Daha önemli roller istiyor

Güncelleme Tarihi:

Daha önemli roller istiyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yazın en sıcak filmi olan ‘‘Wild Wild West’’in baş kadın oyuncusu Salma Hayek büyük oynuyor.

Sürekli Porto Riko asıllı Jennifer Lopez ile kıyaslanan Meksikalı bir esmer bomba Salma Hayek. Henüz onun kadar ünlü değil ama ortalığı Lopez gibi kasıp kavuracağı günler çok yakındır. Hollywood'a demir atan Salma Hayek'i son aylarda Amerika'da yolu gazete, dergi satıcılarına düşen herkes tanıyor. Salma Hayek en son Empire Dergisinin seks özel sayısının ve Premiere Dergisinin kapağında yer aldı.

Genç yıldız, sekiz yıl önce Meksika'dan Los Angeles'e göç etti. Şimdilerde 32. baharını süren Salma Hayek, yirmi yaşlarında ülkesinde pembe dizilerdeki oyunlarıyla şöhrete ve servete kavuşmuştu. Zengin bir iş adamının kızı olan Hayek çocukluğundan beri oyunculuğa meraklıydı. Fakat annesiyle babasını memnun etmek için önce uluslararası ilişkiler öğrenimi gördü. Hollywood'da her şeye yeniden başlamak için Meksika'da pembe dizi yıldızlığından vazgeçti.

Salma'nın rüyalarının gerçekleştiği Hollywood'da Meksika, ABD'nin üçüncü dünyalı yoksul kuzeni olarak tanımlanıyor. Hayek, bir bilim-kurgu filminde rol alacaktı ama izleyicilerin 3000 yılında bile bir Meksikalı'nın uzaya gitmesini kabullenemeyecekleri ileri sürüldü ve proje yattı. Genç oyuncu Hollywood'da çekilen, ‘‘Mi Vida Loca’’ isimli filmde küçük bir rol alarak şeytanın bacağını kırmayı başardı ve vatandaşı genç yönetmen Roberto Rodriguez'in dikkatini çekti. Bu yetenekli yönetmen Salma Hayek'in seksi görünüşünden etkilendi ve onu Meksika'da çevirmiş olduğu ‘‘El Mariachi’’ isimli filmin büyük bütçeli yeni uyarlaması ‘‘Desparodo’’da oynattı.

PİTON YILANIYLA DANS

Salma Hayek, sonunda başardığını düşündü ama hiçbir şey olmadı. Nihayet ‘‘From Dusk Till Dawn/Günbatımından Şafağa’’ filmiyle herkesin dikkatini çekmeye başardı. Nasıl çekmesin ki, bir piton yılanıyla son derece seksi bir şekilde dans ediyordu. Fakat yine de yapımcılara Meksikalı bir oyuncunun özellikle Meksikalıları ilgilendiren rollerin dışında da rol alabileceğini kabul ettirmek çok zordu.

Salma Hayek, uzun süre Hollywood'da kendisine uygun görülen rollerle yetindi. Yeni yönetmenlerin çevirdikleri Meksika filmlerinde oynamak zorunda kaldı. Şimdiyse dergi kapaklarından, ‘‘gerçek film yıldızları’’ kategorisine geçmek üzere. ‘‘No One Writes to the Colonel/Albaya Kimseden Mektup Yok’’, ‘‘Dogma’’, ve ‘‘Wild Wild West’’ gibi filmlerde rol aldı. ‘‘Wild Wild West’’ 60'lı yıllarda yayınlanmış bir TV dizisinden uyarlanmış bir western komedisi ve yaz aylarında Amerika'da gösterime giren en önemli filmlerden biri.

Filmin yönetmeni Barry Sonnenfeld'in başlangıçta Salma Hayek'e rol vermek konusunda bazı tereddütleri vardı. Salma Hayek'in de filmde oynama konusunda... Doğrusu Salma Hayek'in bu filmde oynamasını isteyen tek kişi filmin baş oyuncusu Will Smith'di. Aktör, Salma Hayek ile sadece bir kez karşılaşmıştı ama doğrusu ondan çok etkilenmişti. Menejerinin ısrarıyla fikrini değiştirip filmde oynamayı kabul eden Hayek; ‘Önceleri benim filmde sadece iki üç sahnem vardı. Daha sonra karakteri tamamen değiştirdiler ve çok önemli bir kişi olmam kararlaştırıldı. Bu harika oyuncularla birlikte çalışmak gerçekten çok güzeldi,’’ diyor.

