Dağılmadılar dağıttılar

Güncelleme Tarihi:

Dağılmadılar dağıttılar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 02, 2002 01:50

Meclis Genel Kurul'u dün ilk oylama sınavında ezici bir çoğunlukla MHP'yi yalnız bıraktı ve paketin görüşülmesi için çalışma saatlerinin uzatılmasına ilişkin ANAP önerisini kabul etti. Böylelikle paketin görüşülmesine start verilmiş oldu

TBMM, Hürriyet'in ‘‘Aman dağılmayın. 3 Kasım tamam. Sıra dün Genel Kurul'a inen AB yasalarında. Gözler vekillerde. Ya çocuklarımızın geleceğini aydınlatacaklar, ya da ahlarını alacaklar’’ manşetiyle çıktığı dün yine büyük bir çoğunlukla toplandı ve Avrupa Birliği'ne uyum paketini görüşmeye başladı. Genel Kurul dün ilk oylama sınavında ezici bir çoğunlukla MHP'yi yalnız bıraktı ve paketin görüşülmesi için çalışma saatlerinin uzatılmasına ilişkin ANAP önerisini kabul etti. Öneriye MHP dışındaki partilerin tümü olumlu oy verdi. Böylelikle paketin Genel Kurul'da görüşülmesine start verilmiş oldu.

İLK ŞARJ

MHP Grubu, Genel Kurul açılır açılmaz, gözle görülür bir şekilde çoğunluk olmasına rağmen, TBMM Grup Başkanvekili Murat Sökmenoğlu'ndan yoklama talebinde bulundu. Yapılan oylamada çoğunluk bulununca ANAP'ın önerisinin görüşülmesine başlandı. Görüşmelere Başbakan Bülent Ecevit'in yanı sıra Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz, DYP Genel Başkanı Tansu Çiller, YTP Genel Başkanı İsmail Cem ve SP Genel Başkanı Recai Kutan da katıldı. Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli de birleşimin açılmasından bir süre sonra Genel Kurul çalışmalarına katıldı.

KARA LEKE

Önerinin aleyhinde söz alan MHP Grup Başkanvekili İsmail Köse, Meclis'in kuruluş felsefesine aykırı bir teklifi görüşeceğini iddia etti ve ‘‘Türkiye'nin 40 yıllık AB Projesi'ne Meclis bugün kara bir leke sürecektir’’ dedi. ‘‘Milleti bölecek, devleti sıkıntıya sokacak’’ teklife engel olmaya çalışacaklarını ifade eden Köse, terör örgütünün elebaşı Abdullah Öcalan'ın bir gazeteye verdiği demeçte, ‘‘Kürtçe eğitimin okullarda değil mahallelerde, kurslarda öğretilmesi daha iyi olur’’ dediğini söyledi. Köse, ‘‘30 bin insanın kanına giren bu vatan haininin önerdiği konu bugün Meclis'e geliyor’’ diye konuştu. Köse, milletin en önemli özelliğinin dilde birlik olduğunu kaydederek, farklı bir dilde televizyon yayınının da eğitim olduğunu ve bunun anayasa aykırı bir durum ortaya çıkaracağını söyledi. Köse, ‘‘Devletin temeline koyacağınız dinamiti engellemeye çalışacağız’’ dedi. Köse, idam cezası müebbede çevrilerek terör örgütünün elebaşına özel af getirildiğini de ileri sürdü.

KİM HAİN

SP Grup Başkanvekili Ömer Vehbi Hatipoğlu da teklifin lehinde söz alarak, ‘‘Sayın Köse, 3 yıl ülkeyi hainlerle mi yönettiniz?’’ diye sordu. Daha sonra yapılan oylamada ANAP'ın önerisi benimsendi. Buna göre paketin görüşmelerine bu gece de üzerindeki müzakereler tamamlanıncaya kadar devam edilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!