Daha neler çıkacak

Güncelleme Tarihi:

Daha neler çıkacak
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 1998 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Mesut Yılmaz, önceki gece ANAP il başkanları toplantısında çok önemli açıklamalar yaptı. Maliye Bakanlığı'nın yüzlerce trilyonluk 23 kara para dosyası üzerinde çalıştığını açıklayan Yılmaz, bugüne kadar ortaya çıkarılanların, önümüzdeki günlerde ortaya çıkarılacakların onda biri bile olmadığını belirtti, şunları söyledi:

BELA

Muhalefette gördüğümüzden daha boyutlu mesele. 1980 öncesine kadar uzanıyor. Ama işin özü 1993-1997 arasında. Devletten destek gören, bölücü örgütle mücadele eden bazı organizasyonlar başıboş kalıp kanusuz yollara girişmiş, devletin başına bela olmuştur.

KURUTTUK

Mafyanın para kaynağı uyuşturucu ve kumarhaneler. Kumarhaneleri biz kapattık, gelirlerini önledik. Dünyada bu yıl yakalanan uyuşturucunun yüzde 38'i iktidarımız döneminde ele geçirildi. İki cephede de kaynaklarını kuruttuk.

23 DOSYA

Kaynaklarını kurutan hükümete tabi düşman olurlar. Ceplerinde büyük para var. Bu kara paradır. Kara parayla ilk defa biz mücadele başlattık. Maliye Bakanlığı'nın elinde 23 tane, 100 trilyon liralara varan büyük kara para dosyası var. Bu işlerden gelir elde edenler, cezasını ödemek zorundalar. İşte ilk dosya Ömer Lütfi Topal'ın dosyası. Büyük vergi cezası çıkarıldı. Kayıt dışı ekonomiyle servetler edinmişler.

POLİS İÇLERİNDE

Çetelerin içinde polis, PKK itirafçıları, mafya var. Bazen ganimet paylaşmış, bazen çatışmışlar. Sonra öyle bir noktaya gelinmiş ki, servet yapmakla yetinmeyip devleti, siyaseti ele geçirmeye başlamışlar.

TOPAL RAKİBİME PARA VERDİ

Topal, benim karşımdaki milletvekili adayına, milyarlarca lira para vermiş. Siyasete ağırlık koyup çok mesafe almışlar. Susurluk kazasıyla herşey değişti, etrafa yayıldı. Planları ortaya çıktı. Aynı arabada bulunanların birliklerine bakarsanız amaç ortaya çıkar: Polis şefi, milletvekili, eski suçlu. Bunu Türkiye geneline teşmil ederseniz asıl tablo ortaya çıkar.

ÖZEL MAHKEMELER KURUYORUZ

Malesef yargıda bir tıkanma var. ‘Biz yakalıyoruz ama onlar bırakıyor’ diye şikayet var. Yargıca sonuç almasını sağlayacak gücü vermek için çıkması gereken yasalar var. Bütün partilerin uzlaşması lazım. Ondan sonra mücadele daha rahat olur. Özel mahkemeler kuruyoruz. Özel prosedür uygulanacak. Velhasıl, yargıç müessir hale getirilecek.

1-2 GÜNLÜK İŞLERİ KALDI

Hapishaneler bunların ofisi gibi... Cep telefonu, tabanca girer, devlet giremez. Tedbir alıyoruz. Çetelerin önemli adamları Eskişehir cezaevine konacak. Üzerlerine kararlılıkla gideceğiz. Halkın ağzında sakız haline gelen çetelerin, altı üstü hepsinin birkaç günlük işleri var. Bekleyin görecekseniz. Bu olaylara karışan insanların sayısı denizde damla gibi. Ama devlet zaafı nedeniyle, yakalayıp hapse atamamış. Şimdi fazlasıyla gücümüz var.

ONDA BİRİ BİLE DEĞİL

Gereken tüm imkanları verdik. İlk defa bu kadar kararlılıkla yürüyorlar. Sonuç ortaya çıkmaya başladı. Şu ana kadar elde edilen sonuçlar, çözüldüğü zaman ortaya çıkacak sonuçların onda biri bile değil. Bu çetelerin hiçbiri bizim dönemde ortaya çıkmadı. Hükümet değişikliği, bu mücadelenin sona ermesine neden olur. Bunu da CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ile yapacağım görüşmede konuşacağım.

Akrabam bile olsa affetmem

Bütün arkadaşlar şunu bilmeli; Geçmişte yapılan kimsenin yanına kar kalmayacak. Partimden de olabilirler. Kimse gelip şefaatçi olmasın. En yakın akrabam da olsa, benden bu konuda destek alamaz. Bu güvence olmadan polisin iş yapabilmesi mümkün değil. Arkasındaki gücün kararlı olduğunu bilmezse, ona güvenmezse, polis çalışmaz.

Yakalama sırası Yeşil'de

İlk önce emniyette kadro değişikliği yaptık, MİT'le koordine ettik. Sonra elebaşları için özel birim kurduk, her imkanı sağladık. Buna rağmen hala devlet bu konuda yüzde 30 randımanla çalışıyor. Bu randımanla bütün çete liderleri yakalandı. Bir tane daha var yakalayacağız: Yeşil. Yüzde 30'la bu yapıldı. Bunların sebebi devletin göz yumması. Daha motive edeceğim. O zaman alınacak sonuçları göreceksiniz.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!