Daha da sık gelmeliydik

Güncelleme Tarihi:

Daha da sık gelmeliydik
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2009 00:00

İlk küresel hitlerinden 25 sene sonra, Türkiye dahil 20 ülkede listelere 1 numaradan girmeyi başardılar. Depeche Mode yeni albümleri Evrenin Sesleri - Sounds Of Universe’ün tanıtımı için aralık ayına kadar sürecek bir dünya turnesinde. 14 Mayıs Perşembe akşamı da, üçüncü kez İstanbul’dalar.

Haberin Devamı

Binboamania kapsamında, Santral İstanbul’da çıkacaklar. Buradan Bükreş’e geçecekler. Grubun yaş ortalaması 47, buna rağmen inanılmaz bir tempoyla çalışıyorlar. İçlerinde bir tek solist Dave Gahan 46’ydı, o da bugün 47’sine bastı. Sözcüleri, aynı zamanda klavyecileri olan Andrew Fletcher. Bütün dünyada basınla o görüşüyor, kampanyayı yürütüyor. Andy’yi konser öncesinde Lüksemburg’da yakaladım ve 10 dakika konuşabildim.

* * * Depeche Mode ayarında gruplar müzik kariyerlerinde ancak bir kez İstanbul’a gelir. Sizi üçüncü kez
getiren nedir?
- Dünya turnesindeyiz. İstanbul bunun ilk ayağında. Bence daha da sık gelmeliydik. Dünya deyince, dünyaya bakınca İstanbul bizim haritamızda. Ama en çok Martin’in haritasında. Bir Türk kız arkadaşı olmuş, daha sık gelmişti İstanbul’a.
* * * Türkiye’deki kalabalık ve iyi organize olmuş Depeche Mode fan kulüplerinin gelişinizde etkisi var mı?
- Evet Türkiye’ye önceki gelişlerimizde karşılaştığımız ilgi bize enerji veriyor. İlk başladığımızda pop müzik yapıyorduk. Sonra elektronik müzik için bir savaş verdik. Dünyanın her yerindeki fanlarımız bize ölümüne bağlı fanlar olduğu için bu destek stüdyoya girdiğimizde istediğimiz müziği yapabilme özgürlüğü sağlıyor.
* * * Peki hiç Türk müzik grubu biliyor musunuz?
- Birkaç tane biliyorum, İstanbul’a gelişlerimizde dinlemiştik. Ama bana isim sorma şu anda hatırlamam imkansız.
* * * Türkiye dahil 20 ülkeye 1 numaradan girdiniz. Satışlar yüzünüzü güldürüyor olmalı...
- İnternetten indirmeler çok büyük bir sorun. Gençler müziği para ödemeden dinlemek istiyor. Artık bunu bir hak olarak kabul ediyorlar. Mesela sınırlı sayıda özel bir baskı yaptık. Bu tip deluxe box set’ler çıkartmak bir çözüm olabiliyor. İçerik olarak zenginleştirilmiş materyallerle fanları satın almaya teşvik ediyoruz. Bizimki çok güzel oldu, mutlaka alın. Çünkü remikslerimiz, özellikle de ABD’de çıkan remikslerimiz pek içimize sinmezdi. Dinlediğinizde siz de aynı şeyi düşüneceksiniz, bu kez remiksler çok başarılı.
* * * Sözler yine Martin Gore ağırlıklı...
- Şarkı sözleri kaliteli. Dave de güzel şeyler yaptı. 2007’de yazmaya başladık. Hatta 24 şarkıyla girdik stüdyoya.
* * * Nasıl seçtiniz içlerinden?
- Son bir buçuk yıldır kafamda bu şarkılar dönüyor. Her şeyi 10 bin kere dinledim. Karar vermek çok güçtü. Çıkış şarkısı Wrong oldu. Ama Peace diye bir şarkımız var mesela. Bence Martin’in yaptığı en iyi şarkılardan biri. Wrong’dan sonra albümü tanıtacak ikinci şarkı olmalı ama sanırım onun yerine
Perfect olacak.
MARTİN’İN YENİ BAĞIMLILIĞI EBAY
* * * Hatırlayamadım. Dünya barışıyla mı ilgili?
-(Gülüyor) Dünyayla bir ilgisi yok tamamen içsel barışımız.
* * * İç barış demişken, grubun bir bağımlılık meselesi vardı, halloldu mu?
- Evet bu tür sıkıntılar yaşadık. Ama bunları aşalı çok uzun zaman oluyor. Grubun her bir üyesi 10 yıldır temiz. Martin üç seneden beri içki içmiyor. İçkiyi bıraktı ama yeni bir bağımlılığı var. Ebay! Sürekli bir şeyler satın
alıyor, hayatı ebay’de geçiyor. Albüme şöyle bir katkısı oldu; oradan topladığı eski müzik aletlerinden stüdyo kayıtlarında yararlandık.
* * * Oldies partilerinde çalınmak nasıl bir duygu? Kendinizi klasik mi, yaşlı mı hissediyorsunuz?
- Bizi baba-oğul birlikte dinleyen insanlar var. İki ayrı kuşak. Ama biz ikisine birden yakın hissediyoruz. Biri ya da diğeri değil.
* * * 320 bin satış... Hâlâ bir numara olmanın sırrı ne?
- Biz çok iyi anlaşan, çok kavga etmeyen, mutlu bir aile gibiyiz.
Albümü çok eğlenerek yaptık. Tek sırrımız bu. Bak şu anda gerçekten kapatmam lazım. Konsere gel. İstanbul’da görüşmek üzere.

