklandı: Fırat Kalkanı

09.43: Askeri harekatı 15 Temmuz darbe girişiminin kaderini değiştiren Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı yönetiyor.

09.35: PYD lideri Salih Müslim tepki gösterdi, “Türkiye Suriye batağında çok şey kaybedecektir” diye tweet attı.

09.20: Cerablus'tan atılan havan mermisi Karkamış ilçe merkezinde boş bir araziye düştü.

09.05: Askeri kaynaklara göre topçu atışıyla 70 hedef "tam isabetle" vuruldu.

08.36: DHA canlı yayınında, Türk tanklarının sınıra iyice yaklaştığı görülüyor. Yol temizleme çalışmalarında sona yaklaşıldı.

YAYIN İÇİN TIKLAYIN

08.07: Reuters'ın haberine göre sınırdaki Türk tankları da atışa başladı. 

07.50: Askeri kaynaklara göre 12 hedeften 11'i tam isabetle vuruldu.

Kilis'ten bakıldığında Cerablus ve çevresi, HÜRRİYET'İN 360 DERECE KAMERASIYLA ŞÖYLE GÖRÜLÜYOR (Kamerayı istediğiniz yöne çevirebilirsiniz):

07.48: DHA'ya göre tanklar sınıra geldi.


07.25: Askeri harekat nedeniyle Gaziantep'te bazı bölgeler özel güvenlik bölgesi ilan edildi.

07.15: Reuters, ismini vermediği bir Türk yetkiliye dayanarak Türk özel kuvvetlerinden bir grubun Suriye'ye girdiğini öne sürse de, askeri kaynaklar geçit açma faaliyetlerinin sürdüğünü ve kara harekatının henüz başlamadığını bildiriyor.

06.30: Cerablus bir kez daha TSK tarafından havadan vuruldu.

06.10: Türk F-16'ları bir kez daha hava harekatı düzenlendi.

06.08: Türkiye, 24 Kasım 2015'te Rus uçağını düşürmesinden beri ilk kez Suriye'de hava harekatı düzenledi. Bordo berelilerin işaretlediği hedefleri vuruyorlar.

05.55: Bordo bereliler Suriye'de... 

05.45: TOPÇU ve ÇNRA atışları sona erdi. Bu saate kadar 63 hedefe 224 atım yapıldı.

Dakika dakika Cerablus operasyonu

04.05: Cerablus ile Gaziantep'in Karkamış ilçesini sadece sınır ve demiryolu ayırıyor. TSK, sınırda daha önceden belirlenmiş noktalardan geçiş için iş makinelerini kullanmaya başladı.

04.00: Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait TOPÇU obüsleri ve ÇNRA çok namlulu roket atarları Cerablus'u bombalamaya başladı.

Dakika dakika Cerablus operasyonu

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!