Dağıstan'da otobüs saldırısından sonra bomba alarmı

Güncelleme Tarihi:

Dağıstanda otobüs saldırısından sonra bomba alarmı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2013 10:41

Rusya'nın Volgograd şehrinde dün 6 kişinin ölümüne, 39 kişinin yaralanmasına neden olan otobüs saldırısının ardından bugün Dağıstan bölgesinde bulunan 12 kilogramlık patlayıcı güvenlik güçleri tarafından etkisiz hale getirildi.

Haberin Devamı

Dağıstanlı olduğu anlaşılan Naide Asiyalova isimli kadının üzerine yerleştirdiği yaklaşık 500 gramlık patlayıcı ile intihar saldırısı gerçekleştirmesinin ardından Rus yetkililer alarma geçmişti.

Dağıstan'ın Hasavyurt kentindeki bir alışveriş merkezi yakınında bulunan bomba, çevredekiler tarafından fark edilip polise haber verildi.

Polis ev yapımı olduğu belirtilen bombayı iki buçuk saatlik çalışmanın ardından tazyikli suyla etkisiz hale getirdi.

Rusya Federal Güvenlik yetkilileri olay yerinde inceleme başlattı.

ASIL HEDEF MOSKOVA
Soruşturma komitesinden bir kaynak RT'ye yaptığı açıklamada, intihar saldırısının aslen Moskova'da gerçekleşmesinin planlandığını ancak anlaşılamayan bir sebepten patlamanın Volgograd’da yaşandığını belirtti.

Soruşturma kapsamında Rusya'nın Dağıstan bölgesinden olduğu öğrenilen Naide Asiyalova isimli saldırganın Moskova'da da işbirlikçileri olduğu ve bu kişilerin arananlar listesinde olduğu ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Kaynağa göre "Amaturahman" kod adıyla da bilinen Asiyalova'nın eşi Dimitri Sokolov'un yanı sıra Ruslan Kazanbiyev ve Kurban Omarov isimli iki işbirlikçisi daha vardı. Bu işbirlikçiler Moskova'da genç kadını bekliyordu. Ancak Asiyalova Moskova’ya gitmeden saldırıyı Volgograd’da gerçekleştirdi.

Kazanbiyev ve Omarov'un Dağıstan'da Mayıs 2012'de gerçekleştirilen, 14 kişinin öldüğü 100 kişinin de yaralandığı çifte saldırıların faili olarak arandığı da belirtildi.

Volgograd’da önümüzdeki 15 gün için terör alarmı verildi.

RUSYA’DA YİNE KARA DUL DEHŞETİ

KOCASININ İSYANCILARA KATILMASINI SAĞLADI
Volgograd’daki patlamada 6 kişinin hayatını kaybetmesine aralarında 20 aylık bir bebeğin de bulunduğu 37 kişinin yaralanmasına neden olan 30 yaşındaki Dağıstanlı Naida Asiyalova’nın saldırıyı gerçekleştiren kişi olduğu şüphesi üzerinde duruluyor. Asiyalova’nın kocasını radikal İslam’a yönelttiği ve Dağıstanlı isyancılara katılmasını sağladığı belirtiliyor.

Soruşturmayı yöneten komitenin sözcüsü Vladimir Markin saldırının detaylarını medyayla paylaştı. Asiyalova’nın şehir merkezine giden otobüse biner binmez üzerindeki bombayı patlattığı öğrenildi.

Haberin Devamı

Dağıstanlı yetkililer Asiyalova’nın başkent Mahaçkale’de militan olan Dmitry Sokolov’un karısı olduğunu iddia etti. Asiyalova, Sokolov’u birlikte eğitim gördükleri Moskova Üniversitesi’nde radikal İslam’a yönlendirdiği de ikili ile ilgili ortaya atılan iddialar arasında. Çift daha sonra Moskova’yı terk edip Dağıstanlı isyancı gruplara katıldı.

Sokolov hakkında Moskova’daki camilerden birinde gittiği Arapça kursundan eve dönmediği için Temmuz 2012’de kayıp ilanı verilmiş. Kod adı “Abdul Jabbar” olan 21 yaşındaki Sokolov, 29 kişinin yaralanmasına neden olan iki bombalı saldırıda yer aldığı gerekçesiyle Dağıstan’da aranıyor.

Rusya medyasında yer alan diğer haberlere göre ise Asiyalova’nın çok ciddi sağlık sorunları bulunuyordu ve genç kadın bu nedenle sakinleştiriciler ve ağrı kesiciler kullanıyordu. Hatta Asiyalova’nın tedavisi için Rusya’nın Facebook’u olarak bilinen VKontakte sitesinde bağış toplanıyordu.

Haberin Devamı

Asiyalova’nın sürekli olarak yer değiştirdiği de edinilen bilgiler arasında. Dağıstan’ın başkenti Mahaçkale’de ve diğer şehirlerinde sürekli olarak hareket halinde olan Asiyalova burada diğer kara dullarla ve militanların eşleriyle buluşuyordu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!