Haberin Devamı

ŞARKILARI RADYODA ÇALINAN SIRADAN, MUTLU BİR ADAMIM

Haberin Devamı

Ben sıradan bir insanım. Futbol severim, kitap okurum, bir kafeye (pub) gidip bir şeyler içerim. Bizler rock star’ız, ünlü değiliz. Ünlü olmadığımdan rahatlıkla alışverişe gidebiliyorum. Depeche Mode olup normal hayatlar sürebiliyoruz. Küçüklüğümden beri tek bir hayalim vardı, şarkılarımın radyolarda çalınması. Şimdi, şarkıları radyoda çalınan sıradan, mutlu bir adamım.

NELER Ä°STEDÄ°LER?

* * * Şehir turlarında 3 kişilik lüks, karartılmış camları olan bir araç ve bir masöz. Bali’li profesyonel bir masöz gruba konser öncesi rahatlatıcı masaj yapacak.
* * * Sabah kahvaltısında, İngiliz veya İrlanda stiliyle hazırlanmış taze domuz salamı, İngiliz usulü sosis, fırınlanmış fasulye ve İngiliz çayları.
* * * İçinde muz, elma, mango ve portakal olan geniÅŸ bir meyve sepeti ile organik havuç, zencefil, pancar olan geniÅŸ bir sebze sepeti. Ayrıca B vitamini, bir ÅŸiÅŸe C vitamini ve aÄŸrı kesici.Â
* * * Yemek yerken mutlaka Çin porseleni ve ipek peçeteler istiyorlar. İsteklerinin İngiliz ürünlerinin satış yerlerinden tedarik edilmesini talep ediyorlar.
* * * Soyunma odalarında boğaz pastili, naneli pastil, şeker içermeyen sakız ile votka, şarap ve bira başta olmak üzere birçok içki bulunacak.

Haberin Devamı

GEÇEN HAFTA ALBÜM KAZANAN OKURLAR

ADANA:
Ali Saydam, Canset Baran, Ekin Nalbantoğlu, Hülya Çokyaşar, Müge Hudurefe
ANKARA: Dilek Demir, Ergi Çağlar, Göksun Şimşek, Hasan Kerim Gündüz, Hasibe Duman, Hüseyin Albayrak, Mehmet Altıntürk, Münevver Koza, Naz Genç, Osman Oduncu, Rasim Yılmaz, Selim Demir, Songül Yıldıran
ANTALYA:  Çağatay Tüzken, Dursun Sirkecioğlu, Hacı Ömer Özkul, Kemal Okyanus Özkul, Musa Taşkın, Mustafa Öztürk, Sema Kocaer, Sevim Öz, Soner Oskay, Zafer Burgul
AYDIN:  Barbaros Tuncay, GökÅŸin EgesoyÂ
BALIKESİR:  Kayhan Burnaz, Melek Gürcanlı
BURDUR: Ä°brahim Demirkale
BURSA:  Çağlar Sualp, Filiz Çalışgünü, Zeynep Koşucu
EDİRNE:  Kamil Ergün Çevik
ESKİŞEHİR:  Nermin Biral
GİRESUN:  Selçuk Darcan
Ä°STANBUL: Afet Kanbay, Arife Öztürk, Aysel Kökenli, Cavidan Görgül,  Ece Umut Yazıcı, Ece Ãœlkü Birtil, Evrim Ä°ncesu, Faruk Görgül, Filiz Cinel, Gülsevim Soruklu,  Kamuran Görgül, Lale Altınal, Nazan DoÄŸruoÄŸlu, Nesrin Özgör, Nihal Özkan, Perihan Kılınç, Rıza Yazıcı, Sabiha Memnun, Salih Zeki BaÅŸaran, Selin Güleryüz, Serdar Kenter, Serhat Günay, Åžebnem Mutlu, TuÄŸba YarlıganÂ
Ä°ZMÄ°R:  Akın Par, AyÅŸe Çatal,  Buket Demir, Demet Kumbaracı, Ergun Tutum, Esin Åžen, Fatih Çalışkan, Fikriye Erabur, Meral Åženol,  Nurver GözoÄŸlu, Onur Topuz, Ramazan Cinkul, Ruhi Örmeci, Serpil ÖzbakkaloÄŸlu, Seval Ä°lter, Åžeyda ÖztaÅŸ, Tomris Erkan,  Türkan Gözde AvşındırınÂ
KAHRAMANMARAŞ:  Dilek Alkan
KAYSERİ:  Mustafa Alkan
KOCAELİ:  Şerefnur Altınova
KONYA:ÂRüya Güden, Selim KaraoÄŸluÂ
KÜTAHYA:  Seçil Bozkurt
MANİSA:  Nurcan Kırılmaz
MERSİN:  Arzu Gül Bülbül, Sevinç Özgüner, Yıldız Ayaz
MUĞLA:  Ayşe Pelin Aydemir, Sevim Aydemir, Ümit Ertem
SAKARYA:  Meral Zaman, Timur Yüksel
* * * Okurlarımız, her hafta D&R Haftanın En Çok Satan 10 Yerli Albüm listesinden istedikleri albüm kodunu, 2829’a kısa mesaj atıyor. Oylamaya katılan 100 kişi, yapılan çekilişle istediği albümü kazanıyor. Kampanyaya tüm operatörlerin aboneleri katılabiliyor, katılım tüm operatörlerin kendi tarifesi üzerinden 2 kısa mesaj / 4 kontör olarak ücretlendiriliyor.
Bu haftaki oylamaya katılmak ve beğendiğiniz albümü kazanma şansı yakalayabilmek için 13. sayfadaki  en çok satan yerli albüm listesine bakabilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!