MARQUEZ SEVİYOR

Salma Hayek, elektronik çağın seks simgelerinden bir poster kızı olarak nitelendiriliyor. Ufak tefek, esmer ve klasik ölçülerde seksi bir genç kadın olan Salma Hayek, filmlerinden çok güzelliğiyle tanınıyor. Tabii bu arada dedikoducuların ağzı boş durmuyor. Salma Hayek'in bir dişi Keanu Reeves sayılan Liz Hurley'in Meksikalı versiyonu olduğunu söylüyorlar. Fakat genç oyuncu, Hollywood'un seksi Latin güzeli olmaktan gocunmuyor, seks simgesi olmanın ve insanlığı ilgilendiren filmler çevirmenin öneminden hararetle sözediyor.

Salma Hayek'in adı Ventanarosa (Pembe Pencere) olan bir de film şirketi var. Bu şirket, ‘‘No one Writes to the Colonel’’ isimli Meksika filminin yapımcılığını üstlenmişti. Gabriel Garcia Marquez'in romanının bir uyarlaması olan film bu yıl Cannes'da yarışan birkaç izlenebilir nitelikteki yapımdan biriydi. Hayek'in filmde küçük bir rolü de var; yaşlı askerin ölmüş oğlunun fahişe kız arkadaşı.

Kuşkusuz, biraz adını duyurmayı başaran her Hollywood oyuncusu otuz yaşına geldiği zaman kendi adına bir şirket kuruyor. Bu oyunculara bunun nedeni sorulduğunda ‘‘Yeni bir mücadelenin heyecanını yaşamak istedim’’ türünden bir şeyler gevelerler. Oyuncuların pek azı, gerçek nedenin gelir vergisi ödemekten kurtulmak olduğunu söyler. Ve belki de Salma Hayek'den başka hiçkimse bu soruyu ‘‘Meksika film endüstrisinin ve ABD'de İspanyol asıllılar için yayın yapan televizyonların durumu, ünlü ressam Frida Kahlo hakkında fikirler ve bir filme başlarken başarısızlığa uğramanın yarattığı düş kırıklıkları’’ gibi konulara girerek uzun uzun yanıtlamaz. Bazı oyuncuların ellerinden senaryo olmadığında doğru düzgün bir cümle bile kuramadıkları düşünülürse Salma Hayek'in yapımcılıkla ilgili tek bir soruyu tam 842 kelimeyle yanıtlaması epey şaşırtıcı.

SALMA HAYEK DEVRİ

Dergilerin kapak çekimleri ve film setleri arasında koşturup duran Salma Hayek, ‘‘Wild Wild West’’in başarısının verdiği gazla yanına Ben Affleck ve Matt Damon'ı alarak ‘‘Dogma’’ isimli yeni bir film çevirdi. Genç oyuncunun filmin gösterime girmesini istemeyen Disney Film Şirketi ile arası açıldı ama sorun şimdilik çözüldü gibi. Nasıl mı? ‘‘Dogma’’, Disney'in bir yan kuruluşu sayılan Miramax Film şirketi tarafından satın alındı ve film yakında gösterime girecek.

Salma Hayek cephesinde bu kadar ilerlemeye rağmen fakat heyhat, Hollywood'da hala bazı yapımcılar, Salma Hayek'in seksi görünüşünün altında gizlenen cevheri keşfetmekte zorlanıyor. Buna rağmen hakkını sonuna kadar koruyan Salma Hayek; ‘‘Bana yeni bir filmde rol önerdiler. Onlara, ‘Ben artık önemli bir oyuncu oldum. ‘Wild Wild West' filminde oynadıktan sonra küçük rolleri kabul edemem. On derginin kapağında fotoğrafım yayınlanacak ve artık daha büyük bir rol istiyorum,' dